Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε κατάσταση ετοιμότητας ο στρατός στην Κύπρο

Έκτακτα μέτρα σε ΕΛΔΥΚ και Εθνοφρουρά

Ξεκίνησε ξανά την Πέμπτη ο δεύτερος κύκλος των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Η δεύτερη φάση των συνομιλιών βρίσκει τεταμένο το κλίμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά καθώς ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ που μετέχουν στην κυβέρνηση επιτίθενται με τις θέσεις τους στον Χριστόφια, ασκώντας κριτική για την διαπραγματευτική του τακτική και κατηγορώντας τον για υποχωρήσεις.
Την ίδια στιγμή οι στρατιωτικές δυνάμεις στην Κύπρο βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες μας, σε κατάσταση ετοιμότητας. Τόσο η ΕΛΔΥΚ όσο και η Κυπριακή Εθνοφρουρά έχουν προχωρήσει σε έκτακτα μέτρα, μετά από συνάντηση των επικεφαλής, που περιλαμβάνουν και αποστολή υλικού καθώς αναμένεται μπαράζ εναέριων παραβιάσεων και τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και ενδεχομένως και στην Κύπρο, οι οποίες συνδέονται ευθέως με τη συζήτηση για την πορεία ων ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.
Οι Ελληνικές αρχές προβληματίζονται για την ένταση των τουρκικών προκλήσεων σε μία περίοδο με έντονη προεκλογική ατμόσφαιρα στην Αθήνα και την ίδια ώρα που σημειώνονται σημαντικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας σε σχέση με το Κουρδικό. Οι προκλήσεις στο Φαρμακονήσι συνεχίζονται, ενώ προηγήθηκαν η τριπλή υπέρπτηση τριών σχηματισμών τουρκικών μαχητικών πάνω από τους Φούρνους σε τρία διαφορετικά ύψη και η επικίνδυνη παρενόχληση πολιτικού αεροσκάφους της Ολυμπιακής από τουρκικό F-16.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά από συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο, υποστήριξε ότι η Τουρκία αν θέλει να προχωρήσει στην ευρωπαϊκή της πορεία και να εκσυγχρονισθεί θα πρέπει να παραμερίσει το εμπόδιο που λέγεται Κύπρος, την κατοχή δηλαδή μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή ο τουρκοκύπριος ηγέτης σε συνέντευξή του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, απέκλεισε ενδεχόμενη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων ακόμα και σε περίπτωση λύσης.
Ακόμα και το ΠΑΣΟΚ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η συνέχιση της –αποτυχημένης- στρατηγικής θέσης της Ελλάδας για υποστήριξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]