Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο καλός μπάτσος και ο κακός μπάτσος

  • Με δύο γραμμές οι… φον Φουφούτοι Γιούνκερ και Ρεν
Το "χαλί" για πρόσθετα μέτρα στρώνουν στην κυβέρνηση οι Βρυξέλλες, υπό το βάρος της νέας αναθεώρησης του ελλείμματος της χώρας για το 2009. Ωστόσο και στις Βρυξέλλες, μεταξύ των δύο φον Φούφουτων – για να θυμηθούμε τον Θεόδωρο Πάγκαλο - διαμορφώνονται δύο γραμμές: η πιο σκληρή, των τεχνοκρατών που εκφράζει η Κομισιόν και ο Όλι Ρεν, θέλει διορθωτικά μέτρα "εδώ και τώρα" και η "ελαστικότερη" των πολιτικών ηγεσιών (που εκφράζει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ) και που ενδεχομένως επιτρέπει επιμέρους αποκλίσεις, διόρθωση στόχων, επιμερισμό ή και παράταση του χρόνου επιβολής των μέτρων.
Όπως τόνισε από το Λουξεμβούργο ο αρμόδιος επίτροπος Ρεν, "η αναθεώρηση του 2009 φαίνεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο στους δημοσιονομικούς στόχους και του επόμενου έτους (του 2010). Είναι σημαντικό όμως να διατηρηθούν οι στόχοι για το 2011, για τους οποίους ίσως απαιτηθούν και πρόσθετα μέτρα, ώστε να διατηρηθούν ίδιοι οι δημοσιονομικοί στόχοι".
Περισσότερο "νερό στο κρασί του" έβαζε όμως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας πως οι στόχοι θα διατηρηθούν μεν καταρχήν, "ειδικά όμως εκείνος για το 2014", που για πολλούς σημαίνει ότι τους πολιτικούς ενδιαφέρει κυρίως να κινείται εντός στόχων ως τότε η Ελλάδα, έστω και με αποκλίσεις, αλλά στο τέλος να έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της.
Μικρή θεωρεί πάντως την επιβάρυνση που προκαλείται ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και δηλώνει από το Λουκεμβούργο πως μπορεί να μην χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, εφόσον αποδώσουν τα ήδη δρομολογημένα. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει, δεν θα πρέπει να πληγούν και πάλι οι μισθοσυντήρητοι.
Ωστόσο το πραγματικό "παζάρι" για τα μέτρα ξεκινά μετά τις δημοτικές εκλογές. Η Eurostat ίσως ανακοινώσει τελικά το οριστικό ύψος του ελλείμματος για την Ελλάδα τοn Νοέμβριο. Στις 15 του μηνός καταφτάνει στην Αθήνα και η Τρόικα, ενώ στις 18 Νοεμβρίου η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή το τελικό σχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού για το 2011, με τα μέτρα που θα τον συνδεύουν.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πάντως έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η νέα αναθεώρηση από την Eurostat δεν οφείλεται σε παραποίηση στοιχείων από την Ελλάδα, αλλά σε αλλαγή των στατιστικών μεθόδων και κανονισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Την ανησυχία του όμως για τα στατιστικά στοιχεία και άλλων κρατών-μελών, εξέφρασε σε συνέδριο ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ που τόνισε πως "χρειαζόμαστε αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία από όλους".


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]