Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παλινωδίες Νταβούτογλου...

Απρόθυμη η Τουρκία να φιλοξενήσει

σύνοδο για τα πυρηνικά του Ιράν

Η Τουρκία είναι έτοιμη να «βοηθήσει τις πλευρές» στον ιρανικό πυρηνικό φάκελο προκειμένου να ξεπεράσουν τις διαφορές τους αλλά δεν σκοπεύει να φιλοξενήσει μια σύνοδο ανάμεσα στο Ιράν και τα μέλη της ομάδας 5+1, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Μπουράκ Οζουγκεργκίν.
Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι επιθυμεί να αποσαφηνίσει δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τεχεράνη, τις οποίες μετέδωσε νωρίτερα το επίσημο ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΡΝΑ.
«Η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσει να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ των πλευρών και να επιτευχθεί μια συμφωνία όσο το δυνατό συντομότερα», δήλωσε ο εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο τηλεφωνικά από την Τεχεράνη.
Ωστόσο, υπογράμμισε, ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να δυναμιτίσει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, κυρίως της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία) και υπό την έννοια αυτή δεν προτίθεται να φιλοξενήσει μια τέτοια σύνοδο.
Νωρίτερα, σήμερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΡΝΑ μετέδωσε ότι ο Νταβούτογλου «δήλωσε ότι το πακέτο των ιρανικών προτάσεων αποτελεί καλή βάση για συζήτηση για τα μεγάλα διεθνή θέματα και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές θα αρχίσουν το συντομότερο δυνατό».
Σύμφωνα με το ΙΡΝΑ και αρκετά ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι η «Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τις συνομιλίες αυτές».
Ο Οζουγκεργκίν είπε πως πιστεύει πως το ΙΡΝΑ δεν απέδωσε σωστά τις δηλώσεις του υπουργού, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ιράν.
Με αυτές τις τελευταίες κινήσεις, ο Αχμέτ Νταβούτογλου δείχνει πλέον τα πρώτα "σημάδια" αυτόβουλης πολιτικής, διαφοροποιημένης από τις θέσεις του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και ουσιαστικά ανοίγει ένα εσωτερικό πολιτικό μέτωπο στην Τουρκία. Φαίνεται πως η "αλλαγή ταχύτητας" που επιθυμεί να βάλει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, στα θέματα τα οποία χειρίζεται, προκειμένου να αναδείξει ακόμη πιό γρήγορα την Τουρκία ως υπερδύναμη και ως χώρα που παίρνει ενεργά μέρος στις εξελίξεις, μικρές και μεγάλες, που συμβαίνουν στην Ασία, είναι μία καλά μελετημένη ενέργεια εκ μέρους του, που αποσκοπεί και στην προσωπική του ανέλιξη στην Άγκυρα...

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]