Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κύπρος: Eξαιρετικά κρίσιμες εκλογές σε βαρύ οικονομικό κλίμα


Σήμερα ψηφίζουν οι Κύπριοι για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Πεντακόσιες σαράντα πέντε χιλιάδες Κύπριοι ψηφοφόροι προσέρχονται από τις 7 το πρωί στις κάλπες για να αναδείξουν τον έβδομο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι νέοι ψηφοφόροι είναι πέραν των 22 χιλιάδων. Στο σύνολο των ψηφοφόρων περιλαμβάνονται και 600 Τουρκοκύπριοι.

Οι εκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες αφενός γιατί ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να υπογράψει την δανειακή σύμβαση και αφετέρου θα πρέπει να επαναλάβει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης του Kυπριακού. Κι αυτό, σε συνθήκες πολύ δύσκολες, γιατί σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου τύπου, οι δανειστές θέλουν να συνδυάσουν τα δύο αυτά θέματα , αλλά και το φυσικό αέριο για να πιέσουν την Λευκωσία.

Η δεινή οικονομική κατάσταση της Κύπρου και η εκκρεμότητα στην υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την ΕΕ κυριαρχούν στη σκέψη των πολιτών που σήμερα πάνε στις κάλπες.

Δημοσκοπικά έχει φανεί ότι οι δείκτες δυσαρέσκειας για τον τρόπο χειρισμού από την κυβέρνηση Χριστόφια των θεμάτων της οικονομίας είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το κύμα απογοήτευσης και δυσαρέσκειας στην κοινή γνώμη είναι απότοκο, σε μεγάλο βαθμό, των οικονομικών δυσκολιών που περνά η Κύπρος τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει μια μερίδα των Ακελικών ψηφοφόρων, η οποία σε δείκτες που αφορούν την οικονομία και εσωτερική διακυβέρνηση, παραμένει σταθερά δυσαρεστημένη.

Για πρώτη φορά το Κυπριακό δεν κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία. Επίσης , για πρώτη φορά απερχόμενος πρόεδρος , ο Δημήτρης Χριστόφιας, δεν διεκδικεί επανεκλογή, ενώ υπάρχει και ρεκόρ υποψηφίων, οι οποίοι ανέρχονται στους ένδεκα.

Υποψήφιοι είναι: O πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος υποστηρίζεται και από το ΔΗΚΟ. O Σταύρος Μαλάς, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ. O Γιώργος Λιλλήκας, που στηρίζεται από την ΕΔΕΚ και μεγάλη μερίδα του ΔΗΚΟ και, οι Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού, Γεώργιος Χαραλάμπους, Λάκης Ιωάννου, Μακαρία Άντρη Στυλιανού, Λουκάς Σταύρου, Σόλων Γρηγορίου, Ανδρέας Ευστρατίου και Κώστας (Ούτοπος) Κυριάκου.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις βασικοί διεκδικητές είναι οι τρεις πρώτοι με τον Νίκο Αναστασιάδη να έχει προβάδισμα. Τα δύο μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι, αποφάσισαν ψήφο κατά βούληση.

Η προοπτική εκλογών ενός γύρου, παρόλο που στις δημοσκοπήσεις εκτιμήθηκε ως απομακρυσμένη, υπό κάποιες προϋποθέσεις είναι ακόμα εφικτή, αν υπάρχει όντως αύξηση της συσπείρωσης του ΔΗΚΟ και λειτουργήσει συνδυαστικά με άλλους ρυθμιστικούς παράγοντες.

Σε περίπτωση δεύτερου γύρου την ερχόμενη Κυριακή το ζητούμενο είναι ποιος εκ των κυρίων Μαλά ή Λιλλήκα, θα περάσει ως αντίπαλος του Νίκου Αναστασιάδη. Αποχή κοντά στο 20% ευνοεί εκλογή ενός γύρου και λειτουργεί υπέρ του Νίκου Αναστασιάδη. Καινοτομία των εκλογών είναι τα κέντρα του εξωτερικού, καθώς θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά σαράντα εκλογικά κέντρα σε 26 πόλεις του εξωτερικού. Περίπου το 3% των ψηφοφόρων είναι εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν στα κέντρα αυτά.

Στις φετινές εκλογές, για πρώτη φορά θα στηθούν κάλπες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Κατάρ, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Βουλγαρία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Τσεχία, Βρετανία,και ΗΠΑ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η ομάδα hackers Anonymous έχει προειδοποιήσει πως θα «χτυπήσει» τους server του Υπουργείου Εσωτερικών όπου θα γίνεται η καταγραφή των ψήφων.Η πληροφορία εξετάζεται από την Αστυνομία αλλά όπως δήλωσε ο Αρχηγός της Δύναμης, Μιχάλης Παπαγεωργίου, δεν έχει παρατηρηθεί οποιαδήποτε κίνηση έως το μεσημέρι.


Πηγές: Κεφάλαιο , Βόρεια 

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "Για πρώτη φορά το Κυπριακό δεν κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία"... Τα καταφεραν μια χαρά αυτοί που και εδώ εξαφάνισαν τα εθνικά θέματα από τις προτεραιότητες των Ελλαδιτών. "Οικονομικό" είναι τάχα το θέμα σε Κύπρο και Ελλάδα, την στιγμή που σκίζονται όλοι για να αρπάξουν τον έλεγχό τους!

    Να κρατάμε τα μάτια μας ανοιχτά όλοι, μακριά από τηλεοράσεις και οικονομικές "αναλύσεις".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]