Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η κυβέρνηση των μεσαζόντων...

Η Ελλάδα είναι η χώρα με το δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη των «27». Η είδηση αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον εάν δούμε ποιες χώρες έχουν το χαμηλότερο πληθωρισμό.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Eurostat, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ιρλανδία και τη Λετονία. Σε αυτές τις δύο χώρες, που εφαρμόζουν προγράμματα λιτότητας με την επίβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (όπως στην περίπτωση της Λετονίας) ή της Ευρωπαϊκής Ενωσης σημειώθηκε μείωση τιμών της τάξης του 1%.

Ουσιαστικά σε αυτές τις δύο χώρες λειτούργησε ο μηχανισμός του αποπληθωρισμού, δηλαδή η περικοπή των εισοδημάτων συνοδεύθηκε από μείωση των τιμών με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να παίρνουν οικονομικές ανάσες.

Στη χώρα μας, που υιοθέτησε το αυστηρότερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μείωσης εισοδημάτων, ο πληθωρισμός αντί να επιβραδυνθεί, όπως υπολόγιζαν κυβέρνηση και τρόικα, εκτινάχθηκε στο 5,5%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

Πολύ απλά, η αύξηση των φόρων πέρασε εξολοκλήρου στις λιανικές τιμές, ενώ στην αγορά έχει στηθεί, κυριολεκτικώς, ένα πάρτι μεσαζόντων με τελικούς χαμένους τους καταναλωτές.

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις με καθυστέρηση μιας φάσης, ή καλύτερα μιας αύξησης.

Ηδη πολλοί αρτοποιοί έχουν λάβει φουσκωμένα τιμολόγια από τους προμηθευτές τους και ετοιμάζονται να μετακυλίσουν το κόστος στην τιμή του ψωμιού. Εάν η κυβέρνηση δεν λάβει διαρθρωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τότε θα έχει καταφέρει το ακατόρθωτο: να οδηγήσει σε απόγνωση τους καταναλωτές αλλά και τους παραγωγούς που θα βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται προς όφελος των μεσαζόντων.

Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]