Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μακελειό στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την έκρηξη έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα, για την οποία τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας.

Οι δύο νεκροί είναι φύλακες της πρεσβείας. Επίσης, τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν και τρίτο νεκρό, που φέρεται να είναι ο καμικάζι, μέλη του σώματος του οποίου είναι διάσπαρτα στο σημείο, σύμφωνα με ρεπόρτερ της εφημερίδες «Βατάν».


Βαριά τραυματισμένη φέρεται επίσης γυναίκα υπάλληλος της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Η έκρηξη, που σημειώθηκε στη δεύτερη είσοδο του κτηρίου, προκάλεσε ζημιές και γέμισε συντρίμμια το δρόμο.


Πάντως, δεν έχει προκαλέσει ζημιές στο εσωτερικό της διπλωματικής αποστολής. Πολλά ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα βρίσκονται στον τόπο της έκρηξης, ενώ καπνός υψώνεται από το σημείο.


Οι πρώτες πληροφορίες, που ωστόσο δεν εχουν επιβεβαιωθεί, αναφέρουν ότι η έκρηξη έγινε τη στιγμή που ο βομβιστής εισερχόταν στο κτήριο της πρεσβείας και περνούσε από το μηχάνημα X-ray.
Σύμφωνα με τους Τούρκους δημοσιογράφους, η έκρηξη δεν προκάλεσε φθορά στο ίδιο το κτήριο. Ακούγεται πως υπαίτια για τη δολοφονική επίθεση, ίσως να είναι μια παράνομη σπείρα αριστερών Κούρδων αυτονομιστών που σε συνεργασία με κάποιους Ισλαμιστές μαχητές, κάνουν κατά καιρούς επιθέσεις στην Άγκυρα εξαιτίας της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ. 


Οι τουρκικές αρχές λαμβάνουν αυστηρά μέτρα για το ενδεχόμενο και δεύτερης έκρηξης.

Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την απευθείας από την τουρκική τηλεόραση, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απηύθυνε έκκληση για μια παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση των «τρομοκρατικών στοιχείων»

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα είπε ότι η συνεργασία των δύο χωρών θα συνεχιστεί κανονικά.

«Δεν θα βλάψει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις η έκρηξη στην αμερικανική πρεσβεία» δήλωσε ο πρεσβευτής, Φράνσις Ρικαρντιόνε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
 
Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τους Τούρκους αξιωματούχους για να αρχίσει έρευνα για την έκρηξη που σημειώθηκε έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα.

«Συνεργαζόμαστε στενά με την τουρκική κρατική αστυνομία για να κάνουμε μια πλήρη αποτίμηση της ζημιάς και των απωλειών και για να αρχίσουμε μια έρευνα» σημείωσε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Βικτόρια Νάλαντ.

Η ίδια υπογράμμισε επίσης ότι πρόκειται για μια «τρομοκρατική έκρηξη»

Πάντως, το προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη συνέστησε στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να επισκέπτονται τις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στην Τουρκία μέχρι νεωτέρας, μετά την επίθεση αυτή.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη της ευθύνης για την σημερινή επίθεση.

Ειδικοί αναλυτές ήδη αναφέρουν πως η συγκεκριμένη ενέργεια θα δημιουργήσει επιπλέον "υποχρεώσεις"  της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ, ενώ ίσως αποδειχθεί και "δώρο" προς την κυβέρνηση Ερντογάν, αφού αναμένεται σειρά "βολικών" συλλήψεων...


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]