Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πώς η κρίση επηρεάζει την ασφάλεια και την άμυνα της Ελλάδας

  • Εκθεση βόμβα για την Ελλάδα
Σε προηγούμενο άρθρο παρουσίασα το πρώτο μέρος έκθεσης για την ελληνική κρίση της Αμυντικής Ακαδημίας του Ηνωμένου Βασιλείου. που είναι το ανώτερο στρατιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της Βρετανίας, επίσημα συνδεδεμένο με το κράτος και με το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζεται το δεύτερο τμήμα της έκθεσης, το οποίο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον καθώς αγγίζει θέματα άμυνας και διπλωματίας συνδέοντας τα με την οικονομική κρίση, ενώ κλείνει με την πολιτικοκοινωνική ανάλυση και τις προβλέψεις της Ακαδημίας για το βραχυπρόθεσμο και πιο μακρινό πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα.
‘Η Τουρκία έχει ήδη ξεκινήσει την εκμετάλλευση της ελληνικής κρίσης με ισχυρές διπλωματικές και εμπορικές πρωτοβουλίες’ υποστηρίζει η έκθεση, ‘ενώ οι ΗΠΑ δεν απασχολούνται ιδιαίτερα από τις συνέπειες που μπορεί να έχει μία ελληνική πτώχευση στις χώρες των Βαλκανίων, καθώς το ενδιαφέρον τους σε αυτήν τη φάση δεν είναι το ίδιο μεγάλο γι’ αυτήν την περιοχή όσο ήταν παλαιότερα.’ Όσον αφορά στο θέμα της εξοικονόμησης χρημάτων από τη μείωση των εξοπλισμών, ‘η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει κάτι ιδιαίτερο σε αυτόν τον τομέα όπως φάνηκε από τις συναντήσεις Ερντογάν – Παπανδρέου’ αναφέρει η έκθεση.
Σύμφωνα με την έκθεση η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας είναι ‘μακριά από ιδανική’ αλλά ‘το στρατηγικό της πλεονέκτημα στις εξαγωγές τροφίμων καθώς και το γεγονός ότι έχει τεράστιες γόνιμες εκτάσεις γης τις οποίες νοικιάζει σε πλούσιες χώρες με έλλειψη τροφίμων όπως η Σαουδική Αραβία σε συνδυασμό με την εκρηκτική τουριστική της ανάπτυξη, κάνουν τη χώρα οικονομικά ανθεκτική, ενώ μία νέα πολιτική ανεξαρτησίας που έχει υιοθετήσει στο τελευταίο διάστημα σε συνδυασμό με την αύξηση της πολιτικής της απόστασης από το Ισραήλ σε πολύ μεγάλο βαθμό, της παρέχει ένα εξαιρετικά ευνοϊκό γι’ αυτήν πλεονέκτημα. Τα σύνορα με τη Συρία είναι ορθάνοιχτα για τη διεξαγωγή εμπορίου ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα Βαλκάνια.’
Η έκθεση υποστηρίζει ότι η ‘Άγκυρα επιθυμεί να εμπλακεί πολύ περισσότερο στην προστασία των δικαιωμάτων των Μουσουλμάνων στη Βοσνία’ ενώ τονίζει πως ‘ο ρόλος κλειδί της Τουρκίας στη Δημοκρατία των Σκοπίων είναι πιθανό να εμποδίσει τη λύση του προβλήματος της ονομασίας’.
Όσον αφορά στο Κυπριακό, η έκθεση αναφέρει πως ‘ η τρέχουσα οικονομική δυσκολία της Ελλάδας και η ευνοϊκή οικονομική θέση αλλά και η αυτοπεποίθηση της Τουρκίας κάνει απίθανη μία πρόωρη λύση του Κυπριακού ενώ αυξάνει την πιθανότητα για διαχωρισμό του νησιού.’ Η έκθεση αναφέρει για το όνομα των Σκοπίων πως ‘μετά από μία προσέγγιση του Ομπάμα το καλοκαίρι του 2009, η κυβέρνηση του έχει αποστασιοποιηθεί από τις ελληνικές θέσεις και έχει βελτιώσει τις σχέσεις της με την Σκοπιανή κυβέρνηση’. Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση, η κρίση αναμένεται να προκαλέσει δυσφορία στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας Σκοπίων και Ελλάδας Βουλγαρίας.

Πολιτική ανάλυση – πρόβλεψη επιδείνωσης της κοινωνικής αναταραχής
‘Στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα οι εξελίξεις είναι πιθανόν να ευνοήσουν την ελληνική κυβέρνηση’ προβλέπει η έκθεση. ‘Το σχέδιο του Μαΐου έχει αποσύρει το πρόβλημα της ασταθούς σχέσης της Ελλάδας με τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η χρηματοδότηση του χρέους θα προχωρήσει, χωρίς αμφιβολία, με επιτυχία για λίγο αν και με πολύ υψηλό και το πιθανότερο ολοένα αυξανόμενο κόστος για τις μελλοντικές γενιές των Ελλήνων’.
‘Πολλοί Έλληνες είναι πιθανόν να αντιδράσουν τώρα σε μία νέα αλλαγή κατεύθυνσης (και να υποστηρίξουν το υπάρχον σχέδιο), καθώς θα νιώθουν πως το σχέδιο του Μαΐου δείχνει την μοναδική σημασία της Ελλάδας στον κόσμο και αναδεικνύει την κληρονομιά που αφήνει σε μία σταθερή Ευρώπη.’ υποστηρίζει η έκθεση.
‘Η Ελλάδα έχει δυσανάλογα μεγάλο, σε σχέση με το μέγεθος της, αριθμό εκπροσώπων της στις Βρυξέλλες και θα προσπαθήσει να προωθήσει την πολιτική της ενώ είναι πιθανό να βρει υποστήριξη από δεύτερης και τρίτης βαθμίδας κράτη με αδύναμες οικονομίες που περιμένουν αιώνια επιδότηση του ελιτίστικου τρόπου ζωής τους από τους φορολογούμενους των κρατών πρώτης βαθμίδας’ αναφέρει η έκθεση.
‘Είναι πιθανόν ο Παπανδρέου να ποντάρει στο ότι θα ξεσπάσει μία άλλη κρίση χρέους στη διεθνή σκηνή σύντομα και η πως η Ελλάδα θα ξεχαστεί αν, για παράδειγμα, υπάρξει μία μεγάλη τραπεζική Ισπανική κρίση’ γράφει η έκθεση προσθέτοντας ‘αυτό πρόκειται μάλλον για περίπτωση λανθασμένης αισιοδοξίας. Καθώς οι συνέπειες της κρίσης θα επιβαρύνουν όλες τις βασικές αστικές κοινωνικές ομάδες αλλά και τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες και τους αγρότες, θα υπάρξουν διαδηλώσεις και θα είναι πολύ δύσκολο να κρατηθούν μακριά από τη χώρα τα διεθνή ΜΜΕ.’
‘Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και όσο επισκέπτονται τη χώρα τουρίστες για τις διακοπές τους στις ελληνικές παραλίες, η κοινωνική ένταση θα είναι μειωμένη αλλά θα αναζωπυρωθεί από το Φθινόπωρο όταν χιλιάδες απόφοιτοι γυμνασίων, λυκείων και ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων βγουν στην αγορά εργασίας και συνειδητοποιήσουν πως υπάρχουν ελάχιστες ή και καθόλου ευκαιρίες γι’ αυτούς’ υποστηρίζει στον επίλογο της η έκθεση.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Εκθεση για την Αγγλια υπαρχει αραγε???
    Διοτι ο φιλλεληνισμος τους ειναι γνωστος!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Βρετανοί είναι όντως γνωστοί τόσο για τις φιλελληνικές τους τάσεις (με την κυριολεκτική και όχι ειρωνική έννοια - απόδειξη ότι δεν μιλάμε Τούρκικα, ή Ιταλικά, ή Γερμανικά) αλλά και για τις αντικειμενικές και σοβαρές αναλύσεις τους.

    Αν λένε ότι κινδυνεύουμε στη σκιά της Τουρκίας, τότε όντως κινδυνεύουμε και αυτό το ξέρουμε εδώ και χρόνια. Αν λένε ότι κινδυνεύουμε να σφαχτούμε μεταξύ μας λόγω ανεργείας και κακής οικονομίας, τότε ναι κινδυνεύουμε.

    Αν δε ποτέ έχουμε και κάποια ελπίδα να τη βγάλουμε καθαρή, θα είναι πάλι λόγω των Εγγλέζων και όχι λόγω των υπολοίπων, ειδικά των Γερμανών. Όσο υπάρχει Μέρκελ, ξεχάστε αυτά που ξέρατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανωνυμε 13/10/2010 4''13 πμ,

    Δεν χρειαζομαι την γνωμη των Αγγλων για να καταλαβω οτι η Τουρκια αποτελει εναν διαχρονικο κινδυνο για την Ελλαδα!!
    Να σου υπενθυμισω απλως οτι τα ξαφνικα σεναρια περι πτωχευσης τοσο του κρατους οσο και των ελληνικων τραπεζων ξεκινουν απο τους αποφοιτους των London School of Economics,οι οποιοι κινδυνολογουν για αυτονοητους σκοπους!!
    Σαφεστατα δεν περιμενουμε τιποτε απο κανεναν!!
    Ειδικα απο τους Γερμανους!!
    Τωρα οσον αφορα τον φιλελληνισμο των Αγγλων,ιστορικως τουλαχιστον,μαλλον με την ειρωνικη εννοια θα μπορουσα να το δεχθω!!
    Μοναδικη εξαιρεση Αγγλου φιλελληνα πολιτικου περα απο τον Λοϋντ Τζωρτζ δεν εχω διαπιστωσει!!
    Και αυτο παλι λογω επιρροης του Ελευθεριου Βενιζελου!!
    Μαλλον φιλοτουρκοι αποδεικνυονται μεχρι και σημερα!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]