Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα τέσσερα στάδια "εργασίας" του ΔΝΤ


The Guardian
12 Aπριλίου 2012
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Ο οικονομολόγος Joseph Stiglitz, πρώην διοικητικό στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Greg Palast και την εφημερίδα The Observer το 1991, περιέγραψε το σχέδιο με τα 4 προβλέψιμα στάδια που το ΔΝΤ εφαρμόζει σε χώρες του Τρίτου Κόσμου με τις οποίες υπογράφει συμβόλαια δανεισμού.

Τα στάδια αυτά, επιγραμματικά, είναι τα εξής:

Στάδιο 1ο: Ιδιωτικοποίηση (γνωστό και ως Χρηματισμός). Στο πρώτο αυτό στάδιο, αξιωματούχοι της κυβέρνησης δωροδοκούνται προκειμένου να πουλήσουν δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις, όπως εταιρείες ηλεκτρισμού και ύδρευσης.

Στάδιο 2ο: "Φιλελευθεροποίηση" της κεφαλαιαγοράς. Κατά το δεύτερο στάδιο, επενδυτικά κεφάλαια εισρέουν στη χώρα για κερδοσκοπικές δραστηριότητες στους τομείς της αγοράς ακινήτων και του συναλλάγματος. Στη συνέχεια, τα κεφάλαια αυτά εγκαταλείπουν τη χώρα με την πρώτη ένδειξη αστάθειας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να αδειάζουν μέσα σε μικρό διάστημα τα θησαυροφυλάκια του κράτους.

Στάδιο 3ο: Προσαρμογή του τιμάριθμου στις προτιμήσεις των αγορών. Το στάδιο αυτό χαρακτηρίζεται από αύξηση των τιμών σε βασικά είδη, όπως τα είδη διατροφής, το νερό, η βενζίνη και το υγραέριο.

Στάδιο 3 1/2: Λαϊκές εξεγέρσεις κατά του ΔΝΤ. Το ενδιάμεσο αυτό στάδιο μεταξύ 3ου και 4ου σταδίου είναι προβλέψιμο και απόλυτα φυσικό. Αφού ένας λαός έχει εξαθλιωθεί και έχει καταστραφεί από τα πολλαπλά χτυπήματα της κυβέρνησης στο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας, το 51% ή και παραπάνω του πληθυσμού οδηγείται κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι ταραχές (που δεν είναι τίποτε παραπάνω από ειρηνικές διαδηλώσεις που διαλύονται με δακρυγόνα, φωτοβολίδες, κλπ) έχουν σαν άμεσο αποτέλεσμα νέα κύματα εκροής κεφαλαίου στο εξωτερικό και τη χρεοκοπία διάφορων κρατικών οργανισμών, πράγμα που δίνει την ευκαιρία σε ιδιωτικές εταιρείες να "μαζεύουν" όσα "ασημικά" του κράτους έχουν απομείνει σε εξευτελιστικές τιμές.

Στάδιο 4ο: "Ελεύθερο εμπόριο". Οι κανόνες του τελευταίου αυτού σταδίου υπαγορεύονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και την Παγκόσμια Τράπεζα. Οι δύο αυτοί οργανισμοί δημιουργούν ανοιχτές αγορές σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, ενώ προστατεύουν τις ισχυρές χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ από τον ανταγωνισμό με την αγροτική παραγωγή του Τρίτου Κόσμου. Έτσι πλουτίζει το 1% στις "αναπτυσσόμενες" αυτές χώρες, ενώ το υπόλοιπο 99% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

9 σχόλια :

  1. Κοίτα να δεις πως ξεβρακώνεσαι πανεύκολα!Στάδιο 1)στην Ελλάδα δεν έγινε καμιά ιδιωτικοποίηση άρα οι πολιτικοί μας δεν δωροδωκήθηκαν μάλλον και πρέπει να τους πούμε και μπράβο!και κάτσε λαέ να έχεις κρατικό τον κολοσσό ΔΕΗ με ζημιές, να τα τρώνε οι συνδικαλιστές για να μην ξεπουληθείς!Στάδιο 2)τα ακίνητα έχουν πάρει την κάτω βόλτα,δεν αγοράζει κανείς ούτε φτιάχνεται τίποτα.Όσο για εισροή κεφαλαίων ούτε λόγος,εδω τα βγάζουν όλοι πως και πως στο εξωτερικό μήπως χρεωκοπήσουμε!Σταδιο 3)Είδη διατρόφής σκαμπανεβάσματα άλλα ανεβαίνουν και άλλα πέφτουν,βενζίνη ανηφόρα για έσοδα στο κράτος και των παιχνιδιών των πετραιοπαραγωγών χώρών.Στάδιο 4) οι αγρότες έχουν θιχτεί λιγότερο απο όλους μέσα στη κρίση, οι επιδοτήσεις κανονικές καθώς και επιστροφές ΦΠΑ!Συμπέρασμα άστα φίλε μου ξύπνησε ο κόσμος τελειώσε το κουτόχορτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω 2.29 πως κάνεις λάθος! Ακόμα δεν είδες τίποτα, είναι νωρίς! Αστα για μετά τις εκλογές. Και χρηματισμό είδες και δωρεάν ξεπούλημα θα δεις (δικοί τους είναι οι συνδικαλιστές, τους βολεύουν πρώτα για να παίρνουν ψήφους και μετά για να εκνευρίζεσαι εσύ και να θέλεις την πώληση) και θα αισθάνεσαι μάλιστα χαρούμενος που έχασε η Ελλάδα τόσο ακριβά περιουσιακά στοιχεία έναντι αέρα, και κατακόρυφη ακρίβεια θα δεις και τριτοκοσμική φτώχεια. Οσον αφορά τα ακίνητα, τώρα δεν τα αγοράζει κανείς τους για να πέσουν ακόμα περισσότερο οι τιμές. Οταν σε λίγο λόγω χαρατσιών οι ιδιοκτήτες θα τα χαρίζουν τότε θα αρχίσει το πάρτυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δεν μου απαντάς με επιχειρήματα.Αν γίνουν εκλογές το πουλάκι πέταξε ουδείς ξέρει τι μας ξημερώνει,δεν βλέπεις που όλη η ευρώπη καίγεται για τα αποτελέσματα των εκλογών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ ότι όλοι νοιάζονται για τις εκλογές μας και επίσης ότι αν γίνουν εκλογές το πουλάκι θα πετάξει. Τι επιχειρήματα θέλεις να ακούσεις; Αντε να βγάλουμε τη ΝΔ κυβέρνηση για να πουλήσει τζάμπα τη ΔΕΗ; Η ΔΕΗ είναι περιουσία όλων μας καημένε, και αν την πουλήσουν φεύγει περιουσία των Ελλήνων. Μη διαμαρτύρεσαι μετά αν ανάβεις κεριά το βράδυ και αν μαγειρεύεις στο γκαζάκι. Αλλο το θέμα των βρωμοπασόκων που πρέπει να ξηλωθούν από εκεί. Θεωρώ βέβαιο ότι τα δύο μεγάλα αποκόμματα θα συγκυβερνήσουν και πάλι, με πρωθυπουργό μάλλον τον ίδιο, παίρνοντας τουλάχιστον 50%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 5.38,ακομα και ενας ηδη νεκρος θα'τανε πιο αισιοδοξος απο σενα,αυτο να κανεις λοιπον πηγαινε να τους ψηφησεις ωστε να παρουν αυτο το ποσοστο,μην και ξεκολλησετε επιτελους απο τον δικομματισμο,καλα ελεγε ο παππους μου,πως η μ*****α δεν εχει ηλικια.

    ρε φιλαρακι 2.29 τι πινεις και εμας δεν μας το δινεις?

    ο Γαπ για την ψυχη της μανας του μας εβαλε στο ΔΝΤ βρε, απο ανιδιοτελια το καμε γιατι μας συμπονουσε,και ουχι σε καμια περιπτωση αυτο το υγιες και φιλευσπλαχνο κατι, μεταξυ ανθρωπου και μαϊμούς δεν τσεπωσε 2.5δις σε λογαριαριασμο που του ανοιξαν στην FED βρε.

    πολυ εξυπνοι γινικατε εσεις οι νεοι βρε,πουλια στον αερα πιανετε,και νεκρο να το πιασετε παλι θα σας φυγει,παρακαλαω να κλεισω τα ματια μου να μην βλεπω αλλο την βλακεια σας,ποτε θα συκωσετε κεφαλι βρε?Ποτε?Εχετε βαλει μηπως καποιο οριο αναμεσα στην γυναικα σας ή την μανα σας?Ποια απο τις δυο περιμενετε να σας πειραξουνε πρωτα για να γινετε ανδρες βρε?
    ΑΝΑΛΥΣΕΙς ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΟΥΛΕς ΑΠΟ ΑΝΑΛΥΤΕς ΧΩΡΙς ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ ΗΧΟΥΝ ΣΑΝ ΠΟΡΔΕς ΠΟΛΛΕς ΦΟΡΕς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ δεν είμαι πασοκ την πάτησες,εσύ που όπως λες είσαι χούφταλο ψήφιζες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα ρουσφέτια τους και φτάσατε την ελλάδα εδώ shame to you και στους ομοίους σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εσυ που δεν εισαι πασοκ ὴ νδ , τι εισαι ;
    Αν εισαι ενα ακομη προβατο σε οποιοδηποτε αλλο σταυλο , δεν εχεις ΟΥΔΕΜΙΑ διαφορα απο αυτους που ειναι σε αλλους σταυλους .

    ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολυ σωστο το αρθρο,
    ειδικα με την Ελλαδα υπαρχει επιπλεον το σταδιο του τοπικου και οικονομικου διαμελισμου σε ΕΟΖ οπως και η κλοπη του ορυκτου μας πλουτου για να ανισταθμιστει το τοκογλυφικο δημοσιο χρεος με τα πολλαπλασια κερδη τους !


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είμαι ο 5.38. Δεν είμαι νεκρός ούτε απαισιόδοξος. Είμαι ρεαλιστής και με πληγώνει η πραγματικότητα. Έίμαι όλη μέρα στην πόλη και μιλώ με κόσμο. Δυστυχώς βλέπω ότι μέρα με τη μέρα τα πρόβατα ξαναγυρνούν στα γαλαζοπράσινα μαντριά τους. Κυρίως το πράσινο μαντρί έχει πολλή κίνηση τελευταία και αρκετά πρόβατα γυρνούν οικειοθελώς ή τα σέρνουν με το ζόρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]