Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει... Μπανγκλαντές


Γράφει ο Φαήλος Κρανιδιώτης  

Αν όσο πιο χαμηλούς μισθούς έχεις τόσο πιο αναπτυγμένος κι ανταγωνιστικός είσαι, τότε η πιο αναπτυγμένη κι ανταγωνιστική χώρα πρέπει να είναι το Μπανγκλαντές. Εξ όσων γνωρίζει η ταπεινότης μου, το Μπανγκλαντές εξακολουθεί να είναι πίσω από τον ήλιο.

Στοιχειώδη πράγματα μόνο σκαμπάζω από οικονομία κι όχι όλα αυτά τα περίεργα, που ο κ. Στουρνάρας και το επιτελείο του τα παίζουν στα δάχτυλα παιδιόθεν.
Ξέρω όμως από την κοινή πείρα, κι επειδή έχω ταξιδέψει λίγο και έχω διαβάσει πολλή Ιστορία και για την κοινωνική πραγματικότητα των χωρών του κόσμου, ότι οι χώρες που έχουν τις πιο εύρωστες οικονομίες, γερή παραγωγή και υψηλή ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών είναι αυτές που πληρώνουν και τις καλύτερες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα. Οπως μου έλεγε αληθινός βιομήχανος κι όχι φλωρογιάπης του Χρηματιστηρίου, από τους πολύ πετυχημένους, «καλύτερα να πληρώνεις καλά έναν ικανό άνθρωπο παρά τρεις μαλάκες».

Τι λέει η σοφία του άξιου αυτού ανθρώπου, που έδινε αξιοπρεπέστατες αμοιβές στους εργάτες του; Οτι μόνον ένας ικανός αλλά και ευχαριστημένος άνθρωπος παράγει άρτια προϊόντα και προσφέρει υπηρεσίες της προκοπής. Αλλιώς οι πιο προηγμένες οικονομικά κοινωνίες θα ήταν δουλοκτητικές, αφού, αν μια οικονομία τάχα απογειώνεται όταν οι εργαζόμενοι αμείβονται ελάχιστα, τότε θα φτάνει σε κολοφώνα δόξης και ανάπτυξης αν οι εργαζόμενοι δεν αμείβονται καθόλου.

Σαφέστατα το μισθολογικό, εργατικό κόστος έχει σημασία για την ανταγωνιστικότητα να είναι λογικά χαμηλό, όχι όμως κάτω από τα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Εμείς ήδη έχουμε πιάσει τον πάτο της αξιοπρεπούς διαβίωσης των ανθρώπων.

Υπάρχουν χώρες όπου με 100 ευρώ τον μήνα θεωρείσαι… μπρούκλης. Τι παράγουν; Σκουπίδια. Ευτελή προϊόντα που διαλύονται στα χέρια σου, επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Φτηνά σαπάκια. Αντιστρόφως δε ανάλογες των αμοιβών είναι η διαφθορά κι η εγκληματικότητα. Διότι το ισχυρότερο ένστικτο μετά της αναπαραγωγής είναι της επιβίωσης. Για την επιβίωση λοιπόν αρκετοί, σε τέτοιες συνθήκες, κλέβουν, εκπορνεύονται. Ξεπουλάνε την τιμή τους, την ανθρώπινη υπόστασή τους, για να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη. Μπορεί αυτό να είναι το όνειρό μας μέσα μάλιστα στην Ευρωπαϊκή Ενωση;

Πιέζουν, λέει, για κατάργηση ακόμη και του οκταώρου, της πενθήμερης εργασίας, ακούω συζητήσεις για φτηνές ή σχεδόν τζάμπα απολύσεις.

Ο στοιχειώδης ελεύθερος χρόνος είναι προϋπόθεση της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Να μπορεί ο άνθρωπος να ξαποστάσει, να χαϊδέψει τα παιδιά του, να κάνει παιδιά! Να μπορεί να κάτσει στο πλάι της μάνας του, του πατέρα του και να πει δυο κουβέντες, να διαβάσει ένα βιβλίο, να σκεφτεί, να πιει έναν καφέ με τους φίλους του. Οχι ξέπνοος να αγωνίζεται 10 ώρες τη μέρα, όλη τη βδομάδα, ίσα για το φαγητό και τους φόρους.

Τέτοιες απαιτήσεις της τρόικας στα εργασιακά για τον ιδιωτικό τομέα δεν πρέπει να γίνουν δεκτές από την κυβέρνηση. Οχι μόνο γιατί οδηγούν στον εκβαρβαρισμό της ελληνικής κοινωνίας και πλήττουν καίρια την κοινωνική συνοχή, αλλά γιατί επιδεινώνουν τα προβλήματα που καλούνται, τάχα, να λύσουν. Είναι σίγουρο ραντεβού με τον εξανδραποδισμό των εργαζομένων και την κοινωνική έκρηξη, όπου πάλι θα την πληρώσουν οι πολλοί και αδύναμοι.

Εξευτελιστικές αμοιβές σημαίνει εξευτελιστική ζωή και κακής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες. Υπερεργασία και δη απλήρωτη ή αμειβόμενη γλίσχρα, χωρίς αξιοπρεπή ελεύθερο χρόνο, σημαίνει βαρβαρότητα. Δεν είναι ανθρώπινο, άρα δεν αρμόζει στον ελληνικό τρόπο, υπονομεύει την οικογένεια και την όλη κοινωνία μας.

Τριτοκοσμικά μεροκάματα σημαίνει περαιτέρω πτώση της κατανάλωσης, υστέρηση εσόδων για το κράτος, άρα μεγαλύτερη ύφεση. Θα κατεβούμε πιο βαθιά στου κακού τη σκάλα κι ο δρόμος θ’ ανοίξει διάπλατος στους τυχοδιώκτες, στους ακραίους και στον κοινωνικό πόλεμο. Η φτώχεια δεν φέρνει «ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα», φέρνει απλά αποσύνθεση.

Γιατί τα γράφω αυτά; Οχι μόνο από κοινή λογική. Με γέννησαν κι ανάθρεψαν ένας τεχνικός στο λιμάνι και μια γαζώτρια σε βιοτεχνία στην Κοκκινιά. Τέτοιες ανθρωποφάγες αντιλήψεις τις θεωρώ χαστούκι, φτύσιμο στο πρόσωπό τους και στο πρόσωπο τόσων άλλων βιοπαλαιστών γονιών. Και σε αυτόν εδώ τον τόπο κανείς δεν μπορεί ατιμώρητα να διανοηθεί κάτι τέτοιο.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Αγαπητέ Φαήλο αυτοί οι εργατικοί άνθρωποι που σε ανέστησαν με τον κόπο και τον ιδρώτα τους, όπως και τους περισσότερους από εμάς, αγόραζαν με ότι εκέρδιζαν γάλα από την εβγα (για να μη πω από τον γαλατά της γειτονιάς), σε έντυναν από την δημιουργία της διπλανής βιοτεχνίας, που εδούλευε η αντίστοιχη μητέρα σου και σε εστέγαζαν με τον κόπο του γείτονα οικοδόμου, το χρήμα έκανε γύρους στη γειτονιά, στο χωριό, στην πόλη και στην χώρα.
    Ο πατέρας σου εκάπνιζε 22 και Κεράνη και όχι pall mall, το αυτοκίνητο ήταν όνειρο ζωής που διετηρείτο πάση θυσία με την δουλειά των συνεργείων που εδούλευαν ένα σωρό παλληκαράκια και όχι με πρόωρη αντικατάσταση, τις κάλτσες σου τις κατασκεύαζαν τοπικές βιοτεχνίες που τάιζαν ένα σωρό κοπελίτσες, που δεν είχαν κανένα πρόβλημα να συναναστρέφονται τα παλληκαράκια, οι αλάνες σε εκτόνωναν με το τόπι και ο Γιούτσος δεν σε χρέωνε όσο ο Σισέ.
    Οι εισαγωγές αφορούσαν κεφαλαιουχικό, κυρίως, εξοπλισμό και όχι άχρηστη υπερδιαφημισμένη κατανάλωση...να μη συνεχίσω τα παραδείγματα.
    Ο αγροτικός τομέας ήταν 30% και αυτοκατανάλωνε κιόλας (ελάχιστη σύνταξη και περίθαλψη ιατρική υπερηφανων και ανθεκτικών, από την δουλειά, ανθρώπων και όχι λυγισμένων χαυνωμένων σημερινών "περήφανων" γηρατιών), απεναντίας μας τάιζε όλους, τους αστικούς - ημιαστικους πληθυσμούς, αυτοδύναμα και γιαυτό έπρεπε να φροντισθή και ενισχυθή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ και όχι να μεταφερθή ως μελλοντικός γραφέας (αλήθεια περί τίνος;) στο "κλεινόν" άστυ.
    Ο δημόσιος τομέας ήταν κάτω από 300000 και όμως είχαμε ζηλευτή δημόσια υγεία και παιδεία. Όλοι κάτι κάναμε με τα χέρια μας και όχι με τις θεωρίες μας, ακόμη οι ίδιοι κλαδεύαμε τον κήπο μας, καθαρίζαμε το σπίτι μας, μαγειρεύαμε το φαγητό μας κλπ κλπ.
    Το ποσοστό του δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ ήταν κάτω του 30% (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ, με την αγορά του Μοναχου να σφύζει από ελληνικά προιόντα και όχι ξένων ΔΑΝΕΙΩΝ που τα κάνουμε μισθούς και εμποροκαταναλωτικές χρηματοδοτήσεις βαπτίζοντάς τα ΑΕΠ!) και η πραγματική ανάπτυξη ήταν 4-7% γιά πολλά χρόνια και με δύο ενεργειακές κρίσεις...πολλά ακόμη αλλά δεν χωρούν εδώ...και μιλάμε για δεκαετίες πίσω! βάλε έκτοτε υποτίθεται ανάπτυξη, βάλε πρόοδο για να καταλάβεις τι παίχτηκε.
    Πως τα καταφέρναμε παλληκάρι μου;
    Απλούστατα γιατί οι τιμημένοι εργατικοί γονείς μας δεν ήσαν πάση θυσία πτυχιούχοι σαν και "εμάς" (πολλοί με δημοκρατικό πενταράκι κιόλας!), ούτε έκαναν πολυταξίδια στο εξωτερικό, ούτε είχαν 4 tv και 14 κινητά κλπ κλπ.
    Τώρα "εμείς" έπρεπε να τα παίρνουμε και να καλοζωιζόμαστε ως καρεκλοκένταυροι με "υπολογισμούς" και αφαιμάξεις για το πόσα βγάζουν αυτοί που πραγματικά παράγουν, αυτή ήταν η δική μας (όχι όλων) παραγωγική δουλειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι πραγματικοί παραγωγοί όμως που μας έντυναν και μας τάιζαν στέρεψαν και συρρικνώθηκαν (ευρωπαικοί στόχοι!), τους βάζουμε να πληρώνουν 23% όταν τότε πλήρωναν 3,6% και να ανταγωνίζονται μεγαθήρια που τώρα δραστηριοποιούνται, όχι στην πρωτογενή όπως τότε, αλλά στο πως να κλείσουν τα μαγαζάκια με στημένους πολεοδομικούς όρους και άλλες δημόσιου κόστους παροχές (ωραία ελεύθερη οικονομία!)...και το χειρότερο αντί να ανεβάσουμε της αμοιβές των πραγματικά εργαζομένων, για να γίνει η σωτήρια στροφή, "κουβαλάμε" και άπειρους ξένους για να ευδοκιμήσουν τα ευρωπαικά σχέδια, γέμισε η νεολαία ναρκωτικά, και ευρωπαικους τζογοστόχους...δεν γίνεται έτσι όμως παιδιά, ή με τον Γιάννη ή με το θηρίο.
    Και κάτι άλλο, η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει Μπαγκλαντες γιατί και η λίμνη Κουμουνδούρου δεν μπορεί να γίνει Μεροβίγλι...τόσο απλό, αρκεί όμως αυτός που την έχει (λαός) να μην επιτρέψει στους εντολοδόχους του να την ξεκάνουν γιά μιά "χούφτα δολάρια" προκειμένου να την εκμεταλλεύονται μετά οι επιτήδειοι...τις λαικές πλειονοψηφίες δεν τις ορθώνουν οι ολίγιστοι αλλά οι πολλοι.
    Είναι βέβαια και τα συμφέροντα κάποιων υψηλά ισταμένων (δημόσιων και ιδιωτικών) γιά την πρόσκαιρη καταβολή κουτσουρεμένων ευρωμισθών-ευρωσυντάξεων...έχουμε επικοινωνιακό πρόβλημα. Όμως οι ταγοί πρέπει να ευαισθητοποιούνται από όσα γράφονται στα λαικά "ανεμούρια", ειδάλλως να το κλείσουμε το μαγαζί περι λαικής κυριαρχίας γιατί κοστίζει κιόλας πολύ με τόσους και τόσους και ακόμη πιό πολύ με τόση ΜΜΕ παραπληροφόρηση.
    F. L.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι λες αγωνίσταρε Φαήλο;;;
    Που είσαι τόσον καιρό, κι αυτοί που είναι "παρά τω πρωθυπουργώ" του λένε υα αντίθετα και ξεγελούν τον καημένο τον Αντώνη΄έτσι που φτάσαμε να λέμε το ψωμί είδος πολυτέλειας;;;
    Πέσ του τα όλα αυτά τα της κοινής λογικής που σίγουρα δεν τα ξέρει ο κα(ι)μένος και τον ξεγέλασε η τρόικα
    κι έμεινες να αγωνίζεσαι στα ιντερνέτια μπας και τα διαβάσει κανείς σύμβουλος του και ξεστραβωθεί και αλλάξει πολιτική.
    Γιατί βέβαια δεν τα ξέρει αυτά, ούτε σωστούς ανθρώπους έχει να τον συμβουλέψουν, ενώ αν είσουν εσύ έμμισθος (κάπως πρέπει να ζήσουμε κιόλας βρε αδελφέ) σύμβουλος του πρωθυπουργού θα τα ξερε ολ αυτά και θα άκολουθολυσε διαφορετική πολιτική.
    Έτσι δεν είναι αγωνιστή της (φτωχής πλέον και κοινής) λογικής, Φαήλο;;;
    έτσι ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ;;;
    aNTONIOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αμ γι αυτο εισαι στην αποξω;Δε σε παιζουν οι γόνοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]