Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πάμε για 10ετή επιμήκυνση του χρέους των 340 δισ;


Τα δύο σενάρια για αναδιάρθρωση σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη

Mπορεί στην Ελλάδα να έχει ξεσπάσει “εμφύλιος” ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και κόντρα μεταξύ των κομμάτων για το αν θα πρέπει η χώρα μας να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους, αυτή η σκέψη, όμως, φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος παρασκηνιακά σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη.

Τα σενάρια περί επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής του «παλαιού» -εκτός Μνημονίου- χρέους των 340 δισ. ευρώ, φαίνεται να διαδέχονται το ένα το άλλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times, το Βερολίνο θεωρεί πως θα αποφευχθούν δυσάρεστες παρενέργειες αν πεισθεί η Αθήνα να προσφέρει τους κατόχους ελληνικών ομολόγων «συντεταγμένης» αναδιάρθρωσης, υπό τις ευλογίες, αλλά και με τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. (Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τι είναι η αναδιάρθρωση του χρέους)

Σε αυτή την σκέψη θεωρείται πως υπάρχουν δυο βασικά σενάρια:

Το πρώτο είναι η ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων, στις τρέχουσες τιμές της αγοράς, με ασφαλή χρηματοπιστωτικά προϊόντα που θα εγγυηθεί η Ευρωζώνη. Αντίστοιχο δηλαδή, με τα «Ομόλογα Μπρέιντι» που είχαν κυκλοφορήσει στη δεκαετία του ’80 στις υπερχρεωμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Το δεύτερο εναλλακτικό σενάριο είναι η αγορά ελληνικών ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης με ταυτόχρονη επιμήκυνση της αποπληρωμής, ενδεχομένως ακόμα και διαγραφή μέρους του χρέους.

Στόχος, φαίνεται να είναι μια ήπιας μορφής αναδιάρθρωση του χρέους, χωρίς “κούρεμα” των ομολόγων, αλλά αποκλειστικά με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής

Ωστόσο το ερώτημα είναι η χρονική διάρκεια αυτής της επιμήκυνσης. Αρχικά εκτιμάται ότι θα είναι τουλάχιστον 10 έτη, ενώ ακούγονται και ορισμένες φωνές που ζητούν ακόμα μεγαλύτερη περίοδο «χάριτος», ίσως έως και 30 έτη.

Για παράδειγμα, το Ελληνικό Δημόσιο για τα ομόλογα που λήγουν μέχρι το 2020, θα μπορούσε να παρατείνει την περίοδο αποπληρωμής για 10 έτη, συνεχίζοντας την καταβολή των τόκων. Έτσι, ένα ομόλογο που λήγει το 2011 θα πληρωθεί το 2021, ενώ εν τω μεταξύ το Δημόσιο θα συνεχίσει να πληρώνει τους τόκους. Με αυτόν τον τρόπο, το Δημόσιο θα εξοικονομήσει κεφάλαια 30 δισ. ευρώ περίπου ετησίως για πληρωμή παλαιότερων ομολόγων που λήγουν.


Μέχρι το 2015 θα πρέπει να πληρώσουμε πάνω από 80 δις σε τόκους, όσο δηλαδή είναι και η βοήθεια που έχοπυμε λάβει από την Ε.Ε. και την Ε.Κ.Τ.

Με άλλα λόγια σας υπενθυμίζουμε ότι τα δάνεια που λαμβάνουμε από την τρόϊκα πηγαίνουν αποκλειστικά για την αποπληρωμή των τόκων.

Εφόσον, σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνεται και μία περίοδο αναστολής πληρωμής τόκων ή μείωση των τόκων, τότε το όφελος για την ελληνική οικονομία είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Το μόνο που μένει τώρα είναι να συμφωνήσουν οι ευρωπαίοι εταίροι, ωστόσο αυτό που φαίνεται να έχουν θέσει ως βασική προύπόθεση για να προχωρήσουν είναι το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]