Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προπαγάνδα και Ελλάδα

Η προπαγάνδα αν δεν συνδυάσει τα θέματα της με πράξεις και γεγονότα είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει. Τα περιεχόμενα της θα είναι κενά χωρίς ελπίδες επιτυχίας.
Για τον λόγο αυτό και για να μη αποτυγχάνουν οι επιτεύξεις της, εκμεταλλεύεται τις πράξεις της και τα γεγονότα και στηρίζεται επ’αυτών για να επιτύχουν οι σκοποί της.
Εκμεταλλεύεται όλα τα επεισόδια και τα γεγονότα της κοινωνικής, πολιτικής και πολεμικής ζωής. Τα μεταπλάσσει κατά τον προσφορότερο γι’ αυτήν τρόπο σύμφωνα με την αξία τους και την ψυχολογία του ακροατηρίου της. Τέτοια μετάπλαση είναι απαραίτητη, διότι κατά τον Λεμπόν «δεν είναι τα γεγονότα καθ’αυτά εκείνα που προξενούν εντύπωση,αλλά ο τρόπος που παρουσιάζονται».
Χωρίς γεγονότα, πράξεις και επεισόδια, η προπαγάνδα δεν μπορεί να προχωρήσει στο έργο της. Στην ανάγκη, αν δεν υπάρχουν γεγονότα, τα δημιουργεί και τούτο για να υπάρχει πάντοτε επί του προσκηνίου και μία προπαγανδιστική δράση. Η προπαγάνδα δηλαδή εξυπηρετεί την προπαγάνδα.
Χωρίς να αυταπατάται ως προς την σημασία των γεγονότων εκμεταλλεύεται τις αξιοσημείωτες πράξεις και τα ουσιώδη γεγονότα για να προωθεί τα συμφέροντα της. Επιλέγει τα γεγονότα και τα επεισόδια χωρίς να αφήνει να διαρρέουν έστω και μικρής εντάσεως στοιχεία τα οποία πολύ πιθανόν να την εξυπηρετήσουν αν τα εκμεταλλευτεί καταλλήλως. Και τούτο διότι τα φαινομενικά αποτελέσματα των ασήμαντων στοιχείων είναι πλέον επικίνδυνα πολλές φορές από τα αποτελέσματα άλλων ουσιωδών γεγονότων και πράξεων. Εκείνα τα οποία προσπαθεί να αποφεύγει είναι τα ανεπιθύμητα γι αυτήν γεγονότα. Αυτά τα μετατοπίζει σε άλλους τομείς.
Διότι τα γεγονότα και οι πράξεις αναλόγως της εντάσεως των συγκινούν την ψυχή και προκαλούν το πνεύμα. Ο άνθρωπος υπό την πίεση της πειθούς είναι αδύνατον να μην κλονισθεί και τούτο διότι του είναι πολύ δύσκολο να αποφύγει την επιρροή τους.
Τουτοιοτρόπως η προπαγάνδα ενημερώνοντας το άτομο καταλλήλως, ενώ του πλουτίζει τις γνώσεις παραλλήλως το καθοδηγεί επί της σημασίας των γεγονότων και πράξεων και των σκοπών τους. Διότι ο άνθρωπος δεν είναι δυνατόν να έχει εμπειρία και γνώση επί των ποικίλων γεγονότων και της διεθνούς ζωής.
Η εκμετάλλευση των πράξεων και των γεγονότων και ο κατάλληλος τρόπος παρουσιάσεως τους είναι ένας σοβαρός νόμος της ψυχολογίας τον οποίο η προπαγάνδα δεν μπορεί να αποφύγει. Αν τα γεγονότα και οι πράξεις προς τις οποίες αναφέρεται αναγκάσουν το άτομο να σκεφτεί τότε αρχίζει η επιτυχία της.
Επισημαίνουμε, σχετικά με την εκμετάλλευση πράξεων και γεγονότων, τα κύρια στοιχεία κακοδαιμονίας του Ελληνισμού.
- Για πολιτικούς λόγους υποβαθμίζεται ή διαστρεβλώνεται η ιστορική αλήθεια (Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος - Μακεδονία)
- Το Σύνταγμα που απεικονίζει τα δομικά χαρακτηριστικά του αρχηγικού-συγκεντρωτικού συστήματος. Στα κύρια άρθρα του εξυπηρετείται η πολιτική του πλειοψηφούντος κόμματος στην Βουλή. Έτσι ο πρωθυπουργός έχει πόλους έλξης και υποταγής των βουλευτών του στο κομματικό συμφέρον. Συνήθως οι αποφάσεις του θυμίζουν την «αρχή του ενός» των δικτατορικών καθεστώτων αν και κατά το Σύνταγμα οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδησιν.
- Η αντιπολίτευση είναι συνήθως κενός λόγος εις ώτα μη ακουώντων έστω και αν κτυπά δυνατά τους κώδωνας του κινδύνου σε ποικίλα θέματα. Η θέση της είναι συνήθως αρνητική προς την κυβέρνηση.
- Υπάρχει διοικητικός-οργανωτικός προβληματισμός στην δημόσια διοίκηση εις βάρος των πολιτών.Δηλαδή ,επιβάλλεται η ανασύνταξη της εσωτερικής δομής του κράτους. Η διοικητική αναστελέχωση είναι αναγκαία. Διότι ο πολίτης είτε χρησιμοποιεί μέσο ή πληρώνει για να εξυπηρετηθεί (Σχόλιο: Σε καμία περίπτωση δεν υποννοείται το σχέδιο Καλλικράτης από τον συγγραφέα)
- Έλλειψη διπλωματικής στρατηγικής. Έτσι η η εξωτερική πολιτική μας βρίσκεται υπό εξάρτηση ξένων συμφερόντων, διότι είναι εμφανής η ενδοτική αδυναμία μας. Ενώ δεν προάγονται οι εθνικοί στόχοι μας, τα συμφέροντα μας συντονίζονται με τους ξένους στόχους.
- Έλλειψη πολιτικού και κοινωνικού ήθους και ύφους. Εμφανής και η απουσία της πνευματικής ηγεσίας σε εθνικά και κοινωνικά προβλήματα.
- Καλλιεργείται πάντοτε στην χώρα μας παραπλανητικός διχασμός παραπλήσιος του κομματικού διχασμού των Ελλήνων.Επιβάλλεται ο Ελληνοκεντρισμός και η εθνική ομοψυχία να είναι συνεχής. Εξαρτάται από τους πολιτικούς ηγέτες, όταν θυσιάζουν το προσωπικό ή κομματικό τους συμφέρον απέναντι στο εθνικό.
- Να μην ενσωματώνεται μονοσήμαντα και κομματικά η εκτελεστική εξουσία με την αντίστοιχη νομοθετική και δικαστική εξουσία.
- Η εκάστοτε κυβέρνηση να συγκλίνει τις ενέργειες της προς το συμφέρον του λαού και ιδιαιτέρως των λαϊκών στρωμάτων στον οικονομικο τομέα. Και ο λαός πείθεται όταν του λέγουν την αλήθεια και προσαρμόζεται με αισιοδοξία έστω και αν του ζητηθούν θυσίες, εφόσον κρίνει ότι είναι δίκαιος ο λόγος της θυσίας του. Όταν όμως θα κρίνει ότι είναι άδικος ο λόγος της θυσίας του; Με τις ακρίβειες και την λιτότητα;
- Υπάρχει ανοχή και συνενοχή στον πολιτικό και οικονομικό λόγο. Η φοβερή κρίση του Χρηματιστηρίου! Υπήρξαν κερδοσκόποι; Εις βάρος ποίων; Αποκαλύφθηκαν; Τιμωρήθηκαν;
- Να μην καταφρονείται και λοιδορείται ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιβάλλεται να είναι πέραν πάσης πολιτικής και κομματικής σκοπιμότητας. Και πρέπει να είναι ισχυρές, σε ηθικό για να είναι αποτρεπτική δύναμη του πολέμου, ως όργανο ειρήνης αλλά και για να αποθαρρύνουν τον οιονδήποτε επιβουλέα της εθνικής μας ακεραιότητας και ανεξαρτησίας.
Οι ανωτέρω βασικές επισημάνσεις είναι αξιοσημείωτες πράξεις εκμεταλλεύσεως από εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες εις βάρος της πατρίδας μας.

Πηγή: Παγκόσμια Ιστορία του ψυχολογικού πολέμου και προπαγάνδας
Συγγραφέας: Ιωάννης Βολωνάκης
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]