Αν δεν στηρίξουν οι εταίροι σου, υπάρχει περίπτωση να σωθείς;
- Και τώρα που έπεσε η "αντάρα" διαπιστώνουμε πως το μόνο που χρειαζόμαστε είναι χρήματα (όσο για την πολιτική υποστήριξη, "βράσε όρυζα", γιατί στο τέλος με ρυζάκι θα την βγάζουμε)...
Την Μεγάλη Δευτέρα η κυβέρνηση βγήκε γύρα για δανεισμό 5 δις ευρώ. Από την μεγάλη στήριξη το επιτόκιο έφθασε το 5,9%, δηλαδή ελαφρά μειωμένο από τους προηγούμενους δανεισμούς, αλλά το υψηλότερο στην ΕΕ. Εντυπωσιακή ήταν η περιχαρής εμφάνιση του υπουργού Οικονομίας που έμεινε ευχαριστημένος από το υψηλό αυτό επιτόκιο και χαμογελώντας μας είπε ότι η αποκλιμάκωση του επιτοκίου δανεισμού είναι μια υπόθεση που θα πάρει χρόνο.
Η μεγάλη χαρά του όμως εστιάστηκε ότι οι προσφορές δανεισμού έφθασαν τα 7 δις ευρώ, από τα οποία θα απορροφήσουμε τα 5 που μας χρειάζονται. Η αλήθεια όμως είναι άλλη.
Οι προσφορές χαρακτηρίστηκαν χλιαρές παρά το τοκογλυφικό επιτόκιο. Πολλοί θεωρούν ότι οι αγορές μας αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά και περιμένουν να δουν να εφαρμόζονται τα μέτρα που πάρθηκαν. Θα το πούμε άλλη μια φορά, κακό το έργο και κακοί οι ηθοποιοί που το παίζουν. Το υψηλό επιτόκιο δεν διαφέρει από την αισχροκέρδεια των καυσίμων. Και πρώτα από όλα φαίνεται πως τόσο οι διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων ηγετών όσο και η θετική ανακοίνωση του Ζαν Κλοντ Τρισέ ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δανείζει με χαμηλό επιτόκιο τις ελληνικές ανεξάρτητα από την ξένη αξιολόγηση, δεν έπαιξαν τον παραμικρό ρόλο ανάσχεσης των επιτοκίων. Από το σημείο αυτό αρχίζει η κακή ερμηνεία των ηθοποιών.
Εβδομάδα τοκογλυφίας
Το επιτόκιο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι γύρω στο 1%. Δεν χρειάζεται επιβεβαίωση ότι εκτός των ελληνικών τραπεζών δανείζονται με το ίδιο επιτόκιο και οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Πέτρου Χριστοδούλου το 70% του δανείου απορροφήθηκε από ασφαλιστικά ταμεία και αμοιβαία κεφάλαια οργανισμών της Γερμανίας, της Γαλλίας της Ολλανδίας και της Αγγλίας και το 25% από τις ελληνικές τράπεζες.
Δηλαδή όλοι αυτοί δανείζονται από την ΕΚΤ με επιτόκιο 1% και αγόρασαν τα ελληνικά ομόλογα με επιτόκιο δανεισμού 5,9%. Δηλαδή εξασφάλισαν άκοπα και χέρι με χέρι μία διαφορά κέρδους 4,9% που ασφαλώς με τον ετήσιο ανατοκισμό μέσα στα 7 χρόνια της διάρκεια του δανείου θα είναι μεγαλύτερα του ποσοστού του επιτοκίου. Και παρουσιάζεται το εξής φαινόμενο, οι τράπεζες δανείζουν ακριβότερα το δημόσιο από τους ιδιώτες. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ήδη ανακοίνωσε ότι μειώνει τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων από το 4,5% στο 3%. Το ίδο αναμένεται να κάνουν και οι υπόλοιπες τράπεζες και θα υπάρξει ασφαλώς και προς τα άλλα είδη δανεισμού.
Με άλλα λόγια οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν μια νέα άνοιξη κερδών τουλάχιστον για το 2010 και 2011, μετά τις διαβεβαιώσεις Τρισέ ότι χαμηλός δανεισμός τους θα ισχύσει και του χρόνου. Όμως οι τράπεζες είχαν λάβει από την κυβέρνηση Καραμανλή 28,5 δις ευρώ για την αντιμετώπιση της ρευστότητας και κατά γενική ομολογία Ελλήνων και ξένων αναλυτών είχαν στην κατοχή τους τα λιγότερα «άρρωστα» ομόλογα που έστειλαν την «Λίμμαν μπράδερς» και άλλες τράπεζες στην φτώχεια. Όλοι είχαν αναγνωρίσει ότι οι ελληνικές τράπεζες είχαν υποστεί ελάχιστες ζημιές. Μπορεί από την κρίση να έχασαν μέρος των κερδών τους, αλλά δεν έπαψαν να είναι κερδοφόρες. Τρανή απόδειξη η «Προτον Μπανκ», που από ζημίες το 2008 παρουσίασε κέρδη το 2009.
Κάπου σε αυτό το σημείο φανερώνεται όλη η κοροϊδία των δηλώσεων Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος φρόντισε όχι μόνον τις γερμανικές τράπεζες, όπως και ο «φίλος» Σαρκοζί για τις γαλλικές, αλλά και τις εταιρείες τους, αφού τα οπλικά συστήματα θα μας τα πουλήσουν με χαμηλότοκα δικά τους δάνεια και θα τα αγοράσουμε με τοκογλυφικά. Θα αναλογιστεί κάποιος ότι αφού τοκογλυφικά δανείζουν οι ελληνικές τράπεζες, λογικό είναι η τοκογλυφία των ξένων.
Υπάρχουν πολιτικά συμπεράσματα
Από την αρχή του έτους το ελληνικό δημόσιο έχει δανειστεί 23,6 δις ευρώ και υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν άλλα 30 μέχρι το τέλος του έτους. Οι κρατικές υπηρεσίες, καθυποταγμένες κομματικά δεν λένε την αλήθεια. Ο συνολικός δανεισμός για εφέτος θα ξεπεράσει τους προηγούμενους. Αποκρύπτουν επιμελώς ότι από τον Απρίλιο και μετά θ' αρχίζουν να λήγουν τα δάνεια των ομολόγων για τα ολυμπιακά έργα που είχε συνομολογήσει η κυβέρνηση Σημίτη. Ότι οι υπερβάσεις της αξίας των έργων και η κακή κατασκευή τους θα επιδείνωναν την οικονομική κατάσταση της χώρας, είχε τονιστεί από τότε.
Δύο παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά. Το πρώτο έχει να κάνει με την δήλωση Καλατράβα ότι το κατασκευαστικό κόστος στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα του κόσμου. Μάλιστα για να γίνει πιο πιστευτός έφερε για παράδειγμα ότι το στέγαστρο που έφτιαξε στο ΟΑΚΑ στοίχισε σχεδόν τα διπλά από όσα στοίχισε η ανέγερση ενός μουσείου στις ΗΠΑ, που σαν κτίριο ειδικής χρήσης είχε αυξημένο κοστολόγιο. Ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σουφλιάς είχε ομολογήσει ότι παρέλαβε την λεωφόρο Μαραθώνος ημιτελή, χωρίς αποχετευτικά έργα, που τα συνέχισε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε βάρος βέβαια του ελληνικού λαού, γιατί τους μεγαλοεργολάβους κανείς δεν τους ενοχλεί. Βεβαίως τώρα που ήλθε ο λογαριασμός των ολυμπιακών έργων η νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ξεχνά να μας υπενθυμίζει ότι πληρώνουμε χρέη άλλων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Τόσο για την ΝΔ όσο και για το ΠΑΣΟΚ οι άλλοι βούλιαξαν την χώρα στα χρέη. Οι λαλίστατοι αναλυτές των τηλεοπτικών παραθύρων δεν έχουν λάβει τον κόπο να μας εξηγήσουν γιατί η σε ίση (ή και χειρότερη) μοίρα ευρισκόμενη Πορτογαλία δανείζεται με επιτόκιο 4,35%.
Γίνεται πλέον φανερό ότι οι κερδοσκόποι κάνουν πάρτι στις πλάτες του ελληνικού λαού και πολιτικοί ταγοί πιέζουν μέσω της εξαθλίωσης να γίνουν αθρόες απολύσεις από το δημόσιο ή να αρθεί η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, να δουλεύουμε μέχρι τα βαθειά γεράματα και να παίρνουμε συντάξεις πείνας, που ο πονηρούλης και θλιβερό ύφος έχων υπουργός Εργασίας Λομβέρδος ονόμασε εθνική σύνταξη. Μάλλον προς εθνική εξαθλίωση ανερυθρίαστα μας οδηγούν. Γρήγορα και οι ξένοι, αλλά και οι δικοί μας με την πολιτική αυτή θα οδηγήσουν την χώρα σε αδυναμία εξόφλησης των δανείων. Και τότε θα αρχίσει το μεγάλο πανηγύρι των «φίλων» που θα σπεύσουν να μας απαλλάξουν από το βραχνά με αντάλλαγμα την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι τις έρευνες για τα πετρέλαια τις έχει σταματήσει ένα αόρατο μα πολύ συγκεκριμένο χέρι, που περιμένει την κατάλληλη στιγμή να τα αρπάξει. Τότε και οι ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο θα διευθετηθούν κι ας πάρει μερικούς ξερόβραχους η Τουρκία. Έτσι κι αλλιώς τόσο οι ελληνικές όσο και οι τουρκικές τράπεζες εμφανίζουν κέρδη.
Κι όσο τα μερίσματα οδηγούνται στις τσέπες του Σόρος και των συναυτώ όλα θα πηγαίνουν κατ' ευχήν. Η ουσία είναι ότι θα έχουν εξασφαλιστεί τα σκλαβάκια που θα τους δουλεύουν με πολύ περισσότερο ιδρώτα από όσο χύνουν αυτοί που τώρα μας δουλεύουν.
Θάνος-Κώστας Καλοσκοπίτης
Ωραία ανάλυση.Μπράβο σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή