Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δεν το κλείνουν το μαγαζάκι του “Πολυτεχνείου” να τελειώνουμε;

Δεν το κλείνουν το μαγαζάκι που έχουν στήσει εκεί στο Πολυτεχνείο κάθε χρόνο, να τελειώνουμε. Από το να είναι μια γραφική γιορτούλα – άλλοθι και δικαιολογία για όσα εγκλήματα γίνονται καθημερινά – προτιμότερο είναι να βάλουμε λουκέτο μια και καλή...

Πιστεύει κανείς ότι έχει αλλάξει κάτι από τότε; Διότι, πλέον ελάχιστοι, αυθεντικοί, γραφικοί, ιστοριοκάπηλοι ή όπως αλλιώς θέλετε να τους πείτε, πηγαίνουν να καταθέσουν ένα λουλούδι. Οι αυθεντικοί κρατούν τα δάκρυα για το σπίτι τους, οι γραφικοί φοράνε ακόμη… ταγάρια και αμπέχονα και οι ιστοριοκάπηλοι έχουν πιάσει τις θεσούλες τους στην κρατική μηχανή.

Και τι νόημα έχει άραγε να ασχολείται κανείς με την επέτειο (το τονίζω, την επέτειο όχι το πραγματικό ιστορικό γεγονός που συγκλόνισε την Ελλάδα) όταν μια δράκα «νεολαίων», γεννημένοι μετά το 1980, έχουν κάνει «κατάληψη» στις ιδέες του Πολυτεχνείου. Φανταστείτε, οι φοιτητικές παρατάξεις τσακώνονται ακόμη γιατί η ΠΑΣΠ έχει τη ματωμένη σημαία του Πολυτεχνείου, λες και είναι κτήμα της.

Από την άλλη, το σημερινό πολιτικό σύστημα βολεύεται να υπάρχει κάθε χρόνο μια γιορτούλα με τα τραγούδια του Μίκη, με τους μπαχαλάκηδες, με τα επεισόδια, με τη διάλυση της Αθήνας. Όπως, βολεύεται πολλές φορές να έχει μια επέτειο όπως η φετινή η οποία, μέχρι στιγμής, μοιάζει να είναι το… Πολυτεχνείο του Παπαδήμου. Δηλαδή υποτονική σε βαθμό ύπνου.

Τι μας λες ρε..., θα πει κανείς. Ποια είναι η πρότασή σου;

Πριν δύο χρόνια είχαμε από εδώ πει ότι το μαγαζάκι του Πολυτεχνείου χρεοκόπησε. Του έβαλαν λουκέτο οι «επώνυμοι» που μπήκαν στο σύστημα, πήραν θέσεις, λεφτά, εξουσία και τα έκαναν μπάχαλο.

Σήμερα ζούμε το τέλος της Μεταπολίτευσης, καιρός ήταν να ξεφορτωθούμε αυτό το φάντασμα που μας χτίκιασε τόσα χρόνια. Από εδώ και στο εξής, όμως, τα Πολυτεχνεία θα είναι πολλά περισσότερα, και δε χρειάζεται απέναντί μας να έχουμε το τανκ της Χούντας. Σήμερα Χούντα είναι τα Μνημόνια και τα μέτρα τους. Όχι εκείνα τα μέτρα που θέλουν να αλλάξουν το άθλιο ελληνικό κράτος και τη νοοτροπία που καλλιεργήθηκε τόσα χρόνια στους πολίτες. Αυτά μακάρι να ισχύσουν.

Χούντα είναι τα μέτρα που πλήττουν καίρια τους φτωχούς και αδυνάτους. Που κόβουν τη σύνταξη της μάνας μας που παίρνει 350 ευρώ και τώρα της ζητούν να πληρώσει χαράτσι για τα 40 τ.μ. της.

Που έχει οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους στα συσσίτια της Εκκλησίας και στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα. Που έχει προκαλέσει απίστευτα ψυχολογικά προβλήματα.

Που έχει διαλύσει οικογένειες, όχι βολεμένων αλλά απόκληρων όλα αυτά τα χρόνια.

Χούντα και τανκ είναι οι Μέρκελ, Σαρκοζί, Γιούνκερ, Νταλάρες, Ρομπάι που ζητούν από την Ελλάδα υποταγή. Που απειλούν με τα δανεικά (όχι χάρισμα) αν δεν ενδώσουν οι Ελληνες. Που απαιτούν εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, που στέλνουν γκαουλάιτερ και που ζητούν ληστρικά επιτόκια για το κούρεμα των ομολόγων.

Και τέλος, χούντα είναι όλοι εκείνοι οι προσκυνημένοι που αποθεώνουν σωτήρες και μετά τους στέλνουν στα Τάρταρα.

Της γενιάς μας και των επόμενων γενεών τα Πολυτεχνεία είναι τόσο διαφορετικά αλλά και τόσο ίδια με εκείνο του Νοέμβρη του 1973...!

Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι έχουμε αυτή τη στιγμή τα τρία βασικά αιτήματα του κόσμου πριν από 38 χρόνια «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία»;

Το Ψωμί το έχουν φάει όλο και δεν το φάγαμε μαζί όλοι.

Την Παιδεία την στείλαμε στα ιδιωτικά γιατί τα δημόσια τα διαλύσαμε και τα Μνημόνια την αποτέλειωσαν.

Και την Ελευθερία; Δείτε γύρω σας, στο σπίτι, στη δουλειά σας (αν έχετε), στα εκκαθαριστικά της εφορίας, στους λογαριασμούς, στην εμπλοκή με το δημόσιο. Κι αν αισθάνεστε ελεύθεροι, πείτε και σε εμάς τη συνταγή.

Έτσι για να πάψουμε να κλαίμε για τα Πολυτεχνεία που χάσαμε.

Αριστερός Ψάλτης

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]