Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βοά η Θεσσαλονίκη - Στα χέρια Τούρκων οδεύει το Μακεδονία Παλλάς

Η χθεσινή ανακοίνωση του θυγατρικής εταιρείας Ελληνική Τουριστική του υπεχρεωμένου ομίλου Δασκαλαντωνάκη ότι στις 27 Δεκεμβρίου εγκαταλείπει μετά από 16 χρόνια την εκμετάλλευση του ιστορικού ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στη Θεσσαλονίκη.

Το αίτημα του ομίλου προς το ΙΚΑ στο οποίο ανήκει το ακίνητο να μειωθεί κατά επιπλέον 20% το ετήσιο μίσθωμα των 3,6 εκατομμυρίων ευρώ δεν έγινε αποδεκτό από τη διοίκηση του Οργανισμού. Το αποτέλεσμα ήταν ο γνωστός μεγαλοξενοδόχος και πεθερός του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Σηφουνάκη ο οποίος αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα χρεών προς τις τράπεζες να δηλώσει ότι εγκαταλείπει την εκμετάλλευση τιυ ξενοδοχείου.

Ενω 120 εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι σε μια εποχή σαν τη σημερινή η διοίκηση του ΙΚΑ δια στόματος του κ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου επικαλέστηκε το ενεχόμενο να κατηγορηθεί για απιστία όποιος συναινούσε στη μείωση του μισθώματος. Πάντως, σε αντιδιαστολή έθεσε ως όρο για τη μείωση να της παραδοθεί εγγυητική επιστολή με το σύνολο του μισθώματος για τα επόμενα 3 χρόνια κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τον κ. Δασκαλαντωνάκη.

Από τις 26 Οκτωβρίου μάλιστα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΙΚΑ έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την εξεύρεση συμβούλου, ο οποίος θα παραλάβει το κτίριο και θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εξεύρεση, μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, νέου ενοικιαστή και διαχειριστή του ξενοδοχείου, που θα αναλάβει και την υποχρέωση της ανακαίνισής του.

Στη Θεσσαλονίκη όπου το κλείσιμο του ξενοδοχείο αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης υποστηρίζεται ότι πιθανότατα το ΙΚΑ έχει βρει τον επόμενο ενοικιαστή, καθώς πριν από δύο μήνες εκπρόσωποι μεγάλου ξενοδοχειακού ομίλου της Τουρκίας είχαν έκαναν «αυτοψία» στους χώρους του Μακεδονία Παλλάς συνοδευόμενοι μάλιστα από εκπρόσωπο του ΙΚΑ.

Και επισημαίνεται ότι θα ήταν ειρωνεία στην ελληνική πόλη όπου επί Οθωμανικού κράτους και τουρκοκρατίας είχε γεννηθεί ο Κεμάλ Ατατούρκ, 100 χρόνια μετά την απελευθέρωσή της, Τούρκοι να αναλάβουν τη διεύθυνση (και ίσως αργότερα να επιδιώξουν και την ιδιοκτησία) ενός ιστορικού ξενοδοχείου – συμβόλου για την πρωτεύουσα της Μακεδονίας.

Το «Μακεδονία Πάλας» έχει συνολική καθαρή επιφάνεια 12.832 τ.μ., ενώ διαθέτει υπόγειο 5.405,62 τ.μ. και γκαράζ 782,82 τ.μ. Οι οκτώ όροφοι στους οποίους βρίσκονται τα δωμάτια έχουν επιφάνειας 1.604 τ.μ. ο καθένας.

Τι δηλώνει ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος

«Το ταμείο δεν είχε το δικαίωμα να μειώσει το ενοίκιο, αφού μια τέτοια απόφαση θα καθιστούσε τα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου υπόλογα για απιστία. «Σε αυτό συμφώνησαν οι νομικοί και των δύο πλευρών», υποστήριξε ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, μιλώντας στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος, ο οποίος ταυτόχρονα αποκαλύπτει ότι μόλις έγινε γνωστή η πρόθεση Δασκαλαντωνάκη να αποχωρήσει η διοίκηση του ΙΚΑ, κίνησε τις οριζόμενες από το νόμο διαδικασίες για την επιλογή συμβούλου, ο οποίος θα ολοκληρώσει την επανεκμίσθωση του ξενοδοχείου. «Θα έχουμε βρει το σύμβουλο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και νομίζω ότι εντός του Φεβρουαρίου θα έχουμε επιλέξει το νέο μισθωτή», λέει ο κ. Σπυρόπουλος, ο οποίος παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι η πώληση του ακινήτου δεν είναι μέσα στα σχέδια του ταμείου, ούτε υπάρχει περίπτωση να υποβληθεί τέτοιο αίτημα από την τρόικα.

Τι υποστηρίζει ο Ομιλος Δασκαλαντωνάκη

Από την πλευρά της η εταιρία «Ελληνική Τουριστική ΑΞΤΕ» με ανακοίνωσή της υποστηρίζει:

Πρώτον, η εταιρία μας επί δεκαέξι χρόνια λειτουργεί το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» με συνέπεια, έχοντας καταβάλει για μισθώματα του ξενοδοχείου συνολικά από το 1995 έως και σήμερα το ποσό των 47.000.000 ευρώ.

Δεύτερον, η εταιρία μας έως και το έτος 2010 έχει επιπρόσθετα πραγματοποιήσει στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» τεράστιες επενδύσεις, συνολικού ύψους 26.604.377 ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων παραμένει σήμερα αναπόσβεστο, αυξάνοντας σημαντικά την εμπορική αξία του ακινήτου.

Τρίτον, η εταιρία μας στις 13 Οκτωβρίου 2011 με μεγάλη της λύπη αναγκάστηκε να προβεί στην καταγγελία της σύμβασης του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς» λόγω της μεγάλης και συνεχούς αδιαλλαξίας της διοίκησης του ΙΚΑ να αναπροσαρμόσει το μίσθωμα του ξενοδοχείου, όπως επιτάσσουν οι σημερινές και παγκοσμίως γνωστές οικονομικές συνθήκες της αγοράς και παρά τις υποδείξεις του Δημοσίου για μείωση των μισθωμάτων των ακινήτων ιδιοκτησίας Δημοσίου (Ν. 3996/2011).

Τέταρτον, η εταιρία μας έχει ήδη ασκήσει τα απαραίτητα ένδικα μέσα για την απόδειξη του προφανούς. Οτι δηλαδή ουδέν οφείλεται στο απολύτως εξασφαλισμένο από την εταιρία μας οικονομικά ΙΚΑ, είτε για μισθώματα είτε για παράλογα πρόστιμα τα οποία το ΙΚΑ καταχρηστικά προσπαθεί να επιβάλει ακόμα και μετά την καταγγελία της μίσθωσης!

Το ενοίκιο είχε μειωθεί ήδη κατά 20%

Σημειώνεται πως τον περασμένο Μάιο το ύψος του μισθώματος μειώθηκε κατά 20%, στο πλαίσιο απόφασης του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για συνολικά 204 ξενοδοχεία που ανήκουν σε ΝΠΔΔ. Ωστόσο, ο όμιλος ζητά επιπλέον μείωση, επικαλούμενος την οικονομική κρίση, αλλά και την αύξηση των ξενοδοχειακών κλινών υψηλού επιπέδου τα τελευταία χρόνια στην πόλη, η οποία δε συνοδεύτηκε από αντίστοιχη αύξηση των διανυκτερεύσεων, με αποτέλεσμα τη δραστική πτώση του τζίρου.

Τι θα κάνει ο σύμβουλος του ΙΚΑ

Ο σύμβουλος που θα επιλεγεί από το ΙΚΑ θα συμμετέχει ως μέλος της επιτροπής που θα παραλάβει το κτίριο από τη μισθώτρια εταιρία. Εναντι αμοιβής κατ' αποκοπή 30.000 ευρώ, που θα καταβληθούν τμηματικά, θα συμμετέχει στην τεχνική αποτύπωση του κτιρίου και των εγκαταστάσεων (καταγραφή ζημιών, πολεοδομικών παραβάσεων κατά τη διάρκεια της μίσθωσης, καθώς και της σημερινής κατάστασης του κτιρίου). Θα αναλάβει, ακόμη:

  • Την εκτίμηση της εμπορικής αξίας του ακινήτου ξενοδοχειακής μονάδας (κτιρίου και εξοπλισμού).
  • Την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας για τη μακροχρόνια παραχώρηση της διαχείρισης και εκμετάλλευσης με μοναδικό σκοπό τη λειτουργία του σαν ξενοδοχειακή μονάδα (υπολογισμός κόστους ανακαίνισης και χρηματοδότησης της επένδυσης, υπολογισμός της συμβατικής διάρκειας της παραχώρησης, υπολογισμός NPV και υπολογισμός ετήσιας προσόδου, καταγραφή συμβατικών υποχρεώσεων συντήρησης και ανακαίνισης του κτιρίου).
  • Τη σύνταξη των απαραίτητων τευχών του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού της μακροχρόνιας παραχώρησης και εκμετάλλευσης, στα οποία θα αναφέρονται οι νομικοί, τεχνικοί και οικονομικοί όροι (προβλεπόμενες ποινικές ρήτρες, προθεσμίες, εγγυήσεις, υποχρεώσεις, ευθύνες, τεχνικές εργασίες αξιοποίησης του ακινήτου).

Επίσης, ο σύμβουλος θα έχει και πρόσθετη αμοιβή, στο 1/3 της μηνιαίας προσόδου, που θα καταβληθεί μετά την έρευνα αγοράς για τη διερεύνηση επενδυτικού ενδιαφέροντος και την ανεύρεση του επενδυτικού σχήματος που θα προκριθεί, μέσα από το διαγωνισμό, και θα υπογράψει τη σχετική σύμβαση.

Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]