Τουρκικό μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος επάνω από τη Χίο!
Τουρκικό μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος (UAV), πιθανότατα I-GNAT ή GNAT 750 ή το ισραηλινής κατασκευής Heron, πέταξε πριν από τρία εικοσιτετράωρα σε αποστολή συλλογής πληροφοριών επάνω από τη Χίο!
Το αξιοσημείωτο είναι ότι το μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος δεν εντοπίστηκε από τα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης και κατ'αυτό τον τρόπο δεν κατέστη δυνατή η αναχαίτισή του.
Εντοπίστηκε από φυλάκιο του Στρατού στη περιοχή της νότιας Χίου, το οποίο έσπευσε να μεταδώσει την πληροφορία, αλλά ήταν αργά για οποιαδήποτε ελληνική αντίδραση, καθώς το κατασκοπευτικό αεροσκάφος, απομακρύνθηκε με κατεύθυνση τη θαλάσσια περιοχή νότια της Χίου.
Μόλις το φυλάκιο ενημέρωσε τη διοίκηση για τη πτήση του αεροσκάφους, σηκώθηκαν δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά μέχρι να σπεύσουν στην περιοχή το UAV, είχε προλάβει να απομακρυνθεί.
Η αποστολή του κατασκοπευτικού αεροσκάφους καταγράφηκε από το φυλάκιο σε σχετική αναφορά και έχει δημιουργήσει μεγάλο προβληματισμό στους επιτελείς του ΓΕΣ και του ΓΕΕΘΑ.
Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται πτήση UAV επάνω από ελληνικό νησί τους τελευταίους μήνες και μάλιστα όχι μικρό νησί, αλλά ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Υπολογίζεται ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρέμεινε αρκετή ώρα επάνω από το νησί, μέχρις ότου απομακρυνθεί νότια.
Ο μη εντοπισμός του από τα ραντάρ εναέριας επιτήρησης, η ευκολία με την οποία εισήλθε και εξήλθε του ελληνικού εναέριου χώρου, καταγράφοντας φυσικά πολύτιμα δεδομένα, αλλά και το χρονικό σημείο στο οποίο επέλεξαν οι Τούρκοι να κάνουν κάτι τέτοιο, είναι τα σημεία που προβληματίζουν περισσότερο τους Έλληνες επιτελείς.
Μάλιστα όπως σημείωνε ένας από αυτούς "Φαντάζομαι τι γίνεται τη νύχτα που δεν υπάρχει καν η δυνατότητα οπτικής αναγνώρισης"...
Ένα άλλο ζήτημα είναι το "Γιατί;". Γιατί οι Τούρκοι άρχισαν να χρησιμοποιούν τέτοια συστήματα συλλογής πληροφοριών που συνήθως χρησιμοποιούνται στις επιχειρήσεις στα τελευταία στάδια προετοιμασίας τους;
Στον πρόσφατο πόλεμο στην Αμπχαζία, οι Γεωργιανοί πριν εξαπολύσουν την επίθεση χρησιμοποιούσαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα UAVs σε αποστολές τακτικής αναγνώρισης, ένα από τα οποία είχε καταρριφθεί από ρωσικό μαχητικό.
Πηγή
Η μονη δυνατη απαντηση για τους Μογγολους :
ΑπάντησηΔιαγραφή1. 150 εως 200 επιθετικα Ελληνικα UAVs με 2x βομβες καταστροφης διαδρομων αεροδρομιων και σκληρων στοχων, Ελληνικης σχεδιασης και παραγωγης.
Χρονος αναπτυξης : 18 εως 24 μηνες βασισμενοι σε υπαρχουσες εργασιες (πχ. Πηγασσος ΙΙ), λιγη αντιστροφη μηχανολογια και ΠΟΛΛΗ ΣΟΒΑΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.
Κοστος 80.000...100.000€ το κομματι + κοστος ηλεκτρονικων (εγχωριας αναπτυξης) ECM, στοχοποιησης και αφεσης οπλισμου.
2. 250 εως 300 Cruise (ακτινα 1.000 εως 1.500 χλμ και το εννοω) Ελληνικης σχεδιασης και παραγωγης.
Χρονος αναπτυξης : 36 εως 48 μηνες βασισμενοι σε υπαρχουσες λυσεις, λιγη αντιστροφη μηχανολογια και ΠΟΛΛΗ ΣΟΒΑΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.
Κοστος 550.000...700.000€ το κομματι + κοστος ηλεκτρονικων (εγχωριας αναπτυξης), GPS, Terain-following , ECΜ και λιγο STEALTH...
Μοιρασμενα σε Ελλαδα και Κυπρο... και το βραδυ της επιθεσης των Μογγολων να δουμε αν θα βρουν τα F16 & F2020 τους εστω και 1 αεροδρομιο να προσγειωθουν... και εστω και 1 κτιριο του στρατιωτικου μηχανισμου τους το πρωι να καταγραψει την καταστροφη τους !!!
Αν θελησει καποιος απο ΓΕΕΘΑ με σοβαρες προθεσεις και οχι καλυμμενος ΜΙΤης να μαθει τι εννοω ας αφησει σχολιο και καθαρα στοιχεια εδω και θα ερθω σε επαφη μαζι του...
A.I.G.
Οι ΕΔ δεν έχουν την παραμικρή δυνατότητα εντοπισμού τέτοιων αεροσκαφών. Κόβουν βόλτες οπού θέλουν όποτε θέλουν. Κι εμείς τους αντιλαμβανόμαστε τυχαία.
ΑπάντησηΔιαγραφήγιατι ποιος τα εντοπιζει αυτα...
ΑπάντησηΔιαγραφήώμος αυτά μπορούν να τα καταρρίπτουν ελεύθερα και πεφτουν με g3 μια χαρα αν θελει το υπουργείο εθνικής άμυνας χωρίς καμία διπλωματική επίπτωση στης σχέσεις δεν θα πεθάνει και κανένας...,
Φίλε που έκανες το πρώτο σχόλιο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσύ καλά τα λες αλλά εδώ αγοράσανε τους S300 και ακόμα δεν έχουν κάνει μια βολή και τους έχουν παροπλήσει.
Οπότε τι συζητάμε? σιγά μην πάρουν ότι εσύ αναφέρεις ή δεν ξέρω τι άλλο.
Φωνάζουν ορισμένα πολιτικά κόμματα για μείωση δαπανών στα εξοπλιστικά λες και συνορεύουμε με το Βέλγιο ή την Ελβετία. Αντί να φωνάζουν για τις μίζεις που παίρνουν σε κάθε αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων, φωνάζουν γιατί εξοπλιζόμαστε.
Τι να πεις...
Στην Ελλάδα για να συνέλθουμε χρειαζόμαστε ένα δυνατό χαστούκι. Τόσο δυνατό που να μας κάνει να χάσουμε τον ύπνο μας για χρόνια. Εύχομαι να μην το φάμε ποτέ και να ξυπνήσουμε από μόνοι μας.
@Ανωνυμος 1:15πμ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, βάρα εσύ με G3 (η σφαίρα του οποίου ίσα που φτάνει τα 300 μέτρα) ένα όχημα που ίπταται κάπου στα 8000 μέτρα.
οταν ειναι στα 8000 μετρα δεν φαινονται καν για να τα δεις πρεπει να ειναι αρκετα χαμηλα και σε αποσταση βολης απλων...
ΑπάντησηΔιαγραφήμονο αν κινιουνται με τον ηλιο απεναντι και γυαλιζουν φαινονται απο μακρια.....
μπορει να μην το ξερεις αλλα τα απλα αντιεροπορικα πυροβολα αν τα δουνε τα διαλυουν δεν χρειαζεται τιποτα ιδιαιτερο....
και φυσικα μπορεις να τα ριξεις αφοβα γιατι δεν εχουν ανθρωπο..
ελπιζω να μην κολοσουν και να δωσουν εντολη τουλαχιστων αυτα να καταρηπτονται αμεσα................
Για τον φωτεινό παντογνώστη που είπε οτι "η σφαίρα του G-3 ίσα που φτάνει στα 300 μέτρα":
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλεις να σταθείς εσύ στα 600 μέτρα (σου δίνω τα 2πλά απ΄όσα είπες) και εγώ να είμαι από κάτω με G-3 και να σε πυροβολώ, να δούμε αν θα φτάσει?