Τα μέτρα που έρχονται και η δημοκρατία που φεύγει...
- Κάπως παράξενα έβλεπε ο Γιώργος Παπανδρέου τα χρήματα που υπήρχαν, αλλά ήταν σε τσέπες άλλων
- Δεν απέδωσε, όπως φυσικά αναμενόταν, τα προσδοκώμενα ο ΦΠΑ, ενώ παραμένουν ανοιχτές και οι τρεις πληγές του Φαραώ: Nοσοσκομεία, Φάρμακα, ΟΣΕ
- Τα πρόσθετα μέτρα έρχονται και φέρνουν εφιάλτες, σε λαό και υπαλλήλους του ΔΝΤ
- Τα χρήματα που υπήρχαν και έδωσαν τη θέση τους σε σκληρά μέτρα
Για του λόγου το αληθές, θα δώσουμε μερικά στοιχεία για το ύψος των ληξιπρόθεσμων σε μερικές από τις μεγάλες ΔΟΥ της Αθήνας, καθώς και τις εισπρακτικές επιδόσεις της καθεμιάς κατά την εκστρατεία που ξεκίνησε η κυβέρνηση.
Ετσι, η Ε' ΔΟΥ Αθήνας έχει ληξιπρόθεσμα 181 εκατ. και κατόρθωσε να εισπράξει 17,6 χιλιάδες ευρώ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Η Α' Καλλιθέας έχει 199,4 εκατ. και εισέπραξε 684,1 χιλιάδες ευρώ. Η ΔΟΥ Ν. Σμύρνης έχει ληξιπρόθεσμα 178,5 εκατ. και εισέπραξε 167,5 χιλιάδες ευρώ. Η Α' Περιστερίου έχει 172,8 εκατ. ληξιπρόθεσμα και εισέπραξε 23,9 χιλιάδες ευρώ.
Η ΔΟΥ Αιγάλεω έχει 171 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμα και εισέπραξε 20,5 χιλιάδες ευρώ. Η ΙΓ' Αθηνών, όπου και το χρέος Βοσκόπουλου των 5,5 εκατ. ευρώ, έχει ληξιπρόθεσμα χρέη 87,6 εκατ. ευρώ και εισέπραξε έναντι αυτών... 362 ευρώ.
Από ένα μακρύ κατάλογο ΔΟΥ που έχουμε στη διάθεσή μας προκύπτει ότι ούτε μία δεν κατάφερε να εισπράξει έστω 1 εκατ. ευρώ.
Ο εφιάλτης νέων, πρόσθετων οικονομικών μέτρων επανέρχεται στα χειρότερα όνειρα των Ελλήνων φορολογούμενων, με το οικονομικό επιτελείο να φροντίζει μόνο για τη στενή παρακολούθηση της εφαρμογής του μνημονίου και να παρακολουθεί ως ελεύθερος παρατηρητής όσα...σαν σε δοκιμαστικό σωλήνα διαδραματίζονται στην πραγματική οικονομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο είναι οι χαίνουσες πληγές και πηγές των ελλειμμάτων, όπως τουλάχιστον ομαδοποιούνται από τους αρμόδιους. Η μία είναι η στασιμότητα στην απόδοση του ΦΠΑ, παρά την αύξησή του κατά 4 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες στους τελευταίους τρεις μήνες, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο. Και η δεύτερη είναι η αύξηση της δαπάνης για τα φάρμακα, τα νοσοκομεία και τον ΟΣΕ, παρά τα μέτρα συγκράτησης που έχουν ληφθεί.
Αναφέρεται ότι η συνεργασία τριών υπουργών, και συγκεκριμένα της κ. Λ. Κατσέλη, της κ. Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου και του κ. Α. Λοβέρδου απέδωσε πολύ ικανοποιητικά όσον αφορά τις τιμές των φαρμάκων -μειώθηκαν αισθητά γύρω στο 20-25%- όμως η συνολική δαπάνη για φάρμακα εξακολούθησε να αυξάνεται, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με το παρελθόν. Δεν έχουν αποδώσει ακόμη τα μέτρα αποθάρρυνσης της συνταγογράφησης των φαρμάκων (π.χ. έγκριση κάθε δαπάνης από το ασφαλιστικό ταμείο, ανώτατο όριο δαπάνης σε κάθε συνταγή κ.λπ.).
Δεν έχει αποδώσει ακόμη η εκστρατεία για τα ιατρικά «υλικά» που ζητούν τα νοσοκομεία και δεν έχουν υπάρξει λύσεις για τον ΟΣΕ, πλην της αύξησης των εισιτηρίων.
Είσπραξη ΦΠΑ
Μείζον πρόβλημα στη συγκράτηση των ελλειμμάτων αποτελεί η στασιμότητα που παρατηρείται στην είσπραξη των εσόδων από τον ΦΠΑ. Υπηρεσιακοί παράγοντες μιλούν για «φούντο» που δεν μπορούσε καν να προβλεφθεί και τονίζουν ότι το «κίνημα των αποδείξεων», στη σύμπηξη του οποίου ώθησε η κυβέρνηση τους καταναλωτές, ηττήθηκε κατά κράτος από την ύφεση, τις ανεπάρκειες του κρατικού εισπρακτικού μηχανισμού και τις «ευρεσιτεχνίες» των εμπόρων (ταμειακές μηχανές-μαϊμούδες κ.λπ.).
Κυρίως όμως είναι η ύφεση της οικονομίας (προχθές ο ΟΟΣΑ προέβλεψε μείωση του ΑΕΠ κατά 3,7% το 2010), που περιόρισε δραματικά τις οικονομικές συναλλαγές.
Λέγεται π.χ. ότι η κατανάλωση βενζίνης μειώθηκε κατά 30% τον τελευταίο μήνα. Στην ίδια κατεύθυνση, δηλ. στον περιορισμό των συναλλαγών, οδήγησαν και τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Τυχόν πρόσθετα μέτρα (π.χ. νέοι φόροι και νέες περικοπές) δεν έχουν συζητηθεί σε κανένα κυβερνητικό επίπεδο, προς το παρόν τουλάχιστον. Πιθανόν η κυβέρνηση να αναμένει την εφαρμογή της απόφασης για εφαρμογή του ΦΠΑ σε όλες τις κατηγορίες αυτοαπασχολούμενων (γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών κ.λπ.) από 1ης Ιουνίου, καθώς και τη νέα αύξηση του φόρου (από 21% σε 23%).
Σε αντίθεση με την εμμονή που επιδεικνύει το οικονομικό επιτελείο στην εφαρμογή του μνημονίου, το οποίο προσυπέγραψε μαζί με την τρόικα (ΔΝΤ-Ε.Ε.-ΕΚΤ), τα μείζονα θέματα της πραγματικής οικονομίας τα παρακολουθεί ως ελεύθερος ακροατής.
Μένουν στη μέση
Πότε πότε η κυβέρνηση θυμάται, όπως επισημαίνουν αναλυτές, ένα από τα μείζονα θέματα και επικεντρώνει σ' αυτό την προσοχή της. Γρήγορα όμως η μνήμη της εξασθενεί και αφήνει στη μέση εκείνα που άρχισε. Ετσι:
- Με το «κίνημα των αποδείξεων» η κυβέρνηση ασχολήθηκε επί 6 συναπτούς μήνες. Τώρα το ζήτημα δεν είναι στην πρώτη γραμμή.
- Επί 7 μήνες άφησε τη φοροδιαφυγή να σέρνεται. Τη θυμήθηκε τώρα, κατά την περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, σε μια άγαρμπη επιχείρηση φορολογικής τρομοκρατίας.
- Αφησε επί μήνες να σέρνεται το αίτημα για επανέλεγχο μεγάλων φορολογικών υποθέσεων, κυρίως πολυεθνικών επιχειρήσεων, οι οποίες είχαν «κλείσει» επί κυβέρνησης της Ν.Δ. Τις θυμήθηκε πριν από λίγο καιρό και ο υπουργός Οικονομικών διέταξε επανέλεγχο. Ξαφνικά όμως ο επανέλεγχος σταμάτησε, άγνωστο γιατί.
- Ενώ εξακολουθεί και προσπαθεί να παγώσει τις αυξήσεις μισθών (οι συντάξεις «πάγωσαν», παρακολουθεί την ελεύθερη κίνηση των τιμών προς τα πάνω, αφού εν πολλοίς έχει πυροδοτήσει την ακρίβεια με τις αυξήσεις ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης (καύσιμα-ποτά-τσιγάρα), με τις αυξήσεις διοδίων και τελών κυκλοφορίας Ι.Χ. κ.λπ..Πηγή Ελευθεροτυπία.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...