Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ελέω ΓΑΠ: Αναγκαστικά δότες οργάνων θα θεωρούνται σε 5 μήνες από τώρα οι Έλληνες

Πόσοι Έλληνες γνωρίζουν ότι δεν ορίζουν ούτε αυτό το ίδιο τους το σώμα; Πόσοι Έλληνες γνωρίζουν άραγε ότι το δικαίωμα να είναι «δωρητές» οργάνων χάνεται και τη θέση του παίρνει νόμος που υποχρεώνει όλους να είναι πλέον «δότες»;

Και γεννιούνται σημαντικά ερωτήματα επι βασικών ατομικών δικαιωμάτων και εν γένει δημοκρατίας:

- Τι γίνεται πλέον με την θρησκεία των ανθρώπων και με το πως επιθυμεί ο κάθε ένας να ταφεί σύμφωνα με τα πιστεύω του; 
- Ή μήπως η επιθυμία του κάθε ΓΑΠ ή του κάθε βουλευτή υπερισχύει των ατομικών δικαιώματων; 
- Τι γίνεται με τα πιστεύω όλων των θρησκευτικών δογμάτων ή και των αιρέσεων που δεν αποδέχονται με κανένα τρόπο ακόμα και αυτή την αιμοδοσία αλλά και κάθε μεταμόσχευση;

Και όχι, δεν απαιτείται πλέον να υπάρχει από πριν καμία γραπτή συγκατάθεση του δότη. Ο κάθε γιατρός, ακόμα και αν συνεχίζει η καρδιά σας να χτυπά, κρίνοντας σας εγκεφαλικά νεκρό, μπορεί να σας τεμαχίσει χωρίς να ρωτήσει ούτε τη θέληση σας ούτε και κανένα συγγενή σας. Ακόμα και σε ιδιωτικές κλινικές, μπορεί να συμβεί το "μοίρασμα σας". Αρκεί να είναι ενήλικο το άτομο που άπαξ κριθεί εγκεφαλικά νεκρό και χρήσιμο για αφαίρεση οργάνων τότε αρχίζει ο τεμαχισμός του έστω και αν παρευρίσκονται γονείς που δεν το επιτρέπουν.

Και το δικαίωμα της προσφοράς γίνεται έτσι υποχρέωση σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία που μόνο κινδύνους εγκυμονεί. Αυτό σημαίνει ότι από τα μέσα Ιουνίου 2013 η Ελλάδα θα μετατραπεί σε ένα παγκόσμιο χασαπιό πτωμάτων και κέντρου διάθεσης οργάνων που θα εφοδιάζει όλη την υφήλιο με οργάνα, και αφού σε καμία ξένη νομοθεσία δεν επιτρέπεται κάτι τέτοιο χωρίς την εκ των προτέρων συγκατάθεση του δωρητή, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του «εμπορίου» οργάνων που παρά την θέληση μας θα «υποστούμε». Και να ήθελαν πολλοί να είναι δωρήτες οργάνων, με τέτοιες προϋπόθεσεις και φιρμάνια από τέτοιους καραγκιόζηδες όπως και ο ΓΑΠ, νομίζουμε πως κανένας δεν μπορεί να το αποδεχτεί.

Και είναι ανάγκη να γίνει φανερό προς κάθε κατεύθυνση ότι αυτή η πρωτοφανής παγκόσμια αυθαιρεσία υπερβαίνει κάθε ιεροσυλία, και πώς αυτό το νομοθετικό εξάμβλωμα πρέπει να καταργηθεί αμέσως. Προς το παρόν για να μην υποκύψετε στις «ορέξεις» του κάθε φασιστόμουτρου, θα πρέπει να υπογράψετε από τώρα ειδική αίτηση πως ΔΕΝ αποδέχεστε να είσαστε δότης. Διαβάστε στο τέλος του άρθρου σχετική αίτηση και τις οδηγίες αποστολής, διεύθυνσης κτλ.

Μέχρι τώρα, η λήψη οργάνων γινόταν από όσους είχαν εκφράσει γραπτώς την επιθυμία τους αυτή στον ΕΟΜ (Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων) ή όταν υπήρχε η συγκατάθεση των συγγενών για την αφαίρεση και δωρεά οργάνων προς μεταμόσχευση. Τη δε αποκλειστική αρμοδιότητα για την αφαίρεση οργάνων είχε ο Ε.Ο.Μ, (εθνικός οργανιισμός μεταμοσχεύσεων) κάτι που συμβαίνει εξάλλου και παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο (νόμος 3984/ΦΕΚ 150/Α/27.06.2011) , η αφαίρεση οργάνων θα πραγματοποιείται από «Οργανισμούς Αφαίρεσης» που είναι νοσοκομεία Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή ιδιωτικές κλινικές, που έχουν λάβει τη σχετική άδεια. (Διαβάστε τον ψηφισθέντα νόμο από την Βουλή των Ελλήνων με κλικ εδώ ... και δείτε σχετικά στην σελίδα 4, άρθρο 9, 2 & 3)

Παραχωρείται έτσι, το δικαίωμα αφαίρεσης οργάνων σε τρίτους, οι οποίοι μάλιστα ανήκουνι στον ιδιωτικό τομέα, ενώ η αφαίρεση οργάνων διεθνώς γίνεται από τις ομάδες των μεταμοσχευτικών κέντρων και όχι από ιδιώτες.

Στην περίπτωση λοιπόν που κάποιος δεν επιθυμεί τον τεμαχισμό του, θα πρέπει να έχει προλάβει να εκφράσει με νόμιμες διαδικασίες την αντίθεσή του, αν και εφόσον έχει πρώτα ενημερωθεί, για ένα νόμο τόσο σοβαρό που έχει περάσει στα ψιλά γράμματα εν τω μέσω μιας κρίσης που μαστίζει τη χώρα.

Έναν νόμο που «βιάστηκε» να προωθήσει κακήν κακώς ο τότε υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος με τη σύμφωνη γνώμη του πρώην πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου στις 16 Ιουνίου 2011, χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, από ένα Κοινοβούλιο πολιορκούμενο από πλήθος Ελλήνων πολιτών, μεταξύ Μνημονίου και Μεσοπρόθεσμου, κι ενόσω όλη η Ελλάδα περίμενε να δει αν ο πρωθυπουργός της παραιτείται ή όχι..

Πόσοι Έλληνες γνωρίζουν το νόμο; Πώς εξασφαλίζεται η έγκαιρη ενημέρωση των ιατρών ξεπερνώντας τα γραφειοκρατικά προβλήματα όπως είναι το έγκυρο της υπογραφής και πόσοι συγγενείς θα είναι σε θέση να χειριστούν ταυτόχρονα το χαμό του ανθρώπου τους και την αγωνία να γίνει σεβαστή η επιθυμία του θανόντα; 

Διαδικασίες Εξαίρεσης

Η συγκεκριμένη διάταξη αποτέλεσε αφορμή για την παραίτηση του προεδρείου του Ε.Ο.Μ. και την έντονη δυσαρέσκεια των Γιατρών των Μ.Ε.Θ., καθώς θεωρούν πως η χώρα μας θα αποτελέσει τροφοδότη οργάνων και ανθρωπίνων ιστών για όλο τον πλανήτη, ενώ το ανθρώπινο σώμα μετατρέπεται με την έννοια του Εμπράγματου Δικαίου σε πράγμα, επειδή κάποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ασκεί πια κυριότητα σε αυτό.

Υποβάλετε τώρα αίτηση εξαίρεσης με υπεύθυνη δήλωση ότι ΔΕΝ θέλετε να είσαστε δότης οργάνων. 

Για όσους ακόμα δεν το καταλαβαν, ήδη είναι παρά τη θέληση τους δότες οργάνων, ενώ για όσους μέχρι τώρα ήταν έτσι και αλλιώς, ο εν λόγω νόμος δεν προσέφερε απολύτως τιποτε. Συνεπώς επαναλαμβάνουμε, για όσους ακόμα έχουν αμφιβολία ως προς την διατύπωση, ότι ο νομος αυτός καθιστά το σώμα σας (μας) πράγμα μη διαπραγματεύσιμο επάνω σε ένα "τσιγκέλι".

ΔΗΛΩΣΗ

(Για να ανοίξετε την δήλωση κάνετε κλικ εδώ ... και κατόπιν τυπώστε την και συμπληρώστε.)

Οι δηλώσεις να αποστέλλονται στη διεύθυνση:
Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων
Τμήμα Προώθησης Δωρεάς Ιστών και Οργάνων
Αν. Τσόχα 5, 11521 Αθήνα

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:

- Θα πρέπει να πιστοποιηθεί το γνήσιο της υπογραφής σε Κ.Ε.Π. ἤ σε Αστυνομικό Τμήμα!
- Να βγει φωτοτυπία της δήλωσης και να επικυρωθεί για να έχουν ὁ δηλών ἤ ἡ δηλούσα πιστό αντίγραφο στην κατοχή τους!
- Η δήλωση να ταχυδρομηθεί από ΕΛΤΑ ώστε να κρατηθεί αποδεικτικό αποστολής, για καλύτερη κατοχύρωση ότι εστάλη στον Ε.Ο.Μ. (Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων)!


Πηγή: HellasOnTheWeb  με πληροφορίες από Νewsbomb και "Υγρό Πύρ"
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

11 σχόλια :

  1. Πάντως κατά τη γνώμη μου, στο άρθρο που αναφέρεται στους υποψήφιους λήπτες οργάνων, θα έπρεπε να υπάρχει μια ακόμα παράγραφος, η οποία να λέει:

    "όποιος υποβάλλει αίτηση εξαίρεσης, αποκλείεται εφ' όρου ζωής από το δικαίωμα να γίνει λήπτης οργάνων, ακόμα και αν με μεταγενέστερη δήλωσή του υπαναχωρήσει και ζητήσει να ξαναχαρακτηριστεί ως δότης".

    Αν θέλουμε να είμαστε ακριβοδίκαιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το προβλημα κυριε ειναι οτι στο επιβαλλουν......

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ αγαπητέ, αλλά και ο νεοέλληνας έχει μια τάση να μη δίνει ποτέ αίμα, αλλά μόλις χρειαστεί ο ίδιος, κατηγορεί τους άλλους που δεν δίνουν.Διαφωνείς;

      Διαγραφή
    3. Πολλά χρόνια ήμουν αιμοδότης και δότης αιμοπεταλίων, πιθανόν να γινόμουν και δότης οργάνων. Ο τρόπος που ζήτησαν τα όργανα συγγενούς μου, η παράξενη γυαλάδα στα μάτια του γιατρού, ο θυμός του όταν κατάλαβε ότι δεν εξασφαλίζει συγκατάθεση από τους οικείους, δικαιολογούνταν μόνο αν επρόκειτο να σώσει το παιδί του. Αλλά δεν ίσχυε κάτι τέτοιο...
      Όσο για λήψη οργάνων για τον εαυτό μου, θεωρώ μεγάλο ηθικό βάρος να ζω εξαιτίας του θανάτου κάποιου άλλου, για μια απλή παράταση ζωής στο κάτω κάτω.

      Διαγραφή
  2. δεν θα γινω ποτε δωριτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Re Zwa! afou o nomos leei ksekathara oti prepei n uparxei sugkatathesh tou dwth! giati anxonete ton kosmo?
    ntroph kai aisxos! apla!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η γλώσσα προδίδει το ήθος. όσο για το ύφος και τη γνώση για το θέμα, "τι να πει κανείς, για το μυαλό της αλληνής" που λέει και η παροιμία. Ο νόμος λέει ξεκάθαρα ότι ισχύει μέχρι τον Ιούνιο, από εκεί και πέρα... ισχύει ότι υπογράψαμε στην τελευταία απογραφή, ότι δηλαδή είμαστε -με δική μας συναίνεση- δωρητές σώματος. Ποιός και πως θα ορίζει αν και γιατί το σώμα ή μέρη του θα θεωρούνται προς δωρεά (δηλαδή, αν ο ασθενής είναι "φυτό" και ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να επανέλθει), είναι κάτι που κανείς δεν το προσεγγίζει, γιατί κάνει "τζιζ" με όσα έχουν συμβεί και έχουν να κάνουν με επαναφορές από κατάσταση "φυτού"

      Διαγραφή
    2. "sugkatathesh tou dwth" πώς να δώσει τη συγκατάθεσή του ο δότης όταν είναι σε κώμα;;; Σου λένε ότι ο νόμος τον θεωρεί ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ δότη, πριν πέσει στο κώμα και δεν μπορεί να απαντήσει στην ερώτηση, κατάλαβες;;

      Διαγραφή
    3. Ίσως να μην μπορεί να καταλάβει επειδή βρίσκεται στην θέση του δότη...

      Διαγραφή
  4. Ὰν τὸ κάνουν χωρὶς συγκατάθεσι συγγενοῦς,νόμος ξενόμος,ἐκτελεῖς τὸν γιατρὸ μετὰ.

    Ἄν,ὅ μοι γένοιτο,τὸ ἔκαναν σὲ ἀγαπημένο πρόσωπο θὰ τοὺς ἐκτελοῦσα ὅλους.

    Ὄχι δὲν θὰ γίνω ποτέ δὸτης μὲ τὸ ζόρι.

    Ἄς τολμήσουν νὰ τὸν βάλουν σὲ ἐφαρμογή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και πως θα το καταλάβεις, εάν σου παραδώσουν το νεκρό μετά από νεκροτομή (ξέρεις, από αυτές που κάνουν συχνότατα τα τελευταία χρόνια, για να... επιβεβαιώσουν τα αίτια θανάτου);

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]