Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανεξέλεγκτα και εκτός "δεσμευμένης περιοχής" κινείται το Πίρι Ρέις

  • Προκαλεί η Άγκυρα πιέζοντας για ένταση με την Αθήνα
Σε περίεργη κίνηση 30 περίπου μίλια εκτός της δεσμευμένης περιοχής νοτιοανατολικά της Ρόδου, προχώρησε πριν λίγες ώρες το «Πίρι Ρέϊς».
Η κίνηση αυτή δεν μπορεί να ερμηνευεθί από ελληνικής πλευράς και ούτε κατά διάνοια φυσικά να ζητηθεί από την Άγκυρα να την εξηγήσει: Έτσι ή αλλιώς η όλη κίνηση του ερευνητικού σκάφους από την Παρασκευή το βράδυ εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, υπό νορμάλ συνθήκες είναι casus belli για μία χώρα που θέλει να έχει αξιόπιστη πολιτική αποτροπής.
Το τουρκικό σκάφος ερευνά ανενόχλητο, με την παρουσία ενός περιπολικού σκάφους του Λιμενικού για φυσικούς πόρους, σε περιοχή που δικαιοδοσία για κάτι τέτοιο έχει μόνο η Ελλάδα και κανείς δεν το ενοχλεί. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια.
Σε ότι αφορά την κίνησή του εκτός δεσμευμένης περιοχής, επιστημονική πηγή του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση στις έρευνες για υδρονονάνθρακες, απάντησε ότι «δεν αποκλείεται να εντόπισε κάποιο κοίτασμα εντός της δεσμευμένης περιοχής το οποίο να εξήρχετο σε μεγάλη απόσταση αυτή και να το ακολούθησε».
Η συγκεκριμένη αλλαγή πορεία του Πίρι Ρέις αποδεικνύει πως η Άγκυρα παραμένει σταθερή στις προκλητικές θέσεις της απέναντι στην Ελλάδα. Αποδεικνύει επίσης πως η Ελληνική εξωτερική πολιτική έχει μηδενική βαρύτητα και χλευάζεται έμπρακτα από τον Ερντογάν και τον Νταβούτογλου. Προφανέστατα, Παπανδρέου και Δρούτσας αντιμετωπίζονται ως "ανέκδοτα" από την Άγκυρα, οι επιτελείς της οποίας δείχνουν να έχουν "χαρτογραφήσει" πλήρως τους χαρακτήρες Δρούτσα και Παπανδρέου...

Έτοιμη να προχωρήσει σε κύκλο παραχωρήσεων ερευνών είναι η Τουρκία
ΓΥΡΟ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΩΝ για έρευνες πετρελαίου στο Αιγαίο ετοιμάζει η Τουρκία, ενώ την ίδια ώρα στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει τη μορφή που θα έχει ο δημόσιος φορέας που θα αναλάβει να διεξάγει τους σχετικούς διαγωνισμούς.
Και μπορεί το τελευταίο διάστημα τα τουρκικά ωκεανογραφικά να έχουν αρχίσει ξανά τα πηγαινέλα στο Αιγαίο, καθώς με πρόσχημα τις κάθε είδους έρευνες επιδιώκουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα, ωστόσο στην παρούσα συγκυρία τα πράγματα είναι πιο σοβαρά. Δείχνουν την αποφασιστικότητα της Αγκυρας να προχωρήσει σε παραχωρήσεις θαλασσίων εκτάσεων για έρευνα υδρογονανθράκων πριν από την καθιέρωση στο νέο θαλάσσιο δίκαιο του καθεστώτος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Διεθνής διαγωνισμός
Ετσι, πριν από μερικές ημέρες η κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ (Τurkiye Ρetrolleri Αnonim Οrtakligi) δημοσίευσε προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών τριών διαστάσεων (3D seismics) σε θαλάσσια περιοχή 1.100 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μεγάλο μέρος της οποίας, όπως λένε οι γνωρίζοντες, καλύπτει την ΑΟΖ του Καστελλόριζου.
Σύμφωνα με την προκήρυξη αυτή, οι προσφορές για τα σεισμικά θα πρέπει να κατατεθούν έως τις 10 Αυγούστου και το έργο της σεισμικής χαρτογράφησης του βυθού θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο. Αρα, υπό κανονικές συνθήκες η προκήρυξη του γύρου παραχωρήσεων στις συγκεκριμένες περιοχές υπολογίζεται για το τέλος του 2011 ή τις αρχές του 2012. Καθυστερεί η Ελλάδα.
Αυτά δείχνουν ότι οι κινήσεις των γειτόνων είναι πολλαπλάσια ταχύτερες από αυτές της Ελλάδας που ακόμη δεν έχει αποφασίσει ποια μορφή θα έχει ο δημόσιος φορέας, στον οποίο και θα μεταφερθούν τα δικαιώματα του Δημοσίου στην έρευνα υδρογονανθράκων (μέχρι πρότινος τα δικαιώματα αυτά ανήκαν στα ΕΛΠΕ). Τις πρόσφατες διακηρύξεις περί ιδρύσεως φορέα, πάνω στις οποίες πλέχτηκαν σενάρια μέχρι και περί... νορβηγικού μοντέλου, ακολούθησε βαθιά σιωπή. Οι φόβοι ότι το θέμα θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, είναι έντονοι πλέον.
Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι η διενέργεια ερευνών μπορεί να αρχίσει και τώρα, με βάση τα όσα προβλέπει Κοινοτική Οδηγία. Οχι βέβαια για θαλάσσιες περιοχές αλλά για χερσαίες, στις οποίες έγιναν έρευνες στο πλαίσιο του γύρου παραχωρήσεων του 1998. Ας σημειωθεί επιπλέον ότι για ορισμένες από αυτές έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες, ευρωπαϊκές και μη.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Κάποτε υπήρχε "το βυθίσατε το χορα". Μετά το "δεν διεκδικούμε τίποτα δεν παραχωρούμε τίποτα". Ύστερα ήρθε το "mea culpa", μετά το "γκρίζες ζώνες" και τώρα μας έχουν πάρει φαλάγγι. Δεν μπορώ να καταλάβω ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ? Κάθε μέρα δεχόμαστε την μια εθνική ταπείνωση μετά την άλλη. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ. Φτάσαμε στο σημείο να ντρεπόμαστε που είμαστε Έλληνες. Υπάρχουν πολλοί σε αυτόν τον τόπο που μπορούν να θυσιάσουν την σύνταξή τους και να ζήσουν με 360€, αλλά δεν μπορούν να δεχτούν την ανικανότητα των κυβερνήσεων στον χειρισμό κρίσιμων Εθνικών θεμάτων. Πρέπει να θρηνήσουμε και άλλες χαμένες πατρίδες για να βάλουμε μυαλό? Τώρα όλοι λένε πως αν εφαρμόζαμε τον νόμο Γιαννίτση, δεν θα είχαμε τα σημερινά προβλήματα. Θέλω να φωνάξω πως αν δεν δείξουμε τώρα ότι είμαστε διατεθιμένοι να πολεμήσουμε και να χύσουμε αίμα για το Αιγαίο, πολύ φοβάμαι ότι θα το χάσουμε σύντομα. Ας βρεθεί και ένας Έλληνας πολιτικός να απαντήσει στον Τούρκο ΥΠΕΞ κο Νταβούτογλου ότι "Το στρατηγικό Βάθος" είναι έργο επιστημονικής φαντασίας και αν νομίζει πως θα μας φοβίζουν μια ζωή για να τους παραδόσουμε το Αιγσίο χωρίς κόστος τότε ..."Μολών Λαβέ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]