Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στην Ελλάδα η δημοκρατία θυσιάζεται για την εξυπηρέτηση του απεχθούς χρέους


Η Ελλάδα απέκτησε τελικά μία νέα μεταβατική κυβέρνηση συνασπισμού. Στόχος αυτής της νέας κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει στο ακέραιο την συμφωνία της 26 Οκτωβρίου και να διαπραγματευθεί τους όρους της νέας δανειακής σύμβασης. Το νέο μνημόνιο θα ακολουθήσει πιστά τη λογική της λιτότητας που θα ενταθεί εν το χρόνω, ενώ η εθνική κυριαρχία θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο με τους εντολοδόχους των πιστωτών να λαμβάνουν μεγαλύτερες εξουσίες. Οι αξιώσεις του Γαλλο-Γερμανικού άξονα να υπογράψουν οι ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων έγγραφο που θα δεσμεύει αυτούς και τους βουλευτές τους, στην πλήρη εφαρμογή των όσων κατ' αρχήν συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες, αναιρούν κάθε αρχή δημοκρατίας καθώς στερούν από τους εκλελεγμένους αντιπροσώπους του ελληνικού λαού το δικαίωμα της επιλογής - το δικαίωμα στην άρνηση. Η πράξη αυτή αποτελεί κατάπτυστη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και δείχνει της άγριες διαθέσεις που έχουν οι Ευρωπαίοι "εταίροι". Αυτές οι μέθοδοι πειθαναγκασμού δυνάμει να ακολουθηθούν και στο μέλλον και αφού ή τρόικα έχει εγκατασταθεί μόνιμα στη χώρα.

Σε παλαιότερα άρθρα μου έχω τονίσει επανειλημμένα πως η Ελλάδα ευθύνεται πλήρως για τις παθογένειες και δυσλειτουργίες της οικονομίας και του κράτους της. Έχω επίσης υπογραμμίσει την ανάγκη οι Έλληνες πολίτες να πάρουν τη γενναία απόφαση να γυρίσουν σελίδα, αφήνοντας πίσω όλες εκείνες τις πράξεις νοθείας, απάτης, ρουσφετιού και αναξιοκρατίας που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή σκοτοδίνη. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται, σε καμία περίπτωση, την ανοχή σε οποιεσδήποτε πολιτικές που αγνοούν το ανθρώπινο κόστος και καταπατούν κάθε αρχή και αξία. Ας μην ξεχνάμε πως η κρίση στην Ελλάδα, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία έκφανση της ευρύτερης συστημικής κρίσης του Ευρώ (δες Πλήρης ανάλυση της δομής της κρίσης του Ευρώ). Ένα Ευρώ το οποίο:
  • δεν διαθέτει μία κεντρική τράπεζα (την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) που θα λειτουργούσε ανοικτά ως ύστατος δανειστής, αγοράζοντας κρατικά ομόλογα,
  • στερείται όλων εκείνων των σταθεροποιητικών μηχανισμών για την εξισορρόπηση των δομικών εμπορικών ανισοτήτων και των διαρθρωτικών ελλειμμάτων,
  • υπολείπεται ενός ορθά ρυθμισμένου τραπεζικού συστήματος όπου οι ιδιωτικές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να υπερ-μοχλευθούν (υπερ-δανείσουν) και όπου αναγκαστικές ανακεφαλαιοποιήσεις (ήτοι κρατικοποιήσεις) θα λάμβαναν χώρα σε περίπτωση ύπαρξης τραπεζών ζόμπι.
Πέραν της στοχοποίησης της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους που αποσκοπεί στην απόκρυψη του ρόλου των τραπεζών τους και στην δημαγωγία των ψηφοφόρων τους, το χρέος της Ελλάδας είναι απεχθές, όπως πολύ σωστά είχε αποτυπωθεί στο εξαιρετικό ντοκιμαντέρ ελληνικής παραγωγής "Χρεοκρατία". Πρώτον διότι τα χρέη που πάρθηκαν στο όνομα του Ελληνικού λαού δεν χρησιμοποιήθηκαν σε δαπάνες κοινής ωφέλειας, δεύτερον διότι τα άχθη που φέρουν αυτά τα χρέη είναι δυσανάλογα, απάνθρωπα και σε πολλές περιπτώσεις αντιδημοκρατικά. Οι Έλληνες καλούνται να καταβάλουν υψηλότερους φόρους με ένα ολονέν συρρικνωμένο εισόδημα, στερημένοι από ζωτικές υπηρεσίες. Οι φόροι τους δεν χρησιμοποιούνται σε έργα δημοσίου συμφέροντος ή σε επενδύσεις στην παιδεία, την υγεία, την τόνωση της ανάπτυξης, αλλά σε αντιπαραγωγικές δαπάνες με την μερίδα του λέοντος να είναι η αποπληρωμή τόκων (ούτε καν του χρέους - μόνο των τόκων του). Τόκων πάνω σε χρέη από τα οποία ο ευρύτερος πληθυσμός δεν επωφελήθηκε καθόλου αλλά τώρα καλείται να τα πληρώσει ακόμα κι αν πρέπει να στερηθεί το ψωμί από το τραπέζι του.

Επίσης το πολυδιαφημισμένο 50% κούρεμα που προσπαθούν ολομερής και ολονυχτίς να μας το παρουσιάσουν τα κατεστημένα ΜΜΕ ως δώρο των πιστωτών αξίας 100 δις ευρώ, δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη μεγαλύτερη απάτη των τελευταίων ετών. Πρώτον το ποσοστό αυτό καθ' εαυτό είναι ενδεικτικό όπως προκύπτει μέσα από τα επίσημα έγγραφα της ΕΕ όπου γίνεται σαφής αναφορά σε "Η ονομαστική έκπτωση θα είναι της τάξης του 50% του θεωρητικού ελληνικού χρέους" (δες Tο κακόγουστο θέατρο σκιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Δεύτερον από το κούρεμα θα εξαιρεθούν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα άτομα ενώ το Ελληνικό κράτος θα συνεισφέρει 30 δις ως "γλυκαντικό" στην όλη διαδικασία. Δηλαδή ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι όλοι οι ιδιώτες πιστωτές όντως ΄δέχονταν 50% κούρεμα τότε στην καλύτερη των περιπτώσεων η όλη μείωση του Ελληνικού χρέους είναι 70 δις, δηλαδή κάτι λιγότερο από 19% μείωση του όλου χρέους. Αυτά σε συνάρτηση με τις επικείμενες ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών που θα γίνουν στα μέσα του ερχόμενου καλοκαιριού ροκανίζουν το πραγματικό κούρεμα κοντά στο μηδέν. Το 50% κούρεμα είναι μύθος και οι προσπάθειες να παρουσιαστεί ως ένδειξη αγάπης των πιστωτών μας είναι ύποπτες και απαράδεκτες.

Ναι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει συθέμελα. Η οικονομία να εκσυγχρονιστεί, η γραφειοκρατία να συρρικνωθεί, η διαφθορά να καταπολεμηθεί, η φαυλοκρατία να εκμηδενιστεί. Κανένας ορθά σκεπτόμενος άνθρωπος δεν διαφωνεί με αυτά. Όμως κανένας δεν μπορεί να επιβάλλει δυσανάλογα μέτρα, παρεμβαίνοντας στο εσωτερικό της χώρας αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ατομική και εθνική ελευθερία, η δημοκρατία είναι πάντοτε υπεράνω κάθε πιστωτή ή "εταίρου" που απαιτεί λεφτά με επιτόκιο, συνοδευόμενα από εκβιασμούς και απαράδεκτες πρακτικές πειθαναγκασμού. Στη χώρα που γέννησε την υπέροχη Δημοκρατία του Περικλή, η δημοκρατία συνθλίβεται στις συμπληγάδες της κομματοκρατίας και της ξένης επικυριαρχίας, προς εξυπηρέτηση ενός απεχθούς χρέους.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]