Το ελληνικό καφενείο της Σμύρνης
Είναι το πρώτο καφενείο μετά το 1922
Δύο Έλληνες τόλμησαν ν' ανοίξουν ένα παραδοσιακό καφενείο στη Σμύρνη, δίνοντάς του το όνομα «Sakιz Adasι», που σημαίνει το νησί της Χίου στα τουρκικά. Το εκπληκτικό είναι ότι είναι το πρώτο ελληνικό καφενείο μετά το 1922.
Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ
Με τα γλυκά περιλαμβάνει ακόμη 17 παραδοσιακές συνταγές με τις περίφημες μαρμελάδες που παρασκευάζονται στον Κάμπο της Χίου.
Ένα παραδοσιακό καφενείο που δεν μοιάζει με τα υπόλοιπα λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια στα νότια της προκυμαίας της Σμύρνης, στην Τουρκία. Οι ιδιοκτήτες του «Sakιz Αdasι» (σημαίνει «Νήσος Χίος» στα τουρκικά) δεν είναι Τούρκοι αλλά Έλληνες από τη Χίο, οι οποίοι πέρασαν πριν από δύο χρόνια «στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου» για να ανοίξουν ένα δικό τους κατάστημα. Το τολμηρό εγχείρημά τους, καθώς πρόκειται για το πρώτο καφενείο που άνοιξαν Έλληνες μετά το 1922, αποδείχθηκε εξίσου επιτυχημένο.
Καθημερινά τα τραπέζια του είναι γεμάτα με πελάτες που δοκιμάζουν παραδοσιακά χιώτικα γλυκά με βασικό συστατικό τη μαστίχα.
Δεσμός λαών το καφενείο
Αυτό, όμως, που προκαλεί εντύπωση ακόμη και στους ιδιοκτήτες είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι Τούρκοι και λιγότερο τουρίστες από το εξωτερικό. Το «ελληνικό καφενείο» δεν είναι απλός μια πρωτότυπη σκέψη αλλά και ένας δεσμός μεταξύ γειτονικών λαών, λένε οι κάτοικοι της Σμύρνης που συχνάζουν σε αυτό. Δεν λείπουν και εκείνοι που έχουν έναν επιπλέον λόγο να πιουν τον καφέ τους στο μαγαζί των Ελλήνων. Πρόκειται για τους απογόνους των λεγόμενων «Τουρκοκρητικών», οι οποίοι έφτασαν στα τουρκικά παράλια προερχόμενοι από την Κρήτη μετά την ανταλλαγή πληθυσμών που προέβλεπε η Συνθήκη της Λωζάννης το 1923. Οι μνήμες από τους ελληνόφωνους παππούδες τους, χριστιανούς Έλληνες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εξισλαμιστούν για να επιβιώσουν επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ζωντανεύουν στο «Sakιz Αdasι».
Χιώτικες συνταγές
Οι τοίχοι του είναι διακοσμημένοι με φωτογραφίες από ελληνικά τοπία με ιδιαίτερη έμφαση, ασφαλώς, στη Χίο, ιδιαίτερη πατρίδα των ιδιοκτητών. Άλλωστε δεν είναι μόνο το γλυκό «υποβρύχιο» (ένα κουταλάκι βανίλιας σερβιρισμένο μέσα σε ποτήρι με κρύο νερό) που θυμίζει το «απέναντι» ελληνικό νησί. Ο κατάλογος με τα γλυκά περιλαμβάνει ακόμη 17 παραδοσιακές συνταγές με βάση τις περίφημες μαρμελάδες που παρασκευάζονται στον Κάμπο της Χίου.
Το «χιώτικο καφενείο» μπορεί να είναι σύμβολο της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, για πολλούς όμως φαίνεται ότι ανοίγει νέους δρόμους στους επίδοξους επιχειρηματίες της περιοχής και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Προ ημερών το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Σμύρνης, μιας μεγαλούπολης δύο εκατομμυρίων κατοίκων, και η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα διοργάνωσαν στην πόλη εκδήλωση προς τιμήν των οικονομικών συνεργατών των ελληνικών επιχειρήσεων. Το διήμερο περιλάμβανε επιχειρηματικό φόρουμ και κατ΄ ιδίαν συναντήσεις ελληνικών και τουρκικών επιχειρήσεων στους τομείς τροφίμων και ποτών, υλικών συσκευασίας και φυσικών καλλυντικών.
Πηγή
έτσι θα πάρουμε την πόλη πίσω με τα υποβρύχια τις χίου.επιχειρήσεις τις πλακας τέτοια πράγματα κάνουμε και βγάζουμε τα ματια μας μονοι μας,«Sakιz Αdasι» (σημαίνει «Νήσος Χίος» στα τουρκικά)σταματάω εδώ.stef
ΑπάντησηΔιαγραφήνομιζω οτι τουλαχιστον ενα οικονομικο υποβρυχιο εστω και και αν ειναι χιου και γλυκο ειναι καλυτερο απο το τιποτα. Και ο ομιλων ειναι ενας εκ των ιδιοκτητων.Και μετα δυο ετη παρουσιας δυστυχως για καποιους θερμοαιμους τα ξιφη που διασταυρωνται ειναι οικονομικα και μπορουν να εχουν καλυτερα αποτελεσματα. Αλλωστε η καταγωγη μας εμας μας δινει το δικαιωμα να λεμε οτι γυρισαμε πισω για τους παππουδες και πολλους αλλους. Τα πατηματα μας εκει υπαρχουν ακομα και σημερα ειναι η ιστορια μας. Ευχαριστω πολυ για την φιλοξενια εις εκ των ιδιοκτητων της επιχειρησης της πλακας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια συμβουλες ή αποριες ειμαι στην διαθεση σας.
Ν.Μ
αν όπως λες είσαι ο επιχειρηματίας το μονο επί προσωπικού που έχω σου να πω είναι καλές δουλειές,όμως αν εγώ πάω στην τουρκια και φτιάξω μαγαζί ιμια που είναι και πολύ τις μόδας ή να πάω στην κωνσταντινούπολη και να κάνω καφενείο με το όνομα κωσταντινούπολης η παλαιολόγος η ότι δήποτε θυμίζει την Ελληνικότητα του χώρου εκεί πιστεύεις ότι θα είχα δουλειά η θα μου το είχαν σπάσει το μαγαζί οι γνωστοί άγνωστοι τις απέναντις μεριάς;φυσικά και σκέφτηκα αυτήν την παράμετρο που μου λες πριν το γράψω δηλαδή να πω αυτά που λέω τώρα,ότι οι τούρκοι θα εκμεταλλευτούν την ονομασία του μαγαζιού σου για να αποδείξουν τον τουρκισμό τις περιοχής αφού ακόμα και εσύ ο έλληνας το λες με το όνομα των τούρκων και φυσικά άλλο pari που λένε οι γάλλοι και άλλο παρίσι που λέμε εμείς.stef
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλε μου ειμαι αυτος που λεω. και δεν εχω προβλημα με τα σχολια σου.Ο καθενας προβαλει οπως μπορει αυτο που θελει. Και η ταμπελα μας στεκει και με ελληνικη γραφη και γλωσσα. Το νησι της Ματιχας. Ευχαριστω για τις ευχες που τις θεωρω ειλικρινης. Και για την ιστορια αν ερθεις στην σμυρνη για να μας βρεις κανενας τουρκος δεν θα σου πει για το τουρκικο ονομα μας. Μονο αν ζητησεις το ελληνικο cafe εχεις ελπιδες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜερικες φορες για παρεις κατι απο μια στερφα γη θελει υπομονη και κοπο και οχι γροθια στο μαχαιρι.Θελει δουλεια πολυ και τολμη. Αν καταλαβαινεις τι εννοω.
νεκτ.
όπως είδες δεν σε κακολόγο και δεν έχω προσωπικά κανέναν λόγο εναντίον σου αντίθετος καλή η προσπάθεια σου σαν επιχειρηματίας που είσαι και δυστυχώς έχεις και ρίσκο εκεί πέρα. Aντίθετος λέω ότι δεν έχω εμπιστοσύνη στους τούρκους.stef
ΑπάντησηΔιαγραφή