Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΔΗΜΑΡ: Ποιοί και γιατί "τύφλωσαν" την ΕΥΠ;


Γιατί δεν λειτούργησε ειδικό σύστημα συλλογής διασυνοριακών πληροφοριών που αγοράστηκε από την Ελλάδα;

Ερώτηση στην Βουλή με θέμα το γεωγραφικό σύστημα Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας κατέθεσε η ΔΗΜ.ΑΡ. Το θέμα το είχαμε πρωτο-αναδείξει μέσα από το ιστολόγιό μας πριν από 2 περίπου χρόνια, όταν αναρωτηθήκαμε πως είναι δυνατόν να μην λειτουργεί ένα αγορασμένο από το κράτος σύστημα Διασυνοριακής Ασφάλειας (με την λαθρομετανάστευση -και όχι μόνο- να αυξάνεται κατακόρυφα), ενώ την ίδια στιγμή ένα ολόιδιο σύστημα Διασυνοριακής Ασφάλειας αγοράστηκε και λειτουργούσε στον Ελληνικό Στρατό!!!

Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό, αφού εκείνοι που αποφάσισαν την μη λειτουργία του συγκεκριμένου συστήματος Πληροφοριών, δημιούργησαν μείζονα προβλήματα στην διασυνοριακή ασφάλεια της χώρας και συνετέλεσαν (άμεσα ή έμμεσα) στην αύξηση της εισόδου λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα συνέχισε να υπάρχει ένα σημαντικό κενό ασφάλειας και πληροφοριών το οποίο επέτρεψε την «διακίνηση» ανθρώπων και αγαθών που ίσως να κρίνονται άκρως επικίνδυνα. Μάλιστα, λόγω αυτής ακριβώς της έλλειψης συστήματος πληροφόρησης, κάποια στιγμή υπήρξε σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας στον ποταμό Έβρο, όπου παρ’ ολίγο να συλληφθούν ως έμποροι λαθρομεταναστών από τμήμα της συνοριοφυλακής άνδρες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών οι οποίοι συμμετείχαν σε μυστική επιχείρηση επί του Ελληνικού εδάφους στα Ελληνοτουρκικά σύνορα (εάν λετουργούσε το συγκεκριμένο γεωγραφικό σύστημα Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας, τότε οι επιχειρήσεις της ΕΥΠ θα ήταν κατά πολύ ασφαλέστερες και σχεδόν αδύνατο να αποκαλυφθούν έστω και τυχαία).

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στον τύπο, η απόφαση για την μη λειτουργία του συγκεκριμένου συστήματος διασυνοριακών πληροφοριών ήταν ευθύνη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και των υπουργών Χρυσοχοΐδη και Παπουτσή, οι οποίοι σύμφωνα με δημοσιεύματα των Wikileaks φέρονται να είχαν συμφωνήσει στην μη χρήση συστημάτων ανατολικού τύπου (ρωσικά), μέσα στα πλαίσια γενικότερης συμφωνίας της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, η οποία αφορούσε την παύση οποιουδήποτε τύπου συνεργασίας με την Μόσχα (ακόμη και για πώληση αγροτικών προϊόντων από την Ελλάδα στην Ρωσία!!!).

Η ερώτηση που κατέθεσε η ΔΗΜ.ΑΡ. προς τον κ. Δένδια:


Θέμα: «Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας κατά την Μετακίνηση Ανθρώπων και Αγαθών» της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Το 2010 η τότε πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΥΠ απένταξε από το ΕΣΠΑ το έργο «Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας κατά την Μετακίνηση Ανθρώπων και Αγαθών».

Τον περασμένο Ιούνιο εκδόθηκε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με την οποία δικαιώθηκε η εταιρεία που είχε αναλάβει έπειτα από διεθνή Διαγωνισμό την εκτέλεση του έργου κηρύσσοντας την απόφαση της τότε Διοίκησης της Υπηρεσίας παράνομη.
Επιπλέον από συνεχή δημοσιεύματα φαίνεται ότι το έργο απεντάχθη λόγω του ότι η ανάδοχος εταιρεία προμηθεύτηκε το λογισμικό του από τη Ρωσία.
Επίσης όπως αποκαλύφθηκε από την ιστοσελίδα WIKILEAKS σε σχετικό τηλεγράφημα του πρώην αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ προς την Ουάσινγκτον ανέφερε ότι «εργαζόμαστε για να ακυρώσουμε τις ενέργειες αυτές που θεωρούμε ότι δεν είναι σωστές, για αυτό λαμβάνουμε αντιφατικά μηνύματα από Έλληνες αξιωματούχους».
Ο κ. πρέσβης στο τηλεγράφημα αυτό αναφερόταν στις ενεργειακές, αμυντικές και εμπορικές συμφωνίες και ενέργειες μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας.

Δημοσιεύματα αναφέρουν επίσης ότι ο Υπουργός Δημ. Τάξης και Προστασίας του Πολίτη εξετάζει το ενδεχόμενο αξιοποίησης άλλων προτάσεων για την επιτήρηση των συνόρων, στο πλαίσιο μελετών του ΚΕΜΕΑ της ΕΛ.ΑΣ.

Επειδή σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το Ελληνικό δημόσιο υπέστη οικονομική σημαντική ζημία, από τη μη υλοποίηση του πιο πάνω έργου.

Επειδή δημιουργούνται πλείστα όσα ερωτήματα για τη διαδικασία διαφάνειας στην ΕΥΠ και δεδομένης της δικαιολογημένης αμφισβήτησης, στους κόλπους της Υπηρεσίας, όχι μόνο σχετικά με το θέμα αυτό, αλλά και για άλλα ζητήματα προμηθειών που εκκρεμούν στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
• Ποια είναι η οικονομική βλάβη του Δημοσίου και σε ποιους χρεώνεται;
• Αν έχουν εντοπιστεί και καταλογιστεί διοικητικές και ποινικές ευθύνες κατά συγκεκριμένων υπαλλήλων, σύμφωνα με όσα διαπίστωσε η Ελληνική Δικαιοσύνη, για τη μη υλοποίηση του πιο πάνω έργου;
• Τι προτίθεται να πράξει για την ολοκλήρωση του έργου «Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας κατά την Μετακίνηση Ανθρώπων και Αγαθών»;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Νίκος Τσούκαλης
Βασίλης Οικονόμου
Γιάννης Πανούσης

-->
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

12 σχόλια :

  1. ΑΞΙΟΤΙΜΕ ΚΥΡΙΕ ΡΑΚΙΝΤΖΗ ΔΕ ΘΑ ΑΣΚΗΣΕΤΕ ΤΩΡΑ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΞΟΨΩΤΑΤΟΥ ΜΠΙΚΑ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ ΜΕΣΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ 2 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΠΕΡΙΠΟΥ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α ρε άτιμα Wikileaks τι ζημιά τους έχεις κάνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΛΕΝΕ ΤΩΡΑ ΟΙ ΠΑΡΑΓΚΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΠ ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΙ ΣΗΜΑΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κωνσταντίνε τι θα γίνει με τους υπαλλήλους της ΕΥΠ που διώχθηκαν άδικα επειδή δεν ενέδωσαν στις παράνομες αποφάσεις Μπίκα; Πάντως στο υπουργείο οικονομικών οι υπάλληλοι που διώκονταν για το ίδιο θέμα αθωώθηκαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως είμαι ο μόνος που δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Η λογική, όμως, λέει πως όσοι παρανόμως εκδιώχθηκαν θα πρέπει να επιστρέψουν. Αλλά, αυτό είναι δουλειά του σημερινού διοικητή της ΕΥΠ

      Διαγραφή
  5. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΠΟΥ ΑΝΕΔΕΙΞΑΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΑ WIKILEAKS!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟ ΑΠΟ ΘΡΑΚΗ ΕΩΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ.Η' ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΑΜΕΤΑΘΕΤΟ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  7. ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΝΙΝΙ ΤΗΣ ΛΑΣΠΗΣ Ο ΛΙΣΤΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΟΥΚΛΑΣ ΤΟΥ; ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΟΜΩΣ ΟΤΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΠΕΦΑΝΘΗ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ ΟΤΙ Ο ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΠΙΚΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΩΧΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΝΤΙΝΤΙΔΟΧΑΣΙΚΛΟΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΓΑΠ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΗΝΥΣΑΝ ΣΤΑ ΚΕΛΕΥΣΜΑΤΑ ΤΟΥΣ... ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΝΕΙ ΓΑΡΓΑΡΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΡΩΣΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΙΕΣΕΩΝ... ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ... ΚΑΠΟΥ ΘΑ ΒΑΛΤΩΣΕ ΤΟ ΚΑΛΟΠΑΙΔΟ... ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΞΑΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ; ΠΟΙΟΣ ΛΑΔΙΑΡΗΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΡΑΓΕ ΝΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΑΜΠΑΔΕΥΣΕ ΤΙΣ "ΓΝΩΣΕΙΣ" ΤΟΥ; ΤΣ, ΤΣ, ΤΣ, ΧΩΝΙ ΤΟ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. διαβασα το αρθρο του βαξεβανη και δεν εβγαλα ακρη. ρε μπας και οσοι ασχοληθηκαν με το ''ειδικό σύστημα συλλογής διασυνοριακών πληροφοριών'' ,να προσφερουν τα φωτα τους και στα συνορα με προσωπικη δουλεια και οχι με τεχνικη υποβοηθηση και πατεντες αμερικανων και ρωσων?? λεσβο,σαμο,χιο καστελλοριζο??? απο ευθιξια και μονο θα επρεπε να πανε στα συνορα να συλλεξουν καμια ''διασυνοριακη πληροφορια''προς οφελοσ της πατριδας . αλλα το πιο πιθανο ειναι να ειναι αμεταθετοι και στο απυροβλητο λογω υψηλων κομματικων γνωριμιων. κανενασ απο δαυτους πιθανον δεν αγγιζει σε ηθος και ακεραιοτητα ουτε τον κοραντη,ουτε τον μπικα ,ουτε τον δραβιλλα και ψαχνουν για ευθυνες σε διοικησεις.αδικος κοπος

      Διαγραφή
    2. Όποιος γνωρίζει από υπολογιστές και βάσεις δεδομένων, γνωρίζει πάρα πολύ καλά πως αυτές ενημερώνονται συνεχώς, δίνοντας την πιό πρόσφατη ενημερωση σε ελάχιστο χρόνο. Επειδή, είναι απολύτως ορατό ότι ο Βαξεβάνης δεν ξέρει τι γράφει (γιατί άν ξέρει τότε γράφει ψέματα) ας το αναλύσουμε. Είναι γνωστό πως οι πολίτες αρέσκονται να φωτογραφίζουν συνεχώς -λόγω της άνεσης και μηδενικού κόστους που υπάρχει- μέσω των κινητών τηλεφώνων. Πολύ συχνά, μάλιστα, υπάρχει και η μετάδοση της ψηφιοποιημένης πληροφορίας μέσω κοινωνικών δικτύων (π.χ. twitter). Το παράδειγμα του facebook, που το "γέννησε" η CIA και η ανέλπιστη ανταπόκριση συμμετοχής σε αυτό από τους πολίτες, αποδεικνύει πως οι σύγχρονες τεχνολογίες είναι δυνατόν να εκμεταλλευθούν πλήρως από υπηρεσίες πληροφοριών (να μην το αναλύσω παραπέρα, επειδή η αναφορά του Βαξεβάνη γίνεται σε παραμεθόριες περιοχές), οι οποίες έχουν την δυνατότητα να συγκεντρώνουν αυτές τις πληροφορίες και να τις αξιοποιούν αναλόγως, μέσα από μία βάση δεδομένων η οποία θα ενημερώνεται συνεχώς. Η γελοιότητα της δισδιάστατης οπτικής πληροφορίας είναι προφανής και γράφτηκε για να γραφεί απλώς και -ίσως- για να αναδείξει τον παράγοντα άνθρωπο (μήπως κάποιους θέλει να προφυλάξει;) στον κόσμο των πληροφοριών. Φυσικά και ο παράγοντας άνθρωπος είναι το καλύτερο "εργαλείο", αλλά -αν και υπάρχουν κάποιες συνισταμένες που πρέπει να ελεγχθούν για την ποιότητα της μεταφερόμενης πληροφορίας από ανθρώπους- η εισαγωγή της πληροφορικής στον κόσμο της συλλογής πληροφορίας και της αξιολόγησής της, είναι ένα δεδομένο κοινά αποδεκτό σε ολόκληρο τον πλανήτη. Κι αυτό, επειδή πέρα από την ταχύτητα ανάσυρσης της πληροφορίας, υπάρχει η δυνατότητα άμεσης σύγκρισης με παλαιότερες πληροφορίες (για περιοχή, άνθρωπο, εγκαταστάσεις κ.λ.π.), γεγονός που συμβάλει στην γρηγορότερη ανάλυση των υπαρχουσών πληροφοριών. Σταματώ την μικρο-ανάλυση στο σημείο αυτό, επειδή το συγκεκριμένο σύστημα αφορά συλλογή πληροφοριών από την συνοριακή γραμμή της χώρας. Είναι όμως προφανές πως ο Βαξεβάνης καταθέτει σειρά πληροφοριών, που όμως είναι λιγότερες από τις μισές -σχετικά με την χρηστικότητα του συγκεκριμένου συστήματος- κι επειδή είναι γνωστό πως η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από ένα ολόκληρο ψέμα, το άρθρο του μάλλον προσπαθεί να αποπροσανατολίσει, χωρίς να αγγίξει το τι σημαίνουν βάσεις δεδομένων στον κόσμο των πληροφοριών, χωρίς να ασχοληθεί με το κυρίως πιάτο, την προέλευση του λογισμικού και χωρίς να αναφερθεί πως έχει ήδη υπάρξει δικαστική αθωωτική απόφαση για τους εμπλεκομένους στην αγορά του. Κλείνοντας, πρέπει να αναφερθώ στην προέλευση του λογισμικού, η οποία φέρεται να είναι εκτός χώρας του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου καθιστά το σύστημα μη συμβατό για άμεση παρακολούθησή του από παρόμοια συστήματα δυτικών χωρών. Δηλαδή, ένα τέτοιο σύστημα ουσιαστικά είναι ανεξάρτητο και δίνει μεγάλα περιθώρια κινήσεων σε επιχειρήσεις της ΕΥΠ, χωρίς να υπάρξουν "αόρατες" διαρροές. Μάλλον, ο δημοσιογράφος θα ήταν προτιμότερο να συμβουλευόταν την λογική του ή κάποιον συνάδελφό του γνώστη πληροφοριακών συστημάτων, για να μην εκτεθεί μέσα από το συγκεκριμένο άρθρο. Γιατί, το μόνο που κατόρθωσε ήταν να εκτεθεί και ίσως να τραβήξει το ενδιαφέρον δικαστικών λειτουργών για την δημοσιοποίηση ενός μέρους διαβαθμισμένων πληροφοριών που αφορούν άμεσα την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών

      Διαγραφή
    3. ΜΑ ΤΙ ΛΕΣ ΤΩΡΑ ΡΕ ΦΙΛΕ... Ο ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ, Ο ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΣΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ, Ο ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, Ο ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΚΑ, Ο ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, Ο ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ, Ο Ο Ο Ο Ο Ο ΓΕΝΙΚΑ ΓΑΜΑΩ... ΠΩΣ ΤΟΛΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΚΥΡΩΝΕΙΣ ΕΣΥ Ο ΑΣΧΕΤΟΣ;

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]