Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι λέει για την Ελλάδα η Κομισιόν και τι γίνεται με τα ελληνικά spreads

  • Η Ελλάδα ανήκει σε μια ειδική κατηγορία κοινοτικών χωρών επειδή συνδυάζει υψηλές και χρόνιες δημοσιονομικές ανισορροπίες και μια παρατεταμένη απώλεια ανταγωνιστικότητας, διαπιστώνει η Κομισιόν στη τριμηνιαία έκθεση της για την δημοσιονομική κατάσταση στην ευρωζώνη γενικά και στις 16 χώρες-μέλη της ειδικότερα, που δημοσίευσε σήμερα
Η Κομισιόν αναφέρει επίσης ότι «η πρόσφατη εμπειρία από την Ιρλανδία και την Ελλάδα αποδεικνύει ότι η ανάληψη αποφασιστικής δράσης στο τομέα (σ.σ.της μείωσης) των μισθών του Δημοσίου διευκολύνει τη συνολική προσαρμογή των δυο χωρών με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας τους».
Ειδικά για την Ελλάδα η Κομισιόν, αφού αναφέρει ότι απαιτούνται σημαντικές δράσεις, τονίζει ότι τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα στις 3 Μαρτίου έτυχαν θετικής υποδοχής από το Γιούρογκρουπ και στη συνέχεια από το ΕΚΟΦΙΝ που ακολούθησε. Τα μέτρα αυτά αναμένεται, σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει στο ίδιο κείμενο της η Επιτροπή, να συμβάλουν στην ενίσχυση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και της αναγκαίας προσαρμογής της χώρας στον τομέα της ανταγωνιστικότητας της. Η Επιτροπή εκφράζει επίσης την άποψη ότι η πρόσφατη απόφαση-δήλωση του ευρωπαϊκού συμβουλίου κορυφής για την ελληνική οικονομία θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για τη σταδιακή μείωση των εντάσεων στις διεθνείς Αγορές απέναντι στην Ελλάδα.
Τέλος, η Κομισιόν στην ίδια έκθεση της αναφέρεται στην ανάγκη της διόρθωσης των ανισοτήτων που έχει επιδεινώσει η διεθνής κρίση κυρίως δε σε εκείνες τις χώρες της ευρωζώνης που εμφανίζουν υψηλό δημόσιο χρέος, δημοσιονομικό έλλειμμα και χαμηλή ανταγωνιστικότητα, μια αναφορά-περιγραφή που φωτογραφίζει μεταξύ άλλων και την Ελλάδα.
Πως βλέπουν οι ξένοι την νεα άνοδο των spread στην Ελλάδα
Με συνεχείς ανταποκρίσεις και λεπτομερείς αναλύσεις τα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα παρουσιάζουν το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, εκφράζοντας, παράλληλα, αμφισβήτηση για τη χρησιμότητα του μηχανισμού στήριξης που αποφασίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αρκετοί αναλυτές τάσσονται υπέρ της...του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και χαρακτηρίζουν τη συνεδρίασή του το αργά βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης ως ζωτικής σημασίας, επειδή μέχρι στιγμής δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι ρόλοι στην περίπτωση που η Ελλάδα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης.
Στην ηλεκτρονική της έκδοση η «Wall Street Journal» σε δημοσίευμα με τίτλο «Το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας θα μπορούσε να τη βουλιάξει» χαρακτηρίζει «χωρίς αξία» το μηχανισμό στήριξης και συμπληρώνει ότι οι περικοπές δαπανών είναι σταγόνα στον ωκεανό. Καταλήγοντας, η ιστοσελίδα αναφέρει ότι το καλύτερο για την Ελλάδα θα ήταν να απευθυνθεί κατευθείαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σε άλλο θέμα της η WSJ επισημαίνει ότι τα υψηλά επιτόκια αποτελούν θηλιά για τον Έλληνα και ότι υπάρχουν πολύ λίγες πιθανότητες οι επενδυτές να ρίξουν τα επιτόκια δανεισμού.
Πάντως, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν ξεκαθάρισε ότι, αν δεχθεί αίτημα για βοήθεια προς την Ελλάδα, θα θέσει τους δικούς του όρους. Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ εκτίμησε ότι η Ελλάδα σταδιακά θα ανακτήσει την αξιοπιστία της. Ως προς το αν η εμπλοκή του ΔΝΤ σε ενδεχόμενη διάσωση της Ελλάδας θα αποσταθεροποιήσει το ευρώ, ο κ. Τρισέ δήλωσε πως η εξειδίκευση του ΔΝΤ είναι πάντα καλοδεχούμενη, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, την πάγια θέση του πως εκείνο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι οι χώρες της Ευρωζώνης να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Το οικονομικό δίκτυο Bloomberg έχει θέμα με τίτλο «Ξανά από την αρχή η Ελλάδα για βοήθεια όσο αποτυγχάνουν τα ομόλογα» και αναφέρεται στην επανέκδοση των επταετών ελληνικών ομολόγων.
Σύμφωνα με αναλυτή της ΒΝΡ PARIBAS, οι Ευρωπαίοι πετούν ένα σωσίβιο στην Ελλάδα σε περίπτωση που πνιγεί, όμως δεν της δίνει καμία βοήθεια εάν δεν πνιγεί. Η ίδια πηγή προκρίνει τη λύση του ΔΝΤ που, όπως υποστηρίζει, «θα τους δώσει περίπου 50 δισ. δολάρια, όπως υπολογίζω, πάρα πολλά λεφτά που τους βοηθήσουν με τις οικονομικές ανάγκες μέσα στους επόμενους μήνες».
Τέλος, η εφημερίδα New York Times αναφέρεται σε «Αισιοδοξία και αμφιβολία στη μονομαχία για την Ελλάδα».



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]