Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γη και 500 άδειες για φορτηγά σε Κινέζους δίνει ο Παπανδρέου

  • "Τα πάντα όλα" προσφέρει ο Παπανδρέου στους Κινέζους, τη στιγμή που -βάσει μνημονίου- δεν μπορεί να πάρει ούτε δολάριο από την Κίνα. Το κυβερνητικό παραμύθι είναι καλά σερβιρισμένο και έχει και... κινέζικο δράκο!
  • Φτιάχνουν κλίμα προ των εκλογών, γνωρίζοντας πως η άποψη των πολιτών θα τους τοποθετήσει σε πολιτικό αδιέξοδο, εκτός εάν θελήσουν να κυβερνούν ως αντιπρόσωποι των "δανειστών"
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στελέχη του οικονομικού επιτελείου πρότειναν σε Κινέζους αξιωματούχους που συνόδευσαν τον πρωθυπουργό κ. Γουέν Τζιαμπάο στην επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα μια ειδική φόρμουλα συνεργασίας με τη χώρα μας, που θα συνδυάζει την παροχή χαμηλότοκων δανείων με την προσέλκυση νέων κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Βάζουν στο μάτι αυτό που θέλουν και οι Αραβες Απέναντι στην πρόταση αυτή οι Κινέζοι επιτελείς επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν αφού τη μελετήσουν και διαμορφώσουν σχέδια και αντιπροτάσεις. Στη φάση αυτή δεν τους προτάθηκαν από την ελληνική πλευρά συγκεκριμένα ακίνητα, αν και στο πλαίσιο των επαφών που είχαν και έχουν όλους τους τελευταίους μήνες με την ελληνική κυβέρνηση οι Κινέζοι δείχνουν να ενδιαφέρονται για λιμάνια, επενδύσεις στην ενέργεια και υποδομές σε ευρωπαϊκό έδαφος. Στο μάτι βάζουν όμως και τον χώρο του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, για το οποίο γνωρίζουν ότι κινούνται ήδη δραστήρια και Αραβες επενδυτές...
Στόχος του σχεδίου είναι με την ακίνητη περιουσία του κράτους, που ξεπερνά τα 250 δισ. ευρώ και «κοιμάται» εδώ και δεκαετίες, να κινήσει φθηνά κεφάλαια από το εξωτερικό και να βάλει τη χώρα ξανά στον χάρτη των επενδύσεων, με ρήτρα ακίνητα-φιλέτα του Δημοσίου και χρυσές business σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Eνωση.
Oπως σχολίαζε με νόημα αξιωματούχος της κυβέρνησης: «Δέκα χρόνια τώρα βλέπεις μια πινακίδα στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού που θυμίζει από πότε μένει παρατημένος ένας τέτοιος χώρος (2001). Είναι ασυγχώρητο να κάνουμε πως κοιμόμαστε όταν τα απαγορευτικά επιτόκια με τα οποία δανείζουν τη χώρα μας οι αγορές απειλούν να διαλύσουν την εθνική οικονομία. Με μια καλή συμφωνία για την αξιοποίηση τέτοιων ακινήτων η Ελλάδα μπορεί να προσβλέπει σε φθηνά δάνεια δισεκατομμυρίων, να επιστρέψει ταχύτερα στις αγορές, αλλά και να αποπληρώσει ευκολότερα το δυσβάσταχτο χρέος που ανέλαβε υπογράφοντας το μνημόνιο».
Ρυθμιστής αλλά και καταλύτης των εξελίξεων εκτιμάται ότι θα αποτελέσει και η διαφαινόμενη αλλαγή στάσης των Βρυξελλών απέναντι στην Κίνα. Οπως παρατηρεί κυβερνητικός παράγοντας με γνώση των αγορών, η Κίνα επιδιώκει τη στενότερη συνεργασία με την Ελλάδα για να αξιοποιήσει τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα της χώρας ως πύλης εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το «πέρασμα» στη Μεσόγειο.

Η προοπτική παροχής δανείων από την Κίνα απασχόλησε έντονα και προ μηνών τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, πριν από την υπογραφή του μνημονίου, σε μια προσπάθεια της χώρας τότε για να ξεφύγει από το ανελέητο pressing των κερδοσκόπων. Ωστόσο το σχέδιο αυτό, στο οποίο πρωτοστατούσε η Goldman Sachs, διέρρευσε, ενόχλησε τις αγορές και εξόργισε τη Γερμανία, η οποία εξέλαβε αυτή την κίνηση περίπου ως «υπεκφυγή» για να μην πάρει η Ελλάδα τα επώδυνα μέτρα, στη λήψη των οποίων τελικώς υποχρεώθηκε. Αλλάζει και η στάση των Βρυξελλών απέναντι στην Κίνα Πέντε μήνες μετά την υπογραφή του μνημονίου, όμως, φαίνεται πως η πολιτική της Ελλάδας απέναντι στην Κίνα συμβαδίζει και εναρμονίζεται με ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για τη γεφύρωση των διαφορών, όπως απέδειξε πρόσφατα και η Ευρασιατική Σύνοδος, που προβλέπει άνοιγμα των ασιατικών αγορών στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το σχέδιο προβλέπει να χαμηλώσουν λίγο τα εμπόδια (δασμοί κ.λπ.) που κρατούν μακριά την Κίνα, υποχρεώνοντάς την όμως να μπει στη λογική ότι θα πρέπει στο εξής να μην αγοράζει μόνον αμερικανικά ομόλογα (σ.σ.: είναι ήδη ο πρώτος δανειστής των ΗΠΑ), αλλά και ευρωπαϊκά.
Με την έννοια αυτή, όταν ο Κινέζος πρωθυπουργός τόνιζε εμφατικά πριν από λίγες μέρες από την Αθήνα πως «το ευρώ δεν κινδυνεύει» και πως «στα ξένα συναλλαγματικά της αποθέματα η Κίνα διαθέτει ήδη και θα συνεχίσει να αγοράζει ευρωπαϊκά και ελληνικά ομόλογα», έστελνε το δικό του μήνυμα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις διεθνείς αγορές ότι στρέφει το επενδυτικό του πλάνο προς την Ευρώπη (καθώς τα ευρωπαϊκά ομόλογα -και δη τα ελληνικά- προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις από τα σχεδόν μηδενικά των ΗΠΑ).
Είναι ίσως χαρακτηριστικό των εξελίξεων ότι προ ημερών στο Βερολίνο η κυρία Ανγκελα Μέρκελ είχε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον κ. Τζιαμπάο, όπου συζήτησαν επί μακρόν οικονομικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Αν και οι δύο ηγέτες δεν μίλησαν στον Τύπο, μετά τη συνάντησή τους έγινε γνωστό ότι οι συνομιλίες τους επικεντρώθηκαν σε ζητήματα διμερούς γερμανοσινικής συνεργασίας, στις σχέσεις Ε.Ε. - Κίνας και τα σχέδια εξόδου από τη διεθνή οικονομική κρίση.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]