Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι "μικροί πρωθυπουργοί" και ο Φον Φούφουτος

  • Του Ν. Γ. Δρόσου
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Συμπαθής η "πιρουέτα" του κ. Θόδωρου Πάγκαλου, αλλά μάλλον δεν έπεισε.
Δεν έπεισε πρώτα απ' όλα τους υπουργούς της κυβέρνησης, στους οποίους συνέστησε να μη συμπεριφέρονται ως "μικροί πρωθυπουργοί", αρνούμενοι να συναινέσουν στις επισκέψεις του συναδέλφου τους κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και των εκπροσώπων της τρόικας στα υπουργεία τους για τον έλεγχο της προόδου εφαρμογής του μνημονίου.
"Φέουδό" τους εξάλλου πιστεύουν ότι είναι τα υπουργεία αυτά και πώς να τους το βγάλεις από το μυαλό;
Ας μην ξεχνάμε ότι στον βρόντο είχαν πέσει και οι αντίστοιχες επισημάνσεις του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος τους είχε προειδοποιήσει περίπου προ μηνός να μη χρησιμοποιούν τα υπουργεία τους ως τιμάρια…
Δεν έπεισε, όμως, ο φίλτατος κ. Πάγκαλος και όλους αυτούς που παρατηρούν όσα διαδραματίζονται στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες ότι "δεν μας κυβερνά η τρόικα" ή ο "Φον Φούφουτος", όπως φέρεται να αποκάλεσε έναν εκ των εκπροσώπων της τρόικας.
Και πώς να τους πείσει όταν είναι γνωστές οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα στις 8 Μαΐου, ώστε να εξασφαλίσει το περίφημο δάνειο των 110 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και την Ε.Κ.Τ.;
Πώς να τους πείσει όταν είναι κάτι περισσότερο από πρόδηλο ότι η χώρα μας δεν θα έχει καμία τύχη στις διεθνείς αγορές χρήματος εάν δεν κατορθώσει να ανατρέψει κατά τρόπο ριζικό και αποφασιστικό την πεποίθησή τους ότι βαίνουμε προς μια μελετημένη χρεοκοπία;
Η Ελλάδα, καλώς ή κακώς, ακόμη δεν πείθει.
Η προσπάθεια που καταβάλλει ίσως αναγνωρίζεται και εξασφαλίζει τα εύσημα όσων είναι σε θέση να τα απονείμουν, αλλά ακόμη δεν πείθει.
Αυτό δείχνουν τα διαβόητα spreads των ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, τα οποία, αν και έφυγαν από τις πρώτες γραμμές της επικαιρότητας, παραμένουν σε απαγορευτικά επίπεδα για την έκδοση τίτλων άνω του έτους ή της διετίας, αυτό δείχνουν και τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDSs), αυτό δείχνει και η συνεχιζόμενη παραμονή της χώρας μας στη δεύτερη θέση των κρατών με τις υψηλότερες πιθανότητες χρεοκοπίας.
Για να καταφέρει να πείσει η Ελλάδα πρώτα απ' όλα πρέπει να ανοίξει τις πόρτες της και να δείξει ότι δεν φοβάται κανέναν έλεγχο και καμία εποπτεία, αφού όντως εφαρμόζει όσα πρέπει να εφαρμόσει και υλοποιεί όσα υποσχέθηκε.
Είναι όμως αυτό δυνατόν, δεδομένης της στάσης που ακόμη τηρούν μέλη της κυβέρνησης;
Είναι όμως αυτό εφικτό, όταν σε σειρά τομέων υστερούμε συστηματικά έναντι των στόχων, στους οποίους συμφωνήσαμε μέσω του μνημονίου;
Καλώς ή κακώς, μπλέξαμε και για να ξεμπλέξουμε πρέπει να βγάλουμε από το "τραπέζι" τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους, που ακόμη εξετάζουν οι διεθνείς αναλυτές σε σχέση με την πορεία της χώρας μας.
Για να γίνει όμως αυτό δεν χρειάζεται μόνο πιστή εφαρμογή των προβλέψεων του μνημονίου, αλλά και ανάπτυξη της οικονομίας, έτσι ώστε όταν το χρέος της χώρας μας αντιπροσωπεύει το 150% του πλούτου που αυτή παράγει να μπορούμε να το εξυπηρετήσουμε καταβάλλοντας έως και 8% του ΑΕΠ για τον σκοπό αυτό….
Με "μικρούς πρωθυπουργούς" όμως και με νοοτροπίες για "Φον Φούφουτους", μάλλον χλομά φαίνονται όλα αυτά…




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]