Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βοήθα μας Παναγιά μου Σουμελιώτισα

Μεγάλο πράγμα η πίστη... Κι εδώ στη Μελβούρνη, ο Ελληνισμός δεν φειδεται της πίστης διόλου!

Παρά το εργάσιμο της ημέρας, συσσωμη η Ελληνική Ποντιακή η μή παροικία συνέρρευσε στη γειτονιά του Keilor όπου βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Παναγίας Σουμελά για να τιμήσει την Μάνα όλων των Ελλήνων, απανταχού της Γής.

Οι περισσότεροι συμπάροικοι δεν δίστασαν να την... "κοπανήσουν" από τις εργασίες τους για να έρθουν στον ιστορικό τούτο ναό να τιμήσουν τη Χάρη Της με ένα κεράκι ή ένα τάμα και να προσευχηθούν ή να κοινωνήσουν.

Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός οτι στον πολυσύχναστο και συνήθως δευτεριάτικα "μπλοκαρισμένο" απο κίνηση Metropolitan Ring Road, της άνεσης με την οποία κινούνταν τα αυτοκίνητα! Οι τρελλαμένοι μισοξύπνοι τέτοιες ώρες Αγγλοσάξωνες Αυστραλοί κοιτούσαν το δρόμο απορημένοι, ψάχνοντας στο μυαλό τους να βρούν την αιτία αυτής της... ανέλπιστης ελευθερίας στη κίνηση, μιας και οι περισσότεροι απο αυτούς, ξυπνάνε πολύ νωρίς για να ισοσταθμήσουν το χρόνο μετάβασης στην εργασία τους απο την αφόριτη πολλές φορές κίνηση της μεγάλης λεωφόρου.

Δεν γνώριζαν ασφαλώς οτι η σημερινή μέρα είναι εξαιρετικά σημαντική για όλον τον Ελληνισμό και γενικότερα της Ορθοδοξίας.



Ιδίως αυτές τις μέρες που ζούμε, για τον εδώ Ελληνισμό η σημερινή γιορτή έχει ιδιαίτερη σημασία. Ολη η ομογένεια εδώ αγωνιά για το αύριο της πατρίδας που δείχνει εξαιρετικά ζοφερό, μετά την πλήρη ανικανότητα της κυβέρνησης Παπανδρέου να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Αλλες φορές θυμάμαι, κάθε δεκαπενταύγουστο, έβλεπες πρόσωπα χαρωπά, ξένοιαστα, συζητήσεις με καλαμπούρι και γέλια στην αυλή και στα σκεπαστά τόλλ του προαύλιου όπου φτιάχνεται το παραδοσιακό ποντιακό σουβλάκι και οι λουκουμάδες.

Σήμερα το σκηνικό ήταν εντελώς διαφορετικό.

Τα "Χρόνια Πολλά και του χρόνου να ήμαστε καλά" συνοδευόταν με τη φράση "... και η Παναγιά η Σουμελιώτισσα να βάλει το Χέρι Της".

Ολοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν συγγενείς, αδέλφια, μάνες και φίλους στη πατρίδα. Κι αγωνιούν για το αύριο. Οι νέοι δείχνουν πιο απαισιόδοξοι σε αντίθεση με τους γεροντότερους, που επειδή έχουν περάσει πάρα πολύ δύσκολα χρόνια τόσο στη πατρίδα πρωτού έρθουν εδώ όσο και στην Αυστραλία μέχρι να σταθούν στα πόδια τους απο το μεγάλο άλμα της μετανάστευσης, ξέρουν πολύ καλά τί σημαίνουν φτώχεια και δυσκολίες. Και μέσα στο Ναό, κατα τη διάρκεια της λειτουργίας τα μάτια των περισσοτέρων ήταν δακρυσμένα και τα χείλη τους σιγοψυθίριζαν μια δέηση προς τη Μάνα όλων των Ελλήνων που δοκιμάζονται εκεί κάτω.

Μεγάλη μέρα η σημερινή αδέρφια.

Εξ όσων γνωρίζω δε, θα γίνει ιδιαίτερη γιορτή στον Ναό της Παναγίας στο Red Hill, σε ένα παραλιακό προάστειο, μακρυά απο τη πόλη, γιορτή την οποία και θα τιμήσουν ο μητροπολίτης Μελβούρνης Αναστάσιος και ο κυβερνήτης της Βικτώρια Aλεξ Τσέρνοφ, Ρώσος στη καταγωγή και Ορθόδοξος στο δόγμα.

Πολλές φορές λέμε "ουδέν κακόν ααμιγές καλού" και θαρρώ πως το αρχαιο τούτο γνωμικό αυτές τις μέρες είναι η απόλυτη πραγματικότητα. Η δοκιμασία τούτη ξαναενώνει τους Ελληνές, τους γυρνά πίσω στις παραδόσεις και στη πίστη και πάνω απ' όλα, τους γεμίζει κουράγιο και δύναμη.

"Βοήθα μας Παναγιά μου Σουμελιώτισσα να ψυχωθούμε"....

Γιάννης Βούρος
Μελβούρνη - Αυστραλία
Μέλος της Ιδρυτικής Επιτροπής της ΝΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Χρονια πολλα σε ολους τους ομογενεις της Αυστραλιας.
    Η Μεγαλοχαρη Παναγια μας να ελεηση και να δουμε την αγαπημενη μας πατριδα και ολους τους οικιους μας ελευθερους υπερηφανους και ενωμενους σε αυτες τις μαυρες μερες που ερχονται.

    ΥΠΕΡ ΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΩΝ ΗΜΑΣ.

    Δημητρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]