Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αν αρρωστήσεις, την έβαψες...

Δύσκολα μπορεί να το πιστέψει κανείς, ωστόσο η πρακτική του εκσυγχρονισμού και των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει το νε­οφιλελεύθερο σύστημα (ΔΝΤ - Παγκόσμια Τράπεζα και τα παραμάγαζά τους) είναι κυ­νικά απλή: Όσοι «περισσεύουν» ας πεθά­νουν.

Κάπως έτσι γλιτώνει το κράτος χρήμα, προ­κειμένου να το κατευθύνει προς τους πιστω­τές τοκογλύφους, κάπως έτσι συντελούνται οι οικονομίες κλίμακας. Γι’ αυτό τον λόγο άλ­λωστε, το καίριο πλήγμα των αναμορφώσε­ων που επιβάλλει το ΔΝΤ, παγκοσμίως, είναι στον χώρο της Yγείας. Εκεί, στον χώρο της Yγείας οι παρεμβάσεις έχουν άμεσα αποτε­λέσματα, καθώς οι άνθρωποι που βρίσκονται εκτός ομπρέλας ενός συστήματος δημόσιας υγείας, απλώς πεθαίνουν αβοήθητοι.

Μια ματιά στο κυριακάτικο ρεπορτάζ του «Βήματος» για την κατάσταση στον χώρο της Υγείας («Εντατικές σε κώμα λόγω κρίσης») εί­ναι αποκαλυπτικό:

Ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα αναγκά­ζουν τους συγγενείς να αγοράζουν αναλώσι­μα απολύτως απαραίτητα για τη νοσηλεία των ασθενών.

Η έλλειψη ακόμη και φθηνών αναλώσιμων υλικών καθιστούν μονάδες εντατικής θεραπείας ανίκανες να φιλοξενήσουν έκτακτα περιστατικά.

Η έλλειψη γιατρών σε μονάδες εντατικής θεραπείας απειλεί με αχρήστευση κλινών αλ­λά και κλινικών.

Η παραπάνω εικόνα απαντάται σε ολόκληρη την Ελλάδα, τόσο σε νοσοκομεία του κέντρου όσο και σε πολλά της περιφέρειας και της νη­σιωτικής Ελλάδας. Την ίδια ώρα έρχονται νέες περικοπές με συγχώνευση κλινικών και νοσο­κομείων, των οποίων η αποτελεσματικότητα ήδη αμφισβητείται.

Ίσως λοιπόν ο «Ελεύθερος Τύπος» την περα­σμένη εβδομάδα ήρθε πάνω στην ώρα να μας θυμίσει μια έρευνα που δείχνει πως όπου περ­νάει το ΔΝΤ αφήνει πίσω του συντρίμμια και στον τομέα της υγείας.

Μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 6 με 7 χρόνια.

Έξαρση σε φυματίωση, καρδιαγγειακές ασθένειες, ψυχικά νοσήματα και θανάτους!

Σε 21 χώρες του τέως ανατολικού μπλοκ το διάστημα 1991-2002 φάνηκε ότι οι χώρες με δανειακή σύμβαση από το ΔΝΤ εμφάνισαν 16,6% μεγαλύτερη θνησιμότητα από φυματί­ωση σε σύγκριση με άλλες που έκαναν περι­κοπές χωρίς να μπουν σε πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Στην Αργεντινή τη δεκαετία 1991-2001, επί ΔΝΤ, το 48% του πληθυσμού έμεινε εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και χωρίς φάρμακα, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η θνη­τότητα των πολιτών 5% για κάθε χρόνο πα­ρουσίας του ΔΝΤ, ενώ το 2002 είχαν αυξηθεί κατά 40% οι επισκέψεις σε ψυχιάτρους λόγω κατάθλιψης.

Πώς να μην αισιοδοξούμε λοιπόν για το επό­μενο διάστημα;



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]