Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το ΠΑΣΟΚ ως… Μαρία Αντουανέτα

Είναι βέβαιο, πλέον, ότι το Μνημόνιο δεν «βγαίνει»

Ένα πρόγραμμα «δημοσιονομικής προσαρμογής», το οποίο μετά από 5 χρόνια της πιο σκληρής λιτότητας, δεν καταφέρνει να μηδενίσει το έλλειμμα, ενώ αντιθέτως αυξάνει υπερβολικά το χρέος, δεν είναι «πρόγραμμα εξυγίανσης».

Είναι πρόγραμμα που οδηγεί σε χρεοκοπία! Κι επειδή η Ελλάδα έχει ήδη παραδοθεί σε «διεθνή διαχείριση», η χρεοκοπία θα είναι «ελεγχόμενη».

Τι σημαίνει «ελεγχόμενη χρεοκοπία»;

Για την ίδια τη χώρα που χρεοκοπεί είναι σκέτη χρεοκοπία, αν και πολύ πιο οδυνηρή

Για τις χώρες που την έχουν δανείσει (οι τράπεζές τους) είναι λιγότερο επώδυνη ωστόσο. Διότι προλαβαίνουν να ξεφορτωθούν τα «τοξικά» της ομόλογα, με κάποια «έκπτωση» ασφαλώς, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα…

Αυτό το ομολογεί πλέον και ο Πρωθυπουργικός Σύμβουλος, ο κ. Τομάζο Σκιόπια.

Χώρια που το αποκαλύπτουν πλέον και οι αριθμοί:

Σε όλα, σχεδόν, η Μνημονιακή Πολιτική έπεσε έξω:

– Σχεδίαζε για φέτος αύξηση των Εσόδων κατά 13,7%. Μέσα στο πρώτο τετράμηνο πέτυχε άνοδο κατά 3,4%. Κι αυτό, σχεδόν συνολικά από την «έκτακτη εισφορά», των επιχειρήσεων. Χωρίς την έκτακτη εισφορά η αύξηση των εσόδων είναι ουσιαστικά γύρω στο 0,6%! Δηλαδή έκαναν όλες αυτές τις σαρωτικές αυξήσεις σε πάσης φύσεως φόρους, για να βγάλουν…τίποτε!

– Τους ξέφυγαν και οι Δαπάνες. Εδώ υπάρχει μείωση, αλλά με μέτρα εκτός Μνημονίου: Περιόρισαν, μεταξύ άλλων, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 33%, ενώ προγραμμάτιζαν να το μειώσουν κατά 3,3%.

– Τους ξέφυγε, τέλος και ο Πληθωρισμός – είναι τριπλάσιος απ’ όσο τον υπολόγιζαν!

Ήδη έχουν πέσει έξω σε όλα.

Συνεπώς;

Μας πάνε για χρεοκοπία! Μακρόσυρτη και βασανιστική. Για πολλά χρόνια, όσο κοιτάμε στο μέλλον θα βλέπουμε σκοτάδι

Και το χειρότερο: τώρα πια ξέρουμε ότι δεν ήταν «αναπόφευκτο»:

Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, είχαν πριν λίγες μέρες το ίδιο δίλημμα που είχαμε εμείς τον περασμένο Μάϊο.

Δεν προσέφυγαν σε Μηχανισμό Στήριξης και δεν υπέγραψαν Μνημόνιο. Προτίμησαν να δανειστούν από τις αγορές κατευθείαν. Με πολύ υψηλό επιτόκιο. Πάνω από 6% και ενίοτε πάνω από 6,5%. Όσο μπορούσαμε κι εμείς να δανειστούμε τον περασμένο Απρίλιο…

Μόνο που εκείνοι γλίτωσαν το Μνημόνιο…

Προσέξτε: Η Ιρλανδία έφτασε να δανείζεται με τρέχον έλλειμμα 32%, όχι 13,6% που είχαμε εμείς πέρσι (κι αυτό «πειραγμένο» από το ΠΑΣΟΚ). Και με συνολικό χρέος λίγο πάνω από 100%, πολύ κοντά σε αυτό που είχαμε κι εμείς πέρσι (112%).

Αυτοί δανείστηκαν, όμως. Δεν παραδόθηκαν στην «Τρόικα»…

Τώρα, λοιπόν, αποκαλύφθηκε ότι ακόμα και στο «παρά ένα», στα τέλη του περασμένου Απριλίου, μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές και να δανειστούμε έστω και ακριβά, για να αποφύγουμε το Μνημόνιο. Όπως ακριβώς έκαναν τώρα η Πορτογαλία και η Ιρλανδία – η δεύτερη με πολύ χειρότερα νούμερα από τα δικά μας.

Συμπέρασμα: η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που μας «έδεσε» με το Μνημόνιο και ταυτίστηκε απόλυτα με το Μνημόνιο είναι ήδη χαμένη. Για να μη πω «τελειωμένη». Αποδεικνύεται «μιάς χρήσεως» γι’ αυτούς που την χρησιμοποίησαν…

Μαζί με την Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, όμως, είναι τελειωμένοι και οι καθεστωτικοί μηχανισμοί: Οι εφημερίδες και τα μεγάλα ΜΜΕ που στήριζαν παραδοσιακά το ΠΑΣΟΚ – ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση – πνέουν τα λοίσθια.

Η πορεία μιας κοινωνίας σε χρεοκοπία με ταυτόχρονη διάλυση των παραδοσιακών «στηριγμάτων» του καθεστώτος είναι εξαιρετικά επικίνδυνη προοπτική. Όσο πιο λίγο κρατήσει, όσο πιο γρήγορα γίνει, τόσο το καλύτερο.

Το ερώτημα είναι, πλέον, αν το ΠΑΣΟΚ παραδώσει την εξουσία ομαλά και σύντομα, ή το «τραβήξει όσο πάει» (πιθανόν για να προλάβει ο Πρωθυπουργός να μεταπηδήσει σε άλλα «διεθνή καθήκοντα» για τα οποία εμφανώς προετοιμάζεται)…

Η κάθαρση της Ελληνικής Τραγωδίας δεν θα γίνει μέσα από…Εξεταστικές που ουδέν ανακαλύπτουν. Αλλά από την οδυνηρή αφύπνιση και την ψήφο του λαού, με την οριστική ήττα του κόμματος που έφερε τρία πράγματα στην Ελλάδα: τον κρατισμό, το λαϊκισμό και τη συστηματική πολιτική εξαπάτηση του εκλογικού σώματος. Αυτό το κράμα κυνισμού και υποκρισίας δηλητηριάζει πια την κοινωνία περισσότερο κι από την ίδια την ύφεση.

Το να ακούς υψηλόβαθμο στέλεχος της Κυβέρνησης να λέει στους ψηφοφόρους του «μη διαμαρτύρεστε, μαζί τα φάγαμε» είναι πολύ χειρότερο από εκείνο που ξεστόμισε η Μαρία Αντουανέτα, όταν από το μπαλκόνι της αντίκρισε τον επαναστατημένο όχλο του Παρισιού: «Γιατί φωνάζουν για ψωμί και δεν τρώνε…παντεσπάνι»;

Το «λεφτά υπάρχουν» και το «μαζί τα φάγαμε» είναι οι τέσσερις λέξεις που κλείνουν μιαν ολόκληρη 35ετία «προδομένων οραμάτων», και καμιά δεκαπενταριά χρόνια ολοφάνερης παρακμής. Που την έβλεπαν πολλοί. Αλλά δεν την ομολογούσε κανείς. Και τώρα τη βιώνουν στο πετσί τους όλοι

Με το «παντεσπάνι» η Μαρία Αντουανέτα τόφαγε τ’ όμορφο κεφαλάκι της.

Σήμερα δεν υπάρχουν γκιλοτίνες και Ροβεσπιέροι. Αλλά η έπαρση και η αλαζονεία των ισχυρών, συναντούν πάντα τη Νέμεση.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν το ΠΑΣΟΚ παραδώσει γρήγορα και ομαλά, για να σωθεί ό,τι μπορεί ακόμα να σωθεί.

Και για να αποτραπούν τα χειρότερα που, δυστυχώς, φάνηκαν ήδη στον ορίζοντα…

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Αν το Μνημόνιο δεν αποδώσει, η λύση (για τους δανειστές) εμπεριέχαται ήδη μέσα σ' αυτό. Μεταβιβάζουν τα δικαιώματα είσπραξης σε όποιον τους πληρώσει... Μήπως ο βαθύτερος σκοπός ήταν να μην αποδώσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΄΄ΝΕΜΕΣΙΣ΄΄Η ΤΙΜΩΡΟΣ ΤΗΣ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗΣ ΕΠΑΡΣΗΣ.ΤΟ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ Η ΟΜΑΛΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. ΤΟ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ,ΕΓΙΝΕ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ.ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΡΕΞΟΥΝ,ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΥΦΤΟΥΝ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ,ΚΑΙ ΣΕ ΝΕΥΡΑΛΓΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΘΕΣΕΙΣ.ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΠΟΛΛΟΙ ΑΓΑΠΗΣΑΝ,ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΔΟΤΗ. ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΜΑΜΑ ΑΡΚΟΥΔΑ ΠΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΤΗΣ ΑΠΟ ΧΕΡΙΑ ΣΕ ΧΕΡΙΑ.ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΤΟ ΕΧΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]