Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αρχίζει ο χειμερινός κύκλος ταξιδιών του Παπανδρέου

  • Στην Νέα Υόρκη για... επαφές (ή για οδηγίες;) ο Παπανδρέου

Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να συμμετάσχει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Ο Γ. Παπανδρέου θα έχει επαφές με τον γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού Μπαν κι Μουν και με στελέχη σημαντικών εβραιοαμερικανικών οργανώσεων.

Στο περιθώριο της συνέλευσης θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, με τον πρόεδρο της Κύπρου Δ. Χριστόφια, με ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής και άλλων περιοχών.

Επίσης, θα παραστεί στην καθιερωμένη δεξίωση που θα παραθέσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και στο γεύμα του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Παπανδρέου την ερχόμενη βδομάδα θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συνάντηση με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Γιώργος ατύχησε σε αυτή την πρωθυπουργική θητεία που ξεκίνησε με τον εκλογικό θρίαμβο του 2009. Ο Πρωθυπουργός κλήθηκε να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας, με κυρίαρχο ζητούμενο την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, και την αποφυγή της χρεοκοπίας, με τις γνωστές… παρενέργειες.

Δυο χρόνια μετά από εκείνη την επικράτηση, το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο ίδιος μοιάζουν σήμερα να μετρούν αντίστροφα τον χρόνο για τις επόμενες εκλογές, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα τους στείλουν και πάλι σε ρόλο Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ενώ, τα δεδομένα θα ήταν προφανώς πολύ διαφορετικά αν αυτή η θητεία Παπανδρέου διεξαγόταν στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων και της εξωτερικής πολιτικής. Δηλαδή, των τομέων που ο Πρωθυπουργός γνωρίζει «με κλειστά μάτια», και θα μπορούσε να κινηθεί με μεγαλύτερη ευχέρεια και πολιτική άνεση.

Τα πράγματα ωστόσο εξελίχτηκαν διαφορετικά. Και έτσι, ο Γιώργος Παπανδρέου ταξιδεύει σήμερα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, για μια σειρά από επαφές πρώτης γραμμής, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προσδοκώντας ουσιαστικά να πάρει το «χρίσμα», προκειμένου να διαχειριστεί με αξιοπρέπεια την πολιτική αποστρατεία του.

Δηλαδή, να εξασφαλίσει τις εγγυήσεις που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία, άρα και στην Κυβέρνησή του να προχωρήσει σε λείανση των πρόσφατων αντιλαϊκών μέτρων, ώστε στις επόμενες εκλογές, εφόσον τις πραγματοποιήσει περίπου την άνοιξη του 2012, να έχει πιθανότητες να αποφύγει μια βαριά ήττα.

Μια ήττα από την οποία το ΠΑΣΟΚ, αλλά πολύ πιθανόν και ο παπανδρεϊσμός, δεν θα καταφέρουν να συνέλθουν ποτέ. Και θα αποτελέσει το εφαλτήριο ιστορικών πολιτικών εξελίξεων, στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου και της Αριστεράς.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Απλα παει για να ζητηση εγγυησεις οτι δεν θα τον αφησουν ΜΟΝΟ ΤΟΥ, στα χερια και τις ορεξεις της Ελληνικης κοινωνιας.
    Η αποστολη του τελειωσε.Ο Γερμανος κυβερνητης με τους υπουργους του ειναι εδω!
    Αλλα τι αξια εχει κακομοιρη μου ενα στιμενο λεμονι;

    Οσο για τους αλλους τους ντοπιους γραικυλους,ο Θεος να τους λυπηθη για το κακο που εκαναν. Η κοινωνια μας εχει θρηνηση πολλους αδικοχαμενους και βιαστηκε πολλες φορες απο ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ και δεν μπορει να τους συν-χωρεση.Ειναι αυτο που λεμε,ουτε ψυλλος στον κορφο τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαμένη γάτα από το Κολοράντο βρέθηκε να κόβει βόλτες στο Μανχάταν. Έτσι θα χαθεί και ο ΓΑΠ καμιά μέρα και θα τον ψάχνουμε σε άλλα γεωγραφικά μήκη και πλάτη:

    http://news.in.gr/world/article/?aid=1231128666

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]