Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κούρεμα με το... ζόρι

Σε σοβαρό πρόβλημα με απρόβλεπτες συνέπειες εξελίσσεται η συζήτηση γύρω από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς πλέον αυτή καθεαυτή η συζήτηση, καθώς και η επιμονή επιστροφής στο συγκεκριμένο σενάριο, κινδυνεύει να καταργήσει κάθε διαδικασία εξόδου από την κρίση.

Στο δελτίο των περί αναδιάρθρωσης προβλέψεων, προστέθηκε χθες και αυτή του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s, ο αναλυτής της οποίας Μωρίς Κρέμερ ανέφερε στην τηλεόραση του Ρόιτερ’ς ότι «η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας δεν είναι αναπόφευκτη».

Χθες επίσης, η γερμανική εφημερίδα Die Zeit ανέφερε ότι εμπειρογνώμονες της ΕΕ εκτιμούν πως η Ελλάδα πρέπει να κουρέψει το χρέος της κατά 40 με 50%, προκειμένου να το καταστήσει βιώσιμο. Προστίθεται πάντως ότι δεν έχει ληφθεί καμιά οριστική απόφαση και πως πιθανότερη είναι μια λιγότερο «βίαιη» επιλογή, όπως η εθελοντική επιμήκυνση της διάρκειας των ομολόγων.

Και το χειρότερο: Ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών Β. Σόιμπλε ξαναχτυπά σήμερα, με συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt, υπενθυμίζοντας πως τον Ιούνιο επίκειται η έκθεση προόδου. «Αναμένω μια λεπτομερή ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας», λέει. «Εάν η έκθεση καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν αμφιβολίες για την βιωσιμότητα του χρέους, πρέπει να γίνει κάτι»! Προσθέτει, βέβαια, ότι πριν από το 2013, η αναδιάρθρωση θα ήταν εφικτή μόνο σε εθελοντική βάση.

Χθες πάντως, ο υπουργός των Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε συνέδριο των Financial Times στην Αθήνα, επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση τάχθηκε κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Όσο για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, τόνισε πως η υλοποίησή του δεν μπορεί να γίνει χωρίς περιορισμό του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, περιορισμό των ελλειμμάτων στις ΔΕΚΟ και στοχευμένες κοινωνικές παροχές. Ξεκαθάρισε, όμως, για άλλη μια φορά πως δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε οριζόντιες αυξήσεις σε φορολογικούς συντελεστές.

Όσο για τις αποκρατικοποιήσεις, αναφέρθηκε στα λιμάνια, στην ενέργεια και στα τυχερά παίγνια, ενώ παράλληλα υπενθύμισε ότι βρισκόμαστε στο μέσο μιας βαθιάς ύφεσης.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του σε πολωνικό περιοδικό, δήλωσε πως πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να σώσουμε την Ελλάδα από την πτώχευση, «έχοντας στο μυαλό μας ότι δεν μπορεί όλο το βάρος να μεταφέρεται στους πιο αδυνάμους».

Και για άλλη μια φορά, αναφέρθηκε στις πελατειακές σχέσεις, στην αδιαφάνεια, στις εξυπηρετήσεις προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, στη διαφθορά και στη φοροδιαφυγή.

Συμπέρασμα: Με κάτι τέτοια, δεν πρόκειται να μας λυπηθεί κανείς, την ώρα που όλο και πιο πολλοί πλέον δεν πιστεύουν ότι το χρέος μας είναι βιώσιμο.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. .αφού επέλεξαν την μετα-κύλιση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξεκίνησε απο την απληστία του κέρδους..των παραπάνω "ιδρυμάτων" στους φορολογούμενους πολίτες παρασέρνοντας στο γνωστο ΝΤΟΜΙΝΟ των απεχθέστερων κοινωνικών εξελίξεων...ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ λοιπόν ΕΡΧΕΤΑΙ και το εξ ορθολογικό ΚΟΥΡΕΜΑ σε διεθνές επίπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]