Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σαφές μήνυμα έστειλαν στον Ερντογάν οι δικαστές και οι στρατηγοί

  • Δεν παραδίνονται αμαχητί στον Ερντογάν ούτε οι στρατηγοί ούτε οι δικαστές του «βαθέος κράτους»
  • Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να θιγούν οι εξουσίες της «κάστας» του
  • Το πρόσταγμα διήμερης άσκησης ανέθεσαν οι πασάδες στον πρώτο εν ενεργεία στρατηγό που κατηγορήθηκε για την Εργκενεκόν
Από τη μια ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου έστειλε μήνυμα στον Ερντογάν να μη θίξει τις εξουσίες της «κάστας» του. Κι από την άλλη οι πασάδες ανέθεσαν στον πρώτο εν ενεργεία στρατηγό που κατηγορήθηκε προχθές επίσημα για την Εργκενεκόν, τον Σαλντιράι Μπερκ, το πρόσταγμα διήμερης άσκησης στα σύνορα με την Αρμενία. Σήμερα μάλιστα θα βρεθεί στο πλευρό του ο ίδιος ο αρχηγός του επιτελείου, Ιλκέρ Μπασμούγ, σε μια απροκάλυπτη χειρονομία στήριξης.
Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Χασίμ Κιλίτς
Αφανή αποδέκτη τον ίδιο τον πρωθυπουργό είχε η συνέντευξη-προειδοποίηση στην κεμαλική «Χουριέτ» του προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Χασίμ Κιλίτς. Απείλησε εμμέσως ότι θα μπλοκάρει τη συνταγματική μεταρρύθμιση αν η κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης και της κεμαλικής στρατογραφειοκρατίας.
Πρόκειται για τον ίδιο δικαστή που έσωσε με την ψήφο του το ΑΚΡ από «λουκέτο» το 2008, αλλά με τη ρητή προϋπόθεση να μην προωθήσει την «ισλαμική ατζέντα»:
«Φοβάμαι ότι κάποια στιγμή η δικαστική και η συνταγματική μεταρρύθμιση θα φτάσουν σε μας (σ.σ. το Συνταγματικό Δικαστήριο) και θα αναγκαστούμε να βγάλουμε μια απόφαση. Είναι αλήθεια ότι η χώρα χρειάζεται συνταγματική αλλαγή, αλλά πρέπει να γίνει με συναίνεση. Οι πρόσφατες απόπειρες εκδημοκρατισμού έφεραν πολιτική ένταση και μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στη χώρα», τόνισε ο Κιλίτς.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ντενίζ Μπαϊκάλ, προανήγγειλε ήδη στο CNNTurk ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, μολονότι χτες αποδέχτηκε την εκτονωτική πρόσκληση του Αμπντουλάχ Γκιουλ στο προεδρικό Μέγαρο.
Σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας θα συναντηθεί με τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Δράσης, Ντ. Μπαχτσελί, και αργότερα με τον Σ. Ντεμιρτάς του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας. Και οι δύο διαφωνούν με τη συνταγματική μεταρρύθμιση, για διαφορετικούς βέβαια λόγους.
Δικαιοσύνη
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει τον πολιτικό έλεγχο στην ηγεσία της Δικαιοσύνης (ιδίως στους διορισμούς ανώτατων δικαστών) και να απαγορεύσει τη δικαστική διάλυση πολιτικών κομμάτων χωρίς την έγκριση της Βουλής. Αντίθετος σε αυτά τα σχέδια δήλωσε ο Ριζά Τουρμέν, πρώην δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, με το επιχείρημα ότι θα διαταραχθεί η ισορροπία εκτελεστικής-δικαστικής εξουσίας. Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να αποφύγει τον πειρασμό ενός «επικίνδυνου» δημοψηφίσματος, που «θα πολώσει και θα διχάσει την Τουρκία».
Και ο στρατός όμως έστειλε μήνυμα στον Ερντογάν ότι «δεν τα παρατάει» παρά τις ήττες στα μέτωπα «Εργκενεκόν» και «Βαριοπούλας». Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο δεν ήταν ο ορισμός του στρατηγού Σαλντιράι Μπερκ, ως διοικητή της μεγάλης άσκησης στην επαρχία Σαρίκαμις, κοντά στα σύνορα με την Αρμενία.
Ο αρχηγός της 3ης στρατιάς είναι ο κορυφαίος αξιωματικός μεταξύ των δεκάδων κατηγορουμένων για την Εργκενεκόν. Μαζί, βέβαια, με τον εισαγγελέα του Ερζιντζάν, η σύλληψη του οποίου προκάλεσε δικαστικό «εμφύλιο» στην Τουρκία.
Ποιό όμως μπορεί να είναι το μήνυμα που στέλνουν οι στρατηγοί στον τούρκο πρωθυπουργό με αυτή την στρατιωτική άσκηση που γίνεται υπό τις διαταγές ενός κατηγορούμενου για συνεργασία σε προετοιμασία πραξικοπήματος; Το βέβαιο είναι πως τις αμέσως επόμενες 48 ώρες ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα μπορεί να κοιμάται και τόσο ήσυχος...



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]