Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κίνδυνος αφελληνισμού των τραπεζών

  • Του Γιώργου Χατζηδημητρίου

Ηχηρό προειδοποιητικό μήνυμα για τον κίνδυνο αφελληνισμού του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, εξαιτίας της εξαιρετικά χαμηλής του αποτίμησης, έστειλε χθες από τη Βουλή ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Βασίλης Ράπανος. «Ο κίνδυνος αφελληνισμού των ελληνικών τραπεζών, είναι σήμερα υπαρκτός. Είναι τόσο χαμηλή η τιμή των μετοχών στο Χρηματιστήριο, ώστε καθένας μπορεί να πάει και να αγοράσει», υπογράμμισε αφοπλιστικά, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών σχετικά με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο η Ένωση αντιμετωπίζει ως αναγκαίο κακό.

Χρησιμοποίησε μάλιστα ως παράδειγμα την Εθνική Τράπεζα την οποία διευθύνει, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, ότι «τη στιγμή που η αποτίμηση της θυγατρικής της Finance Bank στην Τουρκία βρίσκεται στα 5 δισ. ευρώ, η συνολική αποτίμηση της ΕΤΕ, είναι στα 5,5 δισ. ευρώ», γεγονός που απέδωσε στη διάχυτη αστάθεια και τις απρόβλεπτες διακυμάνσεις των αγορών.

Ταμείο
Έσπευσε ωστόσο, να εκφράσει την προσδοκία ότι η ίδρυση του Ταμείου, το οποίο όπως διευκρίνισε αν και δεν ζήτησαν οι Τράπεζες, «στη σημερινή αβεβαιότητα θα συμβάλει προκειμένου να περάσει μήνυμα σταθερότητας ώστε να αναχαιτιστούν οι πιέσεις που ασκούνται στην τιμή των μετοχών».

Κατέθεσε μάλιστα σειρά προτάσεων των Πιστωτικών Ιδρυμάτων οι οποίες σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ν. Νανόπουλο «αν υιοθετηθούν θωρακίζουν αποτελεσματικά τις Τράπεζες από το δυσμενές ενδεχόμενο αφελληνισμού τους».

Προηγουμένως ο κ. Ράπανος άφησε να φανεί διακριτικά η δυσφορία του προς την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, όταν διαπίστωσε ότι «και τα δύο νομοσχέδια για τις ρυθμίσεις οφειλών σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, έστειλαν δυστυχώς πολύ αρνητικό μήνυμα για τις Τράπεζες στην κοινωνία και πολλοί ανέστειλαν την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους ενόψει των ρυθμίσεων. Οφείλουμε λοιπόν να διασφαλίζουμε ότι ο μπατακτσής δεν θα αμείβεται μια ζωή σε αυτόν τον τόπο».

Ανταγωνισμός
Ο ανταγωνισμός των τραπεζών, ανέφερε στη συνέχεια, «ώθησε σε σημαντική αύξηση τα επιτόκια καταθέσεων, ενώ ταυτόχρονα, όπως αποτυπώνεται στον σχετικό δείκτη, έχει επίσης αυξηθεί και η καθυστέρηση αποπληρωμής των δανείων. Συνεχίζουμε να δίνουμε στεγαστικά με επιτόκια 3,5%-4%. Τα επιτόκια λοιπόν δεν έχουν αυξηθεί αντίστοιχα με το κόστος του χρήματος και αυτό φαίνεται στις καταστάσεις κερδοφορίας του α΄ τριμήνου. Τα κέρδη της Εθνικής, για παράδειγμα, οφείλονται στη διεθνή της επέκτασή, πράγμα που θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Αναφορικά με το θέμα των ενδεχόμενων αυξήσεων κεφαλαίου, σημείωσε ότι είναι θέμα κάθε Τράπεζας, σχολιάζοντας ωστόσο, ότι η εγχώρια κεφαλαιακή επάρκεια βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ για την προοπτική των συγχωνεύσεων, παρατήρησε πως δεν προαναγγέλλονται, όπως ακριβώς και οι υποτιμήσεις. Αναγνώρισε, πάντως, ότι η ενδυνάμωση του συστήματος μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη για την ελληνική οικονομία σε αυτή τη συγκυρία που διανύουμε.

Στο Υπόμνημα που κατέθεσε, η ΕΕΤ, σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι η πρόβλεψη για μετατροπή των προνομιούχων μετοχών σε κοινές είναι η σημαντικότερη του νομοσχεδίου, αφού «επιφέρει μια μη αναστρέψιμη μεταβολή στην μετοχική σύνθεση του πιστωτικού ιδρύματος».

Ο κ. Β. Ράπανος άφησε να φανεί διακριτικά η δυσφορία του προς την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, όταν διαπίστωσε ότι «και τα δύο νομοσχέδια για τις ρυθμίσεις οφειλών σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, έστειλαν δυστυχώς πολύ αρνητικό μήνυμα για τις τράπεζες στην κοινωνία».

Εκδοση μετοχών
Στο υπόμνημά της η ΕΤΕ ζητά να εισαχθούν αντικειμενικές προϋποθέσεις για την έκδοση κοινών μετοχών, μόνο στην περίπτωση που τα κεφάλαια της Τράπεζας υπολείπονται των ελάχιστων εποπτικών κεφαλαίων.

Αιτήματα
Να είναι εξαγοράσιμες όλες οι μετοχές, δηλαδή όχι μόνο οι προνομιούχες, αλλά και οι κοινές που εκδίδονται για την συμμετοχή του Ταμείου στην τράπεζα.

Να συμπίπτει η τιμή των προνομιούχων μετοχών με την ονομαστική τους αξία και να μην υπερβαίνει την τιμή διάθεσης.

Οι προνομιούχες μετοχές να εκδίδονται χωρίς δικαίωμα ψήφου, διότι διαφορετικά στην πράξη, το Ταμείο θα μπορούσε να αποκτήσει τον έλεγχο των τραπεζών οι οποίες θα ζητήσουν ενίσχυση.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Οι τράπεζες να εξετάσουν πιθανές συνεργασίες

Ο υπουργός Οικονομικών βεβαίωσε πως δεν θα επε-κταθεί η έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις πέραν του 2013

Η Ελλάδα κινείται γρήγορα επιτυγχάνοντας τους στόχους για το έλλειμμα, δεν υπάρχουν σχέδια για πρόσθετα μέτρα φέτος και φιλοδοξεί να επιστρέψει στις αγορές μέσα στο 2011 σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, που αποκλείει την επέκταση της έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις πέραν του 2013 και στέλνει νέο μήνυμα για συγχωνεύσεις στις τράπεζες. Σε συνέντευξη στο Reuters ο υπουργός:

Διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να επεκταθεί η έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις πέραν του 2013.

Υποστήριξε πως το μόνο σημείο για το οποίο μπορεί να υπάρξει κριτική στις ελληνικές τράπεζες είναι η έκθεση τους σε ελληνικά ομόλογα και πέραν αυτού συνεχίζουν να είναι φερέγγυες, καθώς τα stress tests πάνε καλά. «Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να σκεφτούν την επόμενη μέρα, θα πρέπει να σκεφτούν στρατηγικές κινήσεις? πιθανές συνεργασίες».

Εκτίμησε πως η ύφεση φέτος θα είναι ηπιότερη και το ΑΕΠ θα μειωθεί μεταξύ 3% - 4%. Σημαντική πτώση 10% - 15% αναμένεται πάντως στα έσοδα από τουρισμό.

Τόνισε πωςανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που θα ακολουθήσουν είναι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, διατάξεις για τη διευκόλυνση των επενδύσεων και πολλές αποκρατικοποιήσεις.

Υπογράμμισε πως οι υπερβολικές δαπάνες της γενικής κυβέρνησης (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία) και η πιθανή κόπωση με τις μεταρρυθμίσεις συνιστούν δύο πιθανούς κινδύνους ενώ τόνισε πως η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει, ακούραστα, τις μεταρρυθμίσεις, καθώς υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη.

Είπε πως στόχος είναι να κλείσουμε το έτος με τρία καλά νέα: τη μείωση του ελλείμματος όπως προβλέπεται, την προώθηση των μεταρρυθμίσεων βάσει των κριτηρίων του μνημονίου και την επίτευξη καλύτερων επιδόσεων στην ανάπτυξη. Εφόσον επιτευχθεί εκτιμά πως θα διευκολύνει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κάποια στιγμή μέσα στο 2011.

Υποστήριξε πως δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και είπε πως στις επικείμενες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων στις 13 και 20 Ιουλίου θα αντληθεί ποσό οριακά υψηλότερο των 4 δισ. ευρώ.

Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]