Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το σχέδιο της Αγκυρας να «γκριζάρει» το Αιγαίο

Προσπαθούν να κατοχυρώσουν δικαιώματα

Συμπληρώθηκε χθες ακριβώς ένας χρόνος από την εκδήλωση του πρώτου, ανησυχητικού κρούσματος τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, που αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αποσπασματικό, αλλά επρόκειτο για την αφετηρία μιας σειράς ανάλογων περιστατικών, με κοινό χαρακτηριστικό την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και καθαυτής της κυριαρχίας.
Ηταν πέρυσι τον Δεκαπενταύγουστο, όταν τουρκικά μαχητικά πέταξαν στο Αιγαίο, παραβιάζοντας την πρόβλεψη των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για αποφυγή ανάλογων ενεργειών σε ημέρες μεγάλων εορτών.
Τα όσα ακολούθησαν επιβεβαιώνουν και στον πλέον καλοπροαίρετο παρατηρητή την εκτίμηση ότι η Αγκυρα επιδόθηκε για έναν ολόκληρο χρόνο σε μια επίμονη προσπάθεια κατοχύρωσης των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο.
Με παραβάσεις και παραβιάσεις του FIR Αθηνών σε καθημερινή βάση, με κατακόρυφη αύξηση των υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα νησιά, με προσπάθεια έρευνας για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα ανοιχτά του Καστελόριζου, με παρενοχλήσεις ελληνικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, αλλά και ευρωπαϊκών εναέριων και θαλάσσιων μέσων, που περιπολούν στο ανατολικό Αιγαίο, στο πλαίσιο της FRONTEX για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Ολα στην υπηρεσία της πάγιας τακτικής της Αγκυρας να «γκριζάρει» το Αιγαίο, στην προσπάθεια να βάλει στο τραπέζι του διαλόγου και άλλα θέματα, πέραν αυτού της υφαλοκρηπίδας, που για την Αθήνα αποτελεί τη μόνη διαφορά.
Η ευρωπαϊκή προοπτική
Η αξιολόγηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας τον προσεχή Δεκέμβριο είναι ο ένας παράγοντας, που όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές, ωθεί την Αγκυρα στο να φορτώνει την ατζέντα των διεκδικήσεων. Επιχειρεί να στείλει προς κάθε κατεύθυνση, της Αθήνας συμπεριλαμβανομένης, το μήνυμα ότι αποσυνδέει την ευρωπαϊκή προοπτική από αυτά που θεωρεί ζωτικά συμφέροντά της στο Αιγαίο. Την ίδια στιγμή, με τα μηνύματα από την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ ότι έφτασε ο καιρός οι δύο πλευρές να καθήσουν στο τραπέζι και να επιλύσουν τις διαφορές τους, να πυκνώνουν, η τουρκική πλευρά φροντίζει να υπενθυμίζει διαρκώς ποια θεωρεί ότι είναι τα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν.
Εμπειροι διπλωμάτες εκτιμούν ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν είναι άσχετη με τον αναβαθμισμένο ρόλο που η ίδια διεκδικεί στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και, όπως όλα δείχνουν, της επιφυλάσσουν. Η Ουάσιγκτον έχει ήδη εκφράσει ποικιλοτρόπως την ιδιαίτερη σημασία που έχει η Τουρκία για την πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα. Παράλληλα, και μόνο λόγω της γεωγραφικής θέσης της, η γειτονική χώρα αποκτά κομβικό ρόλο στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, καθώς οι βασικές προτεραιότητες της Συμμαχίας επικεντρώνονται σε Αφγανιστάν και Ιράκ, χώρες όμορες της Τουρκίας.
Ενεργειακός κόμβος
Εσχάτως, η Τουρκία αναβαθμίσθηκε και σε σχέση με τη Μόσχα, με την επίσκεψη Πούτιν στην Αγκυρα και την υπογραφή ενεργειακών συμφωνιών, που, εφόσον ολοκληρωθούν, ενισχύουν περαιτέρω τον κομβικό ρόλο της Τουρκίας στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής. Μάλιστα, δύο από τις βασικότερες «διαδρομές» τροφοδότησης της Ε.Ε. με φυσικό αέριο, οι αγωγοί South Stream και Nabucco ενδέχεται να διέρχονται από την Τουρκία, με αναλυτές να εκφράζουν ήδη ανησυχία για τις συνέπειες αυτού του ενδεχομένου τόσο ως προς την ταχεία ολοκλήρωση και των δύο προγραμμάτων, που θεωρούνται ανταγωνιστικά, όσο και για το πώς θα χειρισθεί η Αγκυρα στη διαπραγμάτευσή της με την Ε.Ε., αυτό το νέο δεδομένο.
Στην Αθήνα, διπλωματικές πηγές, σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη, επισημαίνουν ότι, προς το παρόν, η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας για τον αγωγό South Stream αφορά την πραγματοποίηση γεωλογικών ερευνών στη Μαύρη Θάλασσα και δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι τελικά ο αγωγός θα διέλθει από τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Είναι μια εξέλιξη, ωστόσο, που διαμορφώνει νέα δεδομένα και παρακολουθείται με προσοχή. Από τη Μόσχα, ρωσική διπλωματική πηγή έσπευσε να διευκρινίσει ότι τα φιλελληνικά αισθήματα της Ρωσίας παραμένουν στο ίδιο επίπεδο και ότι άλλος είναι ο φάκελος των ρωσο-τουρκικών σχέσεων και άλλος των ρωσο-ελληνικών θεμάτων. Παράλληλα, από ρωσικής πλευράς η πορεία υλοποίησης των ενεργειακών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και τον South Stream, αποτιμάται ως «ικανοποιητική» και θεωρείται ότι, παρά τα βουλγαρικά εμπόδια που εσχάτως προέκυψαν σε σχέση με τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, είναι σχεδόν αδύνατον να ανατραπεί κάτι.
Ωστόσο, στην Αθήνα, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, υπάρχει ανησυχία όχι για ανατροπή, αλλά για καθυστερήσεις στον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, μετά την επικράτηση της νέας δεξιάς κυβέρνησης στη Βουλγαρία, η οποία διαδέχθηκε τη φιλορωσική, σοσιαλιστική. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, το ενεργειακό άνοιγμα της Μόσχας προς την Τουρκία, εκτός από την Ουκρανία που είναι ο πρώτος, βασικός αποδέκτης, να απευθύνεται και προς τη νέα βουλγαρική κυβέρνηση.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]