Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

"Πλασιέ" για τα ενεργειακά συμφέροντα Τούρκων ο πρώην βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ


Σε ''πλασιέ'' ενεργειακών λύσεων που εντελώς τυχαία εξυπηρετούν τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας σε βάρος ελληνικών και κυπριακών - και μάλιστα χωρίς επαρκή τεχνικοοικονομική τεκμηρίωση - εμφανίστηκε  με δηλώσεις  του ο γνωστότατος στην Ελλάδα αμερικανός πρώην βοηθός Υπουργός Εξωτερικών Matthew Bryza  που ασχολείται επαγγελματικά με ενεργειακά θέματα στην περιοχή.

Συγκεκριμένα ο πρώην βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε το επιστημονικό περιοδικό Turkish Policy Quarterly στην Κωνσταντινούπολη χαρακτήρισε οικονομικά ασύμφορη τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Ελλάδα μέσω της Κρήτης, - αυτά βάσει σχετικού ρεπορτάζ  αναφέρει ρεπορτάζ της τουρκικής αγγλόφωνης εφημερίδας Hurriyet Daily News.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον κ. Bryza, η μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Ευρώπη φαίνεται λογική από οικονομικής άποψης, ωστόσο, - προσθέτει - δεδομένης της έντασης που επικρατεί στις σχέσεις της Τουρκίας τόσο με την Κύπρο όσο και με το Ισραήλ, σχετική συμφωνία είναι μάλλον απίθανη.

 Για να φθάσει στο ...μέλι:

Η Τουρκία - κατέληξε- θα μπορούσε να κατασκευάσει εναλλακτικά έναν αγωγό στην «ΤΔΒΚ» και στη συνέχεια να διοχετεύσει αέριο στο έδαφός της!

Eξάλλου δημοσίευμα της τουρκικής Today’s Zaman  αναφέρει επίσης ότι ο κ. Bryza υποστήριξε ότι δεδομένης της ρευστής κατάστασης στην περιοχή η συνεργασία Τουρκίας και Κουρδιστάν του Ιράκ επί ενεργειακών θεμάτων δεν φαίνεται να έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας.
 
Γιατί όμως τα λέει όλα αυτά;Ας δούμε μερικά βιογραφικά -επαγγελματικά στοιχεία για τον κ. Bryza (κ.Μπάιζα) ο οποίος ως  βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ένα από τα βασικά του έργα ήταν η αποδυνάμωση της ενέργειας σχέσης Ευρώπης -Ρωσίας και η προώθηση του φυσικού αερίου του Αζερμπαιτζάν.

Την ίδια δράση είχε και σε σχέση με την Ελλάδα μάλιστα ήταν ό πρώτος που στις 29 Ιουνίου 2007, ρίχνει την προειδοποιητική βολή, με δηλώσεις του στο ΒΗΜΑ: μην προχωράτε με τον αγωγό Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη.

Με την ανακοίνωση της ελληνορωσικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού «Southstream» τον Ιούλιο του 2007 ο κ. Μπάιζα ''τα πήρε'' άσχημα.  Από τις ημέρες που προηγήθηκαν της συμφωνίας του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, όταν η αμερικανική διπλωματία συνελήφθη για πρώτη φορά  να κοιμάται , όπως γράφτηκε τότε,  ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν έβλεπε με «καλό μάτι» την ελληνορωσική προσέγγιση. Ωστόσο, η ανακοίνωση του «Southstream» τον εκνεύρισε- κάτι που φαίνεται  και στο τηλεγράφημα που απέστειλε στον τότε Έλληνα πρέσβη στην Ουάσινγκτον κ. Αλέξανδρο Μάλια. «Πρόκειται για μια ολέθρια ενέργεια του πρωθυπουργού Καραμανλή. Δεν συνεργαζόμαστε στα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας; Αν ναι, τότε δεν έπρεπε τουλάχιστον να μας είχατε στείλει μια προειδοποίηση;» σημειώνει ο κ.  Μπράιζα, σε ένα από τα χιλιάδες διαβαθμισμένα έγγραφα των ΗΠΑ που διέρρευσε ο ιστότοπος Wikileaks.

Τον Μάιο του 2010, ο Λευκός Οίκος τον διόρισε ως Πρέσβη ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν.  Στις 21 Σεπτεμβρίου 2010, η Επιτροπή Εξωτερικών  της Γερουσία των ΗΠΑ  ενέκρινε τον  διορισμό του όπου και πέρασε με δυσκολίες. Στις 29 Δεκεμβρίου 2010 ο διορισμός Μπράιζα εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο Ομπάμα. Υπηρέτησε ως πρεσβευτής στο Αζερμπαϊτζάν ξεκινώντας από τον Φεβρουάριο του 2011.

Τον Ιανουάριο του 2012 Μπράιζα άφησε τη θέση και το Υπ.Εξωτερικών - ήδη είχαν εκδηλωθεί έντονες αντιδράσεις - και φημολογία - για την πολιτική του από το αμερικανοαρμενικό λόμπυ., για σχέσεις  του με την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν.

Πηγή: On Alert
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]