Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν: Το Ισραήλ θα μείνει μόνο του αν επιτεθεί στο Ιράν


  • Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σκέφτεται κάθε μορφή χτυπήματος για να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
  • Tο Ιράν έχει δεσμευθεί να επιτεθεί στην Αμερική, εάν το Ισραήλ αποφασίσει να χτυπήσει πρώτο...
Ένα στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράν μέσω του Ισραήλ θα μπορούσε να συμβεί κάποια στιγμή, αλλά οι ΗΠΑ προειδοποιούν τώρα τους συμμάχους τους ότι οποιαδήποτε δράση στο εξωτερικό θα έθετε σε κίνδυνο την ικανότητα της Αμερικής να βοηθήσει σε έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο έτερος υποψήφιος  Mitt Romney και οι δύο λένε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τις ισραηλινές προσπάθειες για να αποτρέψουν το Ιράν από την προμήθεια ενός πυρηνικού όπλου, οποιοδήποτεμονομερές χτύπημα στην Ισλαμική Δημοκρατία θα μπορούσε να αποτρέψει την Αμερική από την προσφορά των υπηρεσιών της σε περίπτωση πολέμου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σήμερα στρατιωτικές βάσεις σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των βασικών σταθμών στο Μπαχρέιν, το Κατάρ, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν. Σε περίπτωση που το Ισραήλ αποφασίσει να χτυπήσει το Ιράν, η αστάθεια στην περιοχή αναμένεται να γίνει ανεξέλεγκτη και Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι δεν θα είναι σε θέση να βασίζονται σε στρατεύματα που σταθμεύουν στο εξωτερικό για να ενισχύσουν τους σύμμαχους.

"Ένας μεγάλος φόβος του Κόλπου» είναι ότι το Ιράν θα έχει πυρηνική ενέργεια. Το άλλο είναι έναςπεριφερειακός πόλεμος που θα δημιουργήσει αποσταθεροποίηση, " μια πηγή στην περιοχή λέει στον Guardian του Ηνωμένου Βασιλείου. "Θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ένα μαζικό πόλεμο εναντίον του Ιράν, αλλά ξέρουν ότι δεν πρόκειται να το καταφέρουν, και ξέρουν επίσης ότι ένα περιορισμένο χτύπημα  δεν αξίζει τον κόπο, δεδομένου ότι δεν θα καταστρέψει το πυρηνικό πρόγραμμα και θα κάνει το Ιράν περισσότερο αγριεμένο. "

Ένας πόλεμος στο εξωτερικό είναι λιγότερο υποθετικός από ότι πιστεύουν αξιωματούχοι, και θα μπορούσε να είναι μια πολύ πιθανή πραγματικότητα. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ δήλωσε στην Daily Telegraph του Λονδίνου ότι η χώρα του, δρομολόγησε μια επίθεση στο Ιράν μόλις οκτώ μήνες πριν, όταν η χώρα ήταν φανερό ότι είναι κοντά στο να αποκτήσει πυρηνικά. Την τελευταία στιγμή, όμως, το Ιράν φαίνεται να εξέτρεψε μέρος του εμπλουτισμένου ουρανίου του για  μη στρατιωτικά προγράμματα, με αποτέλεσμα το Ισραήλ να σταματήσει την προγραμματισμένη εναέρια επίθεση.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πρωθυπουργός του Ισραήλ, πρόσφατα μίλησε στο περιοδικό γαλλικό Αγώνα στο Παρίσι για να πει ότι σκέφτεται κάθε μορφή χτυπήματος για να σταματήσει ένα πυρηνικό Ιράν, παρά τις προειδοποιήσεις από τους άλλους ότι η Μέση Ανατολή θα εκραγεί αμέσως, ιδίως με δεδομένη την ανεξέλεγκτες διαταραχές που ώθησαν τους τελευταίους μήνες στην Αραβική Άνοιξη.

"Πέντε λεπτά μετά [επίθεση], σε αντίθεση με ό, τι λένε οι σκεπτικιστές, νομίζω ότι ένα αίσθημα ανακούφισης θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή", είπε ο Νετανιάχου. «Το Ιράν δεν είναι δημοφιλές στον αραβικό κόσμο, μακριά από αυτό, και σε ορισμένες κυβερνήσεις η περιοχή, καθώς και οι πολίτες τους, έχουν καταλάβει ότι ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα θα ήταν επικίνδυνο για αυτούς, όχι μόνο για το Ισραήλ. "

Ο Emile Hokayem, ανώτερος συνεργάτης του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών με γραφείο στο Μπαχρέιν, λέει στο Guardian, «δεν πιστεύω ότι τα κράτη του Κόλπου προσεύχονται για μια ισραηλινή επίθεση."

«Μια επίθεση θα μπορούσε να δημιουργήσει δυσεπίλυτα προβλήματα σε πολιτικό επίπεδο. Θα κληθεί να καταγγείλει το Ισραήλ, και θα θέλουν να μείνουν έξω από αυτό. Ο κίνδυνος περιφερειακού πολέμου είναι τεράστιος», είπε.

Από την πλευρά του, το Ιράν έχει δεσμευθεί να επιτεθεί στην Αμερική, εάν το Ισραήλ αποφασίσει να χτυπήσει πρώτο - ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ή όχι οποιαδήποτε στρατιωτική δράση από τις ΗΠΑ.

"Εμείς θα εισέλθουμε σε μια αντιπαράθεση και  με τις δύο πλευρές και σίγουρα θα είμαστε σε πόλεμο με αμερικανικές βάσεις στις οποίες  θα πρέπει ένας πόλεμος να ξεσπάσει", ανέφερε ο Amir Ali Hajizadeh εκπρόσωπος της Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν, σε δήλωσή του τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Περιμένετε πρώτα να γίνουν οι εκλογές και θα δείτε μετά ποιούς θα προειδοποιούν οι ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]