Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νεο-οθωμανικές προκλήσεις και καιροσκοπισμός


Οι τελευταίες απαράδεκτες και εμπρηστικές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου, αναφερόμενες στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Κύπρο, επαναφέρουν την απειλή της διχοτόμησης του νησιού και αποδεικνύουν ότι το νέο-οθωμανικό κατεστημένο της Άγκυρας συνεχίζει την ίδια στρατηγική των προκλήσεων, προκειμένου να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας και περιφερειακής αστάθειας. Ελπίζει ότι, με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί την οικονομική κρίση τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να προβάλει διεκδικήσεις και να αποκομίσει γεωπολιτικά και γεωοικονομικά οφέλη.

Η “Kοινωνία Aξιών” υποστηρίζει ότι ο σεβασμός των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, η εγκατάλειψη από μέρους της Τουρκίας της αναθεωρητικής της πολιτικής, αλλά και η δική μας αξιόπιστη ικανότητα προστασίας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, με όλα τα διαθέσιμα εθνικά μέσα, είναι οι παράγοντες οι οποίοι εμπεδώνουν κλίμα καλής γειτονίας και εμπιστοσύνης και όχι τα «ζεϊμπέκικα» και οι «κουμπαριές».

Χωρίς καμία προβλεπτικότητα, γεγονός που τον εκθέτει ανεπανόρθωτα, ο κ. Αβραμόπουλος, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Τουρκία, ακολούθησε την πολιτική κάποιων προκατόχων του όπου, προτρέχοντας με αδόκιμο ενθουσιασμό για ΥΠΕΞ, αναφέρθηκε σε «σχέσεις-μοντέλο» και διέγνωσε ότι τα ελληνοτουρκικά πάσχουν από ένα «πρόβλημα ψυχολογίας» και τίποτα μα τίποτε άλλο! Με τα λόγια «κτίζεις ανώγεια και κατώγια»!

Η Τουρκία έχει δείξει ότι επιδιώκει βεβαιότητες και δεν διακινδυνεύει κάποια ενέργεια, αν δεν έχει μεγάλες πιθανότητες για ένα θετικό γι’ αυτήν αποτέλεσμα.

Η Ελλάδα, χωρίς φοβικά σύνδρομα, αλλά και ανόητους λεονταρισμούς, χωρίς εσωστρέφεια, λόγω της δεινής οικονομικής μας κατάστασης, θα πρέπει να καταστήσει σαφές προς όλους ότι, δεν αποδέχεται μεθοδεύσεις και πολιτικές που καταλύουν τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου και θέτουν σε αμφισβήτηση τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Πρέπει να υποστηρίζουμε τις θέσεις μας με μία ενεργή Εξωτερική Πολιτική και να αντιλαμβανόμαστε έγκαιρα τις διεθνείς εξελίξεις, ώστε να μπορούμε να τις επηρεάσουμε και να μην τις ακολουθούμε.

Η αδράνεια και η παθητικότητα στις Διεθνείς Σχέσεις δεν συγχωρούνται.

Κωνσταντίνος Λουκόπουλος
Υπεύθυνος Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας


Πηγή: On Alert

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]