Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Απόπειρα (;) κατά του αρχηγού κόμματος της «τουρκικής μειονότητας» στη Βουλγαρία

...και οι γραφικές σκηνές πολιτικού "πολιτισμού" που επακολούθησαν
Russia Today   
19 Ιανουαρίου 2013

Σύμφωνα με αποψινό (19/01) δημοσίευμα που ανάρτησε μαζί με βίντεο το δημοφιλές ρωσικό δορυφορικό κανάλι Russia Today, ο Ahmed Dogan, αρχηγός του MRF (Movement for Rights and Freedoms, Κινήματος των Δικαιωμάτων και Ελευθεριών), κόμματος της «τουρκικής» μειονότητας στην Βουλγαρία, μιλούσε σήμερα το απόγευμα σε συνέδριο του κόμματoς στην Σόφια. Το ακροατήριο έδειχνε συγκινημένο από τον συναισθηματικό τόνο της ομιλίας του, στην διάρκεια της οποίας επρόκειτο να ανακοινώσει ότι παραιτείται από αρχηγός του κόμματος το οποίο ο ίδιος ίδρυσε το 1990.

Εντελώς ξαφνικά, ένας άγνωστος μέχρι στιγμής άνδρας ανέβηκε στη σκηνή και έστρεψε ένα πιστόλι στον κρόταφο του γνωστού πολιτικού, μπροστά στα μάτια του εμβρόντητου ακροατηρίου.  

Βουλευτές του κόμματος αμέσως έσπευσαν να λιντσάρουν τον επίδοξο δολοφόνο, χτυπώντας τον σε διάφορα σημεία του σώματός του και ιδιαίτερα στο κεφάλι.

Ένα βίντεο που μεταδόθηκε από βουλγαρικό κανάλι δείχνει έναν γυμνασμένο άνδρα, ο οποίος αργότερα αναγνωρίστηκε. Πρόκειται για τον Βούλγαρο Oktai Enimehmedov, ο οποίος, φορώντας μια κονκάρδα στο στήθος (πιθανώς κάποιας οργάνωσης) πετάχτηκε ξαφνικά στη σκηνή και το πιστόλι που κρατούσε απείχε 2 μόλις εκατοστά από τον κρόταφο του Dogan. Στο βίντεο φαίνεται ότι ο Dogan πάει να τον αποφύγει, ο επιτιθέμενος «παγώνει» για ελάχιστα δευτερόλεπτα και ο πολιτικός σπρώχνει το χέρι του νεαρού, απομακρύνοντας το όπλο. Στη συνέχεια το προσωπικό ασφαλείας σπεύδει στη σκηνή και περικυκλώνει τον ερασιτέχνη δολοφόνο. Αυτό που επακολουθεί είναι κραυγές οργής ενός μπουλουκιού πολιτικών που κλωτσούν και γρονθοκοπούν τον Enimehmedov, καθώς εκείνος κείτεται αιμόφυρτος στο πάτωμα.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν ο Enimehmedov είχε πρόθεση να πυροβολήσει, πράγμα το οποίο φαίνεται αμφίβολο, αφού είχε στη διάθεσή του αρκετό χρόνο να τραβήξει την σκανδάλη προτού καν τον αντιληφθεί ο Dogan.

O Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Rossen Plevneliev, σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι ενέργειες αυτού του ειδους είναι απαράδεκτες σε δημοκρατική χωρα. «Στο όνομα όλων των Βούλγαρων πολιτών, θα ήθελα να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για αυτή την πράξη βίας», δήλωσε ο Πρόεδρος και παρώτρυνε τις αρχές να διεξαγάγουν πλήρη έρευνα ώστε να διαλευκανθεί ποιοι βρίσκονται πίσω από την εν λόγω απόπειρα.

Ο 25χρονος Enimehmedov έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για επιθετικές ενέργειες και χρήση ναρκωτικών ουσιών. Μετά από σωματική έρευνα, προέκυψε ότι είχε και μαχαίρι. Η δε κάρτα εισόδου που υποτίθεται ότι έπρεπε να έχουν όλοι όσοι παρακολουθούσαν την εκδήλωση, στην δική του περίπτωση ήταν από προηγούμενη εκδήλωση του ίδιου κόμματος. Οι έλεγχοι ήταν προφανώς χαλαροί στην εκδήλωση. Δεν υπήρχαν ανιχνευτές μετάλλων στην είσοδο και η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας, η οποία συνοδεύει όλους τους πολιτικούς των μεγαλύτερων κομμάτων, αντέδρασε καθυστερημένα.

Παρ’ όλο που το κόμμα του Dogan χαρακτηρίζεται θεωρητικά ως μετριοπαθές κεντροαριστερό, τον ίδιο τον Dogan τον αποκαλούν συχνά «το γεράκι», τόσο οι συνεργάτες του όσο και οι πολιτικοί του αντίπαλοι, λόγω των προσπαθειών που έχει καταβάλει για δημιουργία πόλωσης.

Τα χρόνια του κομμουνιστικού καθεστώτος στη Βουλγαρία, φυλακίστηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα, επειδή υπεραμυνόταν των δικαιωμάτων των τουρκογενών πολιτών της Βουλγαρίας, οι οποίοι αρνούνταν να εγκαταλείψουν την «τουρκική ταυτότητά» τους. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ήταν πληροφοριοδότης της αστυνομίας, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τις μυστικές υπηρεσίες για περισσότερο από μια δεκαετία.

Το κόμμα που ίδρυσε απέσπασε το μη ευκαταφρόνητο 14% των ψήφων στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Ο Dogan είναι γνωστός για την μηδενική ανοχή του στην κομματική απειθαρχία. 

Επίσης αποκαλύφθηκε ότι χρησιμοποίησε την θέση του προκειμένου να εξασφαλίσει ποσά για «συμβουλευτικές υπηρεσίες» σε μεγάλες εταιρείες. Οι δε πολιτικοί αντίπαλοί του τον κατηγορούν για διαδοχικές εθνοδιχαστικές απόπειρες στο πολιτικό σκηνικό της Βουλγαρίας.

Η διάσκεψη του κόμματος MRF αναβλήθηκε και θα προγραμματιστεί εκ νέου για μια από τις επόμενες ημέρες.



Πήγε να τον σκοτώσει με... αεροπίστολο;


Χωρίς αμφιβολία, το περιστατικό που συνέβη στη Βουλγαρία κατά τη διάρκεια ομιλίας του Αχμέτ Ντογκάν, του παραδοσιακού ηγέτη της τουρκικής μειονότητας στη χώρα με το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (Movement for Rights and Freedoms – HÖH), ήταν σοβαρό. Πρόσωπο που είχε στο λαιμό του κάτι σαν διαπίστευση που του επέτρεπε να είναι στον χώρο, σπεύδει δίπλα στον Ντογκάν που μιλάει στο βήμα και τον σημαδεύει με ένα πιστόλι (αερίου όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, ενώ είχε και δυο μαχαίρια στις τσέπες του). Στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για 25χρονο από το Μπουργκάς γνωστό στις αρχλες για παράνομες πράξεις.

Ωστόσο, φαίνεται ότι ο επιτιθέμενος ίσως και να μην είχε σκοπό να σκοτώσει τον Αχμέτ Ντογκάν, διότι εάν το επιθυμούσε θα είχε τινάξει τα μυαλά του πολιτικού στον αέρα και τώρα θα βλέπαμε άλλα βίντεο τα οποία θα είχαν μπροστά τους αυστηρή προειδοποίηση να μην τα δει όποιος δεν αντέχει… Κάποιοι λένε ότι δοκίμασε να πυροβολήσει αλλά το όπλο μπλόκαρε. Τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.

Ο επιτιθέμενος είναι θηριώδης σε διαστάσεις… Άρα, δεν είναι αξιόπιστο το επιχείρημα ότι ο Ντογκάν σώθηκε λόγω του ότι φαίνεται στο βίντεο να παλεύει να ξεφύγει. Εάν ήταν αποφασισμένος να κάνει ζημιά στον Ντογκάν, θα μπορούσε να το κάνει και με τα χέρια του, πριν τον ακινητοποιήσουν οι της ασφάλειας. Επίσης, ο επιτιθέμενος έχει το όπλο στα χέρια όταν από τρεις κατευθύνσεις φαίνονται να τρέχουν κατά πάνω του τρεις μεγαλόσωμοι άνδρες της ασφάλειας του Ντογκάν ενδεχομένως. Αντιθέτως, προτού εφαρμοστεί κάποια λαβή πάνω του και καθώς πέφτει στο έδαφος, φαίνεται να πετάει μακριά το πιστόλι.
Εν ολίγοις, φαίνεται να έχει απόλυτη συναίσθηση της κατάστασης και πιθανότατα πετάει το πιστόλι για να μη θεωρήσει κάποιος από τους άνδρες ασφαλείας ότι εξακολουθεί να απειλείται και έχουμε καμία «ατυχή εξέλιξη»… Όσα ακολουθούν όμως δεν νομίζουμε ότι μπορούν να δικαιολογηθούν από την δικαιολογημένη οργή και τη νευρικότητα που προκάλεσε η επίθεση.

Ο επιτιθέμενος έχει εξουδετερωθεί, η «ισορροπία δυνάμεων» δεν αφήνει πολλά περιθώρια αντιδράσεων και παρόλα αυτά μαζεύεται κόσμος και τον χτυπάει όπου βρίσκει με κλωτσιές και γροθιές, σαν να ήταν στόχος το να τον αφήσουν αναίσθητο, το λιγότερο. Ο συλληφθείς προσπαθεί να καλυφθεί. Κάποια στιγμή εμφανίζεται από το πουθενά και ένας γεράκος με ένα… κλομπ (!) και του ρίχνει μερικές στο κεφάλι, μέχρις ότου – για πρώτη φορά – σημειώνεται παρέμβαση από παριστάμενο…

Αυτός που παρενέβη, προφανώς αντιλαμβάνεται ότι δεν θα είναι και πολύ καλό για την εικόνα του τουρκικού κόμματος να συμπεριφέρονται σαν τους όχλους στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν ή την Ινδία (τα πιο πρόσφατα παραδείγματα), όπου οι οργισμένοι συγκεντρωμένοι «παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους» λυντσάροντας τον κρατούμενο που συχνά δεν συνέρχεται ποτέ…

Πιστεύουμε ότι είναι πιθανό, σύντομα, τα μέσα ενημέρωσης θα ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά σε όσα έγιναν στη Βουλγαρία, το θέμα θα πάρει και θα πάρει άλλες διαστάσεις. Αυτό που μας κάνει λίγο εντύπωση, γνωρίζοντας ότι οι Βούλγαροι έχουν σημαντική παράδοση στους ειδικούς σε θέματα προσωπικής ασφάλειας με τη σχολή που λειτουργούσε στο παρελθόν να είναι εκκολαπτήριο επιχειρησιακών στελεχών των μυστικών υπηρεσιών, είναι το πώς και ένας από αυτούς δεν τράβηξε όπλο να εκτελέσει επιτόπου τον επιτιθέμενο τη στιγμή που σημάδευε με το όπλο του τον Αχμέτ Ντογκάν.

Ο απόλυτος αιφνιδιασμός είναι μια λογική εξήγηση. Ας περιμένουμε λίγο τα ρεπορτάζ, διότι εάν ο επιτιθέμενος δεν αποδειχθεί διαταραγμένη προσωπικότητα, κάποιος από τον χώρο της ακροδεξιάς που επιτίθενται συστηματικά στο κόμμα του Ντογκάν, φοβούμαστε ότι «κάποιον λάκκο έχει η φάβα»… Κάτι δεν μας πάει καλά με αυτή την υπόθεση. Εξάλλου, ο Ντογκάν ανακοίνωνε την απόφασή του να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος, παρότι είναι μόλις 58 χρονών. Οψόμεθα…


Πηγή: Defence-point.gr



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]