Το «κοστούμι» έρχεται τον Μάρτιο και θα είναι γαλλο-γερμανικό
Πάλι βλέπουν χρεοκοπία για την Ελλάδα
Επιστρέφουν απειλητικές οι συζητήσεις και οι δηλώσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, την ώρα που στην ΕΕ προχωρούν προς κάποιο είδος συντονισμού ενεργειών για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της ευρωζώνης.
Στην αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας αναφέρθηκε με την χθεσινή της έκθεση η ελβετική επενδυτική τράπεζα UBS, δίνοντας μάλιστα και συγκεκριμένα βήματα που πρόκειται να ακολουθηθούν προς αυτήν την (οδυνηρή) κατεύθυνση.
Η διαδικασία, σύμφωνα με την τράπεζα, θα ξεκινήσει πριν ολοκληρωθεί το τριετές πρόγραμμα του ΔΝΤ, με επέκταση στα πέντε χρόνια και θα εξελιχθεί με ψαλίδισμα του χρέους.
Και όλα αυτά, χωρίς να αποκλείεται και ο κίνδυνος της πλήρους χρεοκοπίας, πριν περάσουν τα τρία χρόνια, και με την εμπλοκή ιδιωτικών επενδυτών.
Αλλά και ο Economist αμφισβητεί την δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της, παρά το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και την προοπτική επιμήκυνσης της διάρκειας των δανείων.
Σύμφωνα με την βρετανική επιθεώρηση, η χώρα μας έχει χάσει τις προθεσμίες για την μείωση του κόστους, καθώς η εφαρμογή των οδηγιών της τρόικας προχωρεί με αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να μην αυξάνουν τα έσοδα.
Και καταλήγει το δημοσίευμα με την απειλητική φράση: «Τίποτα δεν μπορεί να εξουδετερώσει εντελώς την απειλή της χρεοκοπίας», καταλήγει το περιοδικό.
Την ίδια ώρα, υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε και ο Πρόεδρος της Γκόλντμαν Ζακς Γερμανίας Αλεξάντερ Νιμπέλιους, προειδοποιώντας συγχρόνως για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους.
«Δεν επιτρέπεται να οδηγηθούμε σε μία πτώχευση της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση ή μία εξυγίανση του ελληνικού χρέους, αυτό πιθανόν να καταστεί αναπόφευκτο», δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ», προσθέτοντας πως «αν και η Ελλάδα αποτελεί μόλις το 2% της ευρωπαϊκής οικονομίας, έχει καταστεί σύμβολο της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη»!
Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο Κορυφής, διατυπώθηκε η πρόθεση Γαλλίας και Γερμανίας να υποβάλουν προτάσεις για αυστηρότερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής.
Οι δυο χώρες θα προτείνουν «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» που θα περιλαμβάνει αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, στην πολιτική μισθών και στην φορολογία των επιχειρήσεων. Και όλα αυτά, οι χώρες της ευρωζώνης θα δεσμευτούν ότι θα τα εφαρμόσουν σε χρόνο-εξπρές της τάξης του ενός έτους μετά την έγκρισή του – τον προσεχή Μάρτιο, στο Συμβούλιο Κορυφής.
οχι αλλο παραμυθι,οχι αλλο στο διλλημα,μνημονιο,η,χρεοκοπια.
ΑπάντησηΔιαγραφήοι αγορες και το καθε προδοτικο ανθρωπιδιο,θελει να εξαθλιωθουμε και θα ησυχασουν μονο αν μας φτασουν να ζουμε με 400 ευρω.
Λάθος, στοχος της ανθυποκυβέρνησης του ΔΝΤ και της τρόικας είναι να κατέβει ο μηνιαίος μισθός στα 300 ευρώ. Εάν δεν τους απομακρύνει κανείς, μέχρι τότε, θα επιχειρήσουν να ρίξουν και άλλο τους μισθούς. Στόχος είναι να πουληθεί η ιδιωτική περιουσία των μεσοαστών. Μόνό τότε θα είναι έρμαιο (κανονικά και με το νόμο) ο πολίτης στις διαθέσεις των μεγάλων βιομηχανιών που θέλουν να έρθουν από την Κίνα στην Ελλάδα. Σκοπός είναι να μεταβληθεί η Βαλκανική σε μία πολύ φτηνή εργασιακή ζώνη, που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες κέρδους των μεγάλων (κυρίως Γερμανικών) βιομηχανιών που βρίσκονται εκτός Γερμανίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτόχος, επίσης, είναι αντί πινακίου φακής να δώσουμε τα ενεργειακά αποθέματά μας (ξεκινώντας από τον λιγνίτη) στους ενδιαφερόμενους. Γεμάτοι προβλήματα και υπό την απειλή εσωτερικής αναστάτωσης (βλ. λαθρομετανάστες) ή εξωτερικής απειλής (βλ. Τουρκία), ελπίζουν πως θα μπορέσουν να αρπάξουν την περιουσία σε ορυκτά του Έλληνα.
Τέλος, στόχος τελευταίος είναι να μεταβληθεί η Ελλάδα σε μία φτηνή τουριστική περιοχή, όπου θα μπορούν να κάνουν τις διακοπές τους οι Ευρωπαίοι (κυρίως του βορρά), μένοντας ικανοποιημένοι από τις κυβερνήσεις τους και φυσικά χωρίς οικονομικά προβλήματα, αφού οι διακοπές τους θα είναι σε γελοία ποσά.
Δεδομένης της ανάγκης της Ρωσίας να εξασφαλίσει την έξοδό της προς την Μεσόγειο (ανάγκη που γίνεται πολύ έντονη μέσα στο συνεχώς διαμορφούμενο γεωπολιτικό περιβάλλον), μία Ελλάδα ανίκανη να διαφυλάξει τους ναυτικούς δρόμους, θα αναγκάσει την "αρκούδα" να νιώσει πολύ πιεσμένη.
Οι ενεργειακοί δρόμοι που χαράζονται προς την Ευρώπη, περνούν σχεδόν στο σύνολό τους από την υπό πτώχευση Ελλάδα. Όποιος θα έχει πρόσβαση στους δρόμους αυτούς θα αναδειχθεί σε ενεργειακή δύναμη, αφού θα έχει έλεγχο στις κάνουλες ροής και (αν και σιωπηλά) θα είναι ρυθμιστής των τιμών ενέργειας στο μέλλον...