Τουρκική οικονομική είσοδος στην Ευρώπη μέσω της Θράκης
Πολιτική και μπίζνες έχουν πάψει πια να θεωρούνται αταίριαστο ζευγάρι, καθώς η οικονομική διπλωματία βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα χωρών, οι οποίες σε πολλά επίπεδα βρίσκονται ακόμη και σε χρόνια αντιπαλότητα ή σε παραδοσιακή δυσπιστία. Τρανό παράδειγμα οι ελληνοτουρκικές οικονομικές σχέσεις, που, παρά τα άλυτα προβλήματα, σύμφωνα με τη γενική γραμματεία Οικονομικών της Τουρκίας, οι επενδύσεις της Ελλάδας στη γειτονική χώρα ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ, καθώς ακόμη και σήμερα περισσότερες από 300 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στην Τουρκία. Μετά την ελληνική εισβολή στην τουρκική αγορά τώρα ήρθε η σειρά των γειτόνων μας να περάσουν το Αιγαίο και αργά αλλά μεθοδικά να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε ελληνικό έδαφος, όχι μόνο σε περιοχές της Θράκης όπου είναι έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο, αλλά και σε μεγάλες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα.
Στο χορό των τουρκικών επενδύσεων στην Ελλάδα έχει μπει ήδη μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες οικιακού εξοπλισμού και επίπλων της Τουρκίας, η Istikbal. Η εταιρεία διαθέτει εξαγωγική δραστηριότητα σε 70 χώρες αλλά και στην Αμερική, ενώ στην Ελλάδα έχει αναπτύξει δίκτυο καταστημάτων στην Καβάλα, την Ορεστιάδα και τις Σέρρες και μέσω αντιπροσώπων συμπληρωματικά σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Εύβοια. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο όμιλος έχει δρομολογήσει επένδυση για τη δημιουργία ενός μεγάλου καταστήματος στα περίχωρα της Αθήνας, ενώ σχεδιάζει την επέκταση του δικτύου του σε όλη τη χώρα μέσω franchise.
Ενας από τους ανερχόμενους επιχειρηματικούς παράγοντες της Τουρκίας είναι ο Χαλούκ Οκιουτούρ. Ενας βαθύπλουτος Τούρκος, που μάλιστα συνόδευσε τον Ταγίπ Ερντογάν στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ελλάδα και τα τελευταία δύο χρόνια μελετά σοβαρά την είσοδό του στην αγορά της χώρας μας. Ο Οκιουτούρ που θεωρείται ο βασιλιάς των fast food της Τουρκίας είναι ιδιοκτήτης της Simit Sarayi, της μεγαλύτερης αρτοβιομηχανίας της γειτονικής χώρας, στα σχέδια της οποίας είναι να πλημμυρίσει την ευρωπαϊκή αγορά με το παραδοσιακό κουλούρι (σιμίτι), με τη δημιουργία 500 σημείων πώλησης σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο - αρχής γενομένης από την Ελλάδα.
Οι απεσταλμένοι του Τούρκου επιχειρηματία έχουν μάλιστα εντοπίσει τους χώρους στους οποίους θα «στεγαστεί» το φιλόδοξο εγχείρημά τους, ενώ για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων έχουν προσλάβει μέχρι και εταιρεία συμβούλων.
Εκτός όμως από τα κουλούρια made in Turkey και η τουρκική εταιρεία τροφίμων Mado ανακοίνωσε πρόσφατα πως σχεδιάζει να δημιουργήσει μονάδα παραγωγής στην Ελλάδα, με σκοπό να επεκταθεί μέσω εξαγωγών και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Μπάσιμο σε όλη την Ευρώπη
Την ίδια ώρα, στην μετά Ερζερούμ εποχή, πυκνώνουν οι ελληνοτουρκικές επιχειρηματικές επαφές, με τους γείτονες επενδυτές να αναζητούν τρόπους εκμετάλλευσης της δεινής θέσης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, με πιο πρόσφατο αυτό της Κομοτηνής με τη συμμετοχή του Ελληνα κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή και του Τούρκου υπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου, Νιχάτ Εγκιούν. Ο Τούρκος πολιτικός κάλεσε τους συμπατριώτες του επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, ζητώντας, παράλληλα, από την Αθήνα να άρει τα γραφειοκρατικά εμπόδια και κυρίως τη βίζα.
Ο Νιχάτ Εγκιούν αφού συναντήθηκε με δεκάδες επιφανή στελέχη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, έδωσε και μαθήματα μακροοικονομίας. Ο Τούρκος επίσημος με υπεροπτικό ύφος εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία όχι μόνο τοποθέτησε σε µια υγιή βάση τα χρέη της, αλλά κατάφερε σε μικρό χρονικό διάστημα να γίνει µια από τις γρηγορότερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου και όπως υποστηρίζει και ο Ταγίπ Ερντογάν, μέσα στις επόμενες δεκαετίες φιλοδοξεί να γίνει ο δεύτερος ισχυρότερος οικονομικός παράγοντας της Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο πως στις επίσημες επισκέψεις του ο Τούρκος πρωθυπουργός συνοδεύεται από τα «βαριά» πορτοφόλια της χώρας του. Τελευταίο παράδειγμα η απόβαση 500 Τούρκων επιχειρηματιών, που συνόδευσαν τον Ερντογάν, στο Κατάρ. Τουρκικές επιχειρήσεις επιδεικνύουν, πάντως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, γεγονός που άπτεται των γενικότερων συζητήσεων Αθήνας - Αγκυρας για τα πετρέλαια. Το τουρκικό σχέδιο περιλαμβάνει και εξαγορά χρεοκοπημένων ελληνικών ξενοδοχείων σε νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να «πουλάνε» διακοπές-πακέτα, που να περιλαμβάνουν τα παράλια της Μικράς Ασίας και... Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο βεβαίως η τουρκική επιχειρηματικότητα θα... βάλει το πόδι της σε μια ευαίσθητη περιοχή που αμφισβητείται από την τουρκική διπλωματία.
Στην πιθανή ερώτηση: Και τι κάνει η Ελληνική κυβέρνηση για να τονώσει την οικονομία της Θράκης; Η απάντηση είναι απλή και δόθηκε από την παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θόδωρου Πάγκαλου, σε Ελληνικό εργοστάσιο (επεξεργασίας καπνού) που μεταφέρθηκε στη Βουλγαρία... Η Ελληνική κυβέρνηση διώχνει τους επιχειρηματίες, και αφήνει την Θράκη σε οικονομικό μαρασμό. Σε πλήρη αντιδιαστολή από την τουρκική πολιτική που επιτίθεται για να πάρει για ένα κομμάτι ψωμί τις εγκαταλειμμένες βιομηχανίες και βιοτεχνίες της Θράκης...
Μέσω Θράκης σίγουρα, αλλά εδώ βλέπουμε ότι κάνουν σχέδια να απλωθούν όπου τους κάνει κέφι. Λουκέτα εμείς, εγκαίνια αυτοί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ.