Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΗΠΑ – Ελλάδα: Ναι μεν, αλλά…

Σε άλλες εποχές η επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον θα είχε πυροδοτήσει ανησυχία στην Αθήνα, πέρα από τις διάφορες αναλύσεις και αντιπαραθέσεις για την… υποβάθμιση της Ελλάδας.
Σήμερα όμως κανείς δεν βιάζεται να πραγματοποιηθεί μία επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον. Ο λόγος είναι ότι η επανάληψη των ίδιων θεμάτων και των ίδιων απόψεων από ελληνικής και αμερικανικής πλευράς δεν εξυπηρετεί κανέναν.
Είναι βέβαιο ότι το πρώτο εξάμηνο του 2010 θα πραγματοποιηθεί μία επίσημη επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στην Ουάσινγκτον, καμία όμως από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται να βιάζεται. Οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι ανοικτοί, ο Ομπάμα τηλεφώνησε στον Γ. Παπανδρέου ώρες μετά την εκλογή του, πριν καν ορκιστεί, δείγμα των πολύ καλών σχέσεων.
Όμως επί της ουσίας το κλίμα δεν είναι ανοιξιάτικο. Το Σκοπιανό αποτελεί ένα μεγάλο αγκάθι. Οι Αμερικανοί πιέζουν τον Γ. Παπανδρέου να αποδεχθεί μία λύση, «ξεχνώντας» ότι ο σημερινός πρωθυπουργός μίλησε για «κόκκινη γραμμή» (μία σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις) ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι Αμερικανοί είναι δεσμευμένοι έναντι των Σκοπιανών εδώ και καιρό στο να τους στηρίξουν. Άρα βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο που δύσκολα μπορεί να επιλυθεί.
Διάσταση απόψεων υπάρχει και για τα ελληνοτουρκικά όπως και για το Κυπριακό. Ο Ομπάμα μπορεί να μην συζήτησε αναλυτικά με τον κ. Ερντογάν τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, είναι όμως στην ατζέντα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η στήριξη των τουρκικών θέσεων σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, όπως και η στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.
Τα τρία αυτά θέματα δημιουργούν δυσκολίες στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, που δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν.
Οι Αμερικανοί επίσης δίνουν μεγάλη σημασία για το Αφγανιστάν αλλά και σε αυτό το θέμα η Αθήνα δεν πρόκειται να αλλάξει η στάση.
Ο Γ. Παπανδρέου θα ασχοληθεί με όλα αυτά από τον Ιανουάριο, οπότε και θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για τη συνάντησή του με τον Ομπάμα.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Το προβλημα δεν ειναι η "Αθηνα",αλλα η αντιδραση του Ελληνικου λαου ετσι και τολμησει ο ΓΑΠ να πραγματοποιησει πισωπλατα υποτελεις λυσεις.
    Το προβλημα του ειναι πως θα μας πεισει οτι η Αμερικη νοιαζεται για το καλο μας και εμεις πρεπει να δεχθουμε τις λυσεις που μας προσφερουν.

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]