Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο τουρκικός μαξιμαλισμός

Η πρόσφατη συνεδρία της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.-Τουρκίας (25-28 Οκτωβρίου 2009) στην Άγκυρα επιβεβαίωσε τις πάγιες τουρκικές θέσεις για την Κύπρο.
Συμμετείχα ως τακτικό μέλος, εκπροσωπώντας την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όλοι οι Ευρωπαίοι Βουλευτές διαπιστώσαμε τον υπερβάλλοντα ζήλο της Τουρκίας να αναδείξει τη γεωστρατηγική της θέση στα θέματα ενέργειας αλλά και τις δυσκολίες της τουρκικής ενταξιακής πορείας.
Η Τουρκία επαίρεται, γιατί αποτελεί σταυροδρόμι ανάμεσα σε τρεις ηπείρους και σημαντικό ενεργειακό διάδρομο. Είναι γεγονός πως πολλοί υπό εξέλιξη αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου διέρχονται από τα εδάφη της.
Λειτουργεί, ήδη, ο πετρελαιαγωγός Τιφλίδας-Μπακού-Τσεχάν. Δύο νέα προγράμματα, συναφή με τη στρατηγική της Ε.Ε. για ανάπτυξη του Νότιου Αγωγού, το Ναμπούκο, σε συνεργασία με τα Αζερμπαϊτζάν, Ιράκ και Κατάρ και ο αγωγός φυσικού αερίου, Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας, προχωρούν. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Διακαυκασιακό αγωγό Καυκάσου-Τουρκίας-Ε.Ε., ο αραβικός αγωγός κι ο πετρελαιαγωγός Σαμψούντας-Σεϊχάν. Η Τουρκία πραγματοποιεί ανοίγματα σε Ελλάδα (διάδρομος Βουλγαρίας-Αλεξανδρούπολης), Συρία, Ιράν, Βαλκάνια και Ρωσία, στα πλαίσια μιας νέας οικονομικής και διπλωματικής στρατηγικής αντεπίθεσης.
Προωθεί, επίσης, τη νέα πολιτική καλής γειτονίας, που ο Υπουργός Νταβούτογλου συνοψίζει σε δύο λέξεις: «όχι προβλήματα». Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, ανέλαβε πρωτοβουλίες στο Αρμενικό και Κουρδικό, που δεν πείθουν όμως, αφού δεν αγγίζουν την ουσία.
Στη Σύνοδο, αναδείχθηκαν τα πολλά δημοκρατικά ελλείμματα της Τουρκίας. Η τουρκική κοινωνία των πολιτών και οι μη κυβερνητικές Οργανώσεις επιβεβαίωσαν τις διαπιστώσεις της Έκθεσης Προόδου, πως δηλαδή η Τουρκία απέτυχε να διασφαλίσει τις πολιτικές ελευθερίες, τα δικαιώματα των γυναικών, την ελευθερία Τύπου και έκφρασης, την άρση των διακρίσεων και το σεβασμό των μειονοτήτων.
Στο Κυπριακό, επαναβεβαιώθηκε η άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει το Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο, να ομαλοποιήσει τις σχέσεις Άγκυρας-Λευκωσίας και να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της έναντι στην Ε.Ε. Με έπαρση οι Τούρκοι επίσημοι τόνιζαν επανειλημμένα πως η Τουρκία έπραξε το καθήκον της το 2004, πείθοντας τους Τ/κ να υπερψηφίσουν το σχέδιο Ανάν και πως σήμερα επιλέγουν τη διατήρηση των κεκτημένων στην Κύπρο, αν βρεθούν μπροστά στο δίλημμα: «υποχωρήσεις στο Κυπριακό ή ένταξη στην Ε.Ε.».
Η Τουρκία αποστασιοποιείται πλήρως από το Κυπριακό και εμφανίζεται ως επιτήδειος τρίτος, που προσφέρει «καλές τάχα υπηρεσίες» για αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων Χριστόφια-Ταλάτ.
Οι μαξιμαλιστικές θέσεις της Τουρκίας πρέπει να προβληματίσουν όσους ακόμη πιστώνουν την Άγκυρα με καλή θέληση ή θεωρούν τον Ταλάτ, διαλλακτικό συνομιλητή. Με μονομερείς, δικές μας «ευφάνταστες» υποχωρήσεις, δεν τετραγωνίζεται ο φαύλος κύκλος των μαξιμαλιστικών τουρκικών επιδιώξεων.
Κύπρος και Ε.Ε. πρέπει να απαιτήσουν από την Τουρκία πρακτικά δείγματα γραφής, μέχρι το Δεκέμβρη, όπως π.χ. την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων βάσει χρονοδιαγράμματος ή άνοιγμα της Αμμοχώστου. Στο προσεχές κρίσιμο δίμηνο οφείλουμε να επικεντρωθούμε στον τερματισμό της αποενοχοποίησης της Τουρκίας. Να μη δίνουμε άλλοθι σε καλοθελητές που παραβλέπουν την ουσία του Κυπριακού, ή σε όσους εθελοτυφλούν για να καλύψουν την απραξία τους πίσω από το καλό τάχα κλίμα των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων, κλείνοντας τα μάτια στη συνεχιζόμενη κατοχή, στον εποικισμό, στο σφετερισμό περιουσιών και στα τουρκικά εγκλήματα κατά της ευρωπαϊκής Κύπρου.
Τώρα είναι η ώρα για έντονη, συντονισμένη διπλωματική και διαφωτιστική αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα. Η Τουρκία παραποιεί γεγονότα. Προπαγανδίζει. Κερδίζει έδαφος, γιατί βρίσκει στήριξη στους οικονομικούς και στρατηγικούς της εταίρους σε ΗΠΑ και Ε.Ε.
Εμείς οφείλουμε να αντιταχτούμε στο άδικο. Να παλέψουμε. Ο Δεκέμβρης είναι κοντά. Όλοι θα κριθούμε από τις πράξεις ή τις παραλείψεις μας.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΒΕΤΟ τωρα για να σωθει η εθνικη μας αξιοπρεπεια!
    Ας εκμεταλλευτουμε την γεωστρατηγικη μας θεση και ας συνεργαστουμε πιο ενεργα με Ρωσους και Κινεζους οχι μονο για τους αγωγους φυσικου αεριου αλλα και για την εκμεταλλευση του ορυκτου πλουτου της Ελλαδας.
    Τωρα, προτου ειναι αργα!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]