Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Al Jazeera για την ελληνική ΑΟΖ

Στο θέμα της πιθανής ανακήρυξης της ελληνικής ΑΟΖ αναφέρθηκε το Al Jazeera δημοσιεύοντας στις 14 Φεβρουαρίου άρθρο με θέμα «Η χάραξη της ΑΟΖ συμφέρει την Ελλάδα».

Για το συγκεκριμένο άρθρο, το αραβικό ραδιοτηλεοπτικό κανάλι έθεσε στον κ. Βασίλη Γιαννακόπουλο, γεωστρατηγικό αναλυτή και συγγραφέα του βιβλίου «Αραβική Άνοιξη», τα εξής ερωτήματα:
- «Είναι σοβαρές οι διάφορες εκκλήσεις για την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ προς την κυβέρνηση ή πρόκειται για λαϊκισμό, προκειμένου να πάρουν ψήφους;»
- «Η κυβέρνηση τις παίρνει στα σοβαρά;»

- «Κατά πόσο πιστεύετε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για τέτοιο σημαντικό βήμα;»
Έχοντας υπόψη αφενός την ελληνική πραγματικότητα, αφετέρου την παρούσα κατάσταση σε περιφερειακό επίπεδο (ενέργεια, ασφάλεια, διμερείς σχέσεις, κτλ), ο κ. Γιαννακόπουλος κατέληξε στις ακόλουθες απαντήσεις:
«Οι προτροπές και πιέσεις διαφόρων πολιτικών κομμάτων ή «ειδικών» ή και φορέων προς την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να ανακηρύξει την ελληνική ΑΟΖ, θεωρώ ότι πάσχουν από σοβαρότητα. Άλλοτε επιχειρούνται για να υποστηρίξουν μικροκομματικά συμφέροντα ή να πιέσουν την κυβέρνηση, ειδικά όταν προέρχονται από πολιτικά κόμματα. Άλλοτε αποσκοπούν στη δημιουργία εντυπώσεων, ενώ κάποιες φορές, δημοσιεύονται στα ΜΜΕ από συγκεκριμένα άτομα για προσωπική προβολή. Φυσικά, δεν λείπουν και οι δηλώσεις ατόμων άσχετων με την γεωπολιτική κατάσταση που επικρατεί σε περιφερειακό επίπεδο, οι οποίοι όταν τους δίνεται η ευκαιρία να εκφέρουν δημόσιο λόγο εκφράζουν τις απόψεις τους λαϊκίζοντας.
Οι λόγοι για τους οποίους θεωρώ ότι οι εν λόγω εκκλήσεις στερούνται σοβαρότητας είναι:

- Πλην της Ιταλίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, όλες οι υπόλοιπες γειτονικές χώρες (Τουρκία, Αίγυπτος, Λιβύη και Αλβανία) θα αντιδράσουν σε περίπτωση ανακήρυξης της ελληνικής ΑΟΖ.
- Ειδικά η Τουρκία είναι σχεδόν σίγουρο ότι ήδη έχει προετοιμάσει ένα σχέδιο αντίδρασης σε μια τέτοια περίπτωση. Πιθανόν, θα προβεί σε ενέργειες (στρατιωτικές, διπλωματικές, κτλ), που στην παρούσα φάση, κυρίως για οικονομικούς και αμυντικούς λόγους, θα είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν από ελληνικής πλευράς. Η Άγκυρα επιδιώκει να πιέσει την Αθήνα στο θέμα της ΑΟΖ, προκειμένου να πετύχει μια διμερή ελληνο-τουρκική συμφωνία, η οποία θα της αποφέρει ένα επιπρόσθετο κέρδος από ότι προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται ότι κινείται και η Ουάσιγκτον. Δηλαδή, επιδιώκει μια διμερή ελληνο-τουρκική συμφωνία, από την οποία μόνο η Άγκυρα θα είναι κερδισμένη. Ας μην ξεχνάμε ότι μετά την απόσυρση των Αμερικανών από το Ιράκ και τις αλλαγές που επέφερε στο γεωπολιτικό επίπεδο η Αραβική Άνοιξη, η Τουρκία συνιστά ιδιαίτερα σημαντικό γεωστρατηγικό εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Και σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές, η σημερινή Τουρκία είναι πιο πολύτιμη για τις ΗΠΑ από ότι ήταν στην ψυχροπολεμική περίοδο.

- Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα σχετικά με την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευθεί τα πιθανά κοιτάσματα της Δυτικής Ελλάδας (Ιωαννίνων, Πατραϊκού Κόλπου και Κατάκολου) και νοτίως της Κρήτης (τουλάχιστον μέχρι τα θαλάσσια όρια που δεν αμφισβητεί η Λιβύη και η Αίγυπτος). Μάλιστα, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι νότια της Κρήτης υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου. Επομένως, δεν υφίσταται σοβαρός λόγος που να αναγκάζει την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανακήρυξη της ΑΟΖ και να έρθει αντιμέτωπη με όλους τους περιφερειακούς κρατικούς δρώντες που προαναφέρθηκαν.
Καθόλου απίθανο, τον επόμενο μήνα να υπάρξουν κάποιες εξελίξεις στο θέμα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ελληνοτουρκικού Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα (5 Μαρτίου 2013)»
Για το ίδιο θέμα, που δημοσίευσε το Al Jazeera, τοποθετήθηκε ο Διεθνολόγος–Οικονομολόγος Διδάκτωρ Γεωπολιτικής, Δρ Γιώργος Φίλης, καθώς και ο Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), Κωστής Σταμπολής.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]