Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

HSBC: Η ανάπτυξη θα αργήσει για την Ελλάδα


Τη “μαγική” λέξη ανάπτυξη, η οποία θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Ελλάδας, παρά την ενδεχόμενη πιστή εφαρμογή του προγράμματος που συνοδεύει το δεύτερο πακέτο διάσωσης, υπογραμμίζει σε έκθεσή της η HSBC.

“Ακόμη και να υποθέσουμε ότι το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας θα εξελιχθεί βάσει σχεδίου, η ελληνική κρίση σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει... η συμφωνία θα συμβάλει στο να πληρωθούν οι πιστωτές, ... αλλά δεν πρόκειται να αναβιώσει την ανάπτυξη σύντομα”, τονίζει η επικεφαλής οικονομολόγος του οίκου για την Ευρώπη, Janet Henry.

Με την οικονομία να βιώνει τον πέμπτο χρόνο ύφεσης και με συρρίκνωση της τάξης του 7% στο τέταρτο τρίμηνο του 2011, ακόμη και η αναθεωρημένη έκθεση για τη βιωσιμότητα μοιάζει υπερβολικά αισιόδοξη, προσθέτει η Henry. Επιπλέον, η Ελλάδα θα συνεχίσει να περνάει τριμηνιαίες εξετάσεις, γεγονός που θα προκαλεί νευρικότητα στις αγορές για το αν η χώρα θα καταφέρει να λάβει την επόμενη δόση το καλοκαίρι.

Τι θα γίνει μετά τις εκλογές;

Η HSBC επισημαίνει ότι παρά τις δεσμεύσεις των δύο μεγαλύτερων κομμάτων υφίσταται κίνδυνος μετά τις εκλογές να υπάρχουν στην κυβέρνηση κόμματα που δεν έχουν δεσμευτεί, όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις. Παρ΄ όλα αυτά, η ύπαρξη ειδικού λογαριασμού και η επικείμενη ενίσχυση της task force στην Ελλάδα, ειδικότερα μέσω αυξημένης και διαρκούς παρουσίας, μειώνουν τους κινδύνους για τους πιστωτές της Ελλάδας.

Βασικά ερωτήματα

Επίσης η HSBC απαντά στα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν μετά την επίτευξη συμφωνίας για το δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα.

“Τα βασικά ερωτήματα που δεχόμαστε αφορούν τις ακόλουθες πτυχές του πακέτου: τη διαδικασία, τη δομή, τις μελλοντικές εξελίξεις και τα CDS. Είναι αλήθεια ότι ενώ οι αγορές έχουν αντιδράσει θετικά στο δεύτερο πακέτο, συνεχίζει να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την εφαρμογή και τη μακροπρόθεσμη αντοχή της λύσης.

Σχετικά με τη διαδικασία, το βασικό ερώτημα αφορά τις προθεσμίες εφαρμογής του PSI. Το PSI, απαντά η HSBC, αναμένεται να ξεκινήσει το αργότερο την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου και να ολοκληρωθεί, στο μεγαλύτερό του μέρος, τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου και επισήμως την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ. Έως τις 8,9 Μαρτίου οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν εγγραφεί για την προσφορά, με την ανταλλαγή ομολόγων να πραγματοποιείται στις 10 ή 11 Μαρτίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα των Reuters και Bloomberg.

Σχετικά με τα CDS και σύμφωνα με την DTCC, στις 17 Φεβρουαρίου 2012 οι καθαρές θέσεις σε CDS ανέρχονταν σε 3,2 δισ. δολάρια ή 0,91% των υφιστάμενων ομολόγων. Έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών δείχνει ότι dealers όπως μεγάλες τράπεζες έχουν αγοράσει “προστασία” για κρατικά ομόλογα από μικρότερες τράπεζες και έχουν πουλήσει προστασία σε hedge funds.

Ο οίκος προσθέτει ότι τρεις είναι οι παράγοντες που θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν τα CDS.
1. Η αδυναμία πληρωμής (να μην γίνει δηλαδή πληρωμή κουπονιού ή κεφαλαίου) μετά την περίοδο χάριτος και αν δεν υπάρχει σε τρεις ημέρες.
2. Κήρυξη μορατόριουμ
3. Αναδιάρθρωση η οποία γίνεται στην περίπτωση που μειώνεται το κουπόνι ή το κεφάλαιο των ομολόγων, παρατείνεται η διάρκειά τους ή αλλάζουν σε μη επιτρεπόμενο νόμισμα (π.χ. δραχμή). Επίσης όταν επιδεινώνεται η πιστωτική ποιότητα ή γίνεται επιτακτική για όλους τους ομολογιούχους.

Στην τελευταία περίπτωση επισημαίνεται ότι αν ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο η εφαρμογή των CAC δεν είναι πιστωτικό γεγονός, αλλά ενδεχόμενη χρήση τους θα είναι.

Τέλος η HSBC εκτιμά ότι θα σημειωθεί πιστωτικό γεγονός μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ανταλλαγής, από τη στιγμή που θα ζητηθεί από τους ομολογιούχους να ψηφίσουν για αλλαγές που θα επιβάλλονται και σε όσους δεν συμμετάσχουν μέσω των CAC.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]