Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η σιωπή του Γκρούεφσκι λίγο πριν το τέλος της κυριαρχίας του;

Ηρεμία λίγο πριν ξεσπάσει η καταιγίδα...

Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί από όλους μας πως ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι έχει κρυφτεί στην κυριολεξία και αποφεύγει να προκαλέσει την Ελληνική πλευρά. Η συστηματική θρασύτητά του έχει σχεδόν εκμηδενιστεί και προκαλεί απορίες αυτό το «πάγωμα» των δηλώσεών του κατά του Ελληνισμού και της Ελληνικότητας της Μακεδονίας.
Για ποιόν λόγο άραγε ο λαλίστατος κατά το παρελθόν νεαρός πρωθυπουργός της Vardarska Banovina τηρεί σιγή ιχθύος; Πληροφορίες αναφέρουν πως ο λόγος δεν είναι ένας, αλλά πολλοί και ιδιαίτερα ανησυχητικοί για το πολιτικό (και όχι μόνο) μέλλον του πειθήνιου οργάνου των αμερικανικών πολυεθνικών και διάφορων υπηρεσιών των ΗΠΑ. Και "οι κακές γλώσσες" μιλάνε ανοιχτά πλέον πως "ο κοινός φίλος από τη δύση" αποφάσισε να αλλάξει τον χάρτη της περιοχής εις βάρος του Γκρούεφσκι που δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει τα σχέδιά τους...

Ο κυρίαρχος λόγος, είναι το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το κρατίδιο των Σκοπίων. Το αδιέξοδο αυτό έχει προέλθει από την άρνηση του Γκρούεφσκι στην εξεύρεση μίας λογικής λύσης σχετικά με την διαφορά περί του ονόματος που έχει προκύψει με την Ελλάδα και η συνέπεια της μη εισδοχής-αποδοχής του κρατιδίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η παγκόσμια οικονομική κρίση αλλά και η έλλειψη οικονομικών πόρων εγκλωβίζει ασφυκτικά την οικονομία της ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα η ανεργία να έχει εκτιναχθεί, το βιοτικό επίπεδο των πολιτών να αγγίζει εξευτελιστικά σημεία και τα οικονομικά στηρίγματα που είχε από Ελληνικές επιχειρήσεις να εξασθενούν λόγο της «επιθετικής» οικονομικής πολιτικής που εξαπέλυσε εναντίον τους η κυβέρνηση Γκρούεφσκι.
Όλα αυτά αποτελούν ένα θανατηφόρο «κοκτέϊλ» για το πολιτικό μέλλον του νεαρού πρωθυπουργού των Σκοπίων, ο οποίος πρόσφατα «πήρε» και την προειδοποίηση από την Αλβανική μειονότητα του κρατιδίου πως «δεν πρόκειται να ανεχθούν περαιτέρω καθυστερήσεις στην ανάπτυξη της χώρας»!!! Η προειδοποίηση αυτή, δυστυχώς για τον Γκρούεφσκι, δεν έχει μόνο οικονομικό χαρακτήρα, αλλά και πολιτικό που πιθανότατα να μετεξελιχθεί σε στρατιωτικού τύπου «παρέμβαση» (μην ξεχνάμε ότι το όνειρο της «Μεγάλης Αλβανίας» δεν είναι κάτι που έχει ξεχαστεί από τους Αλβανούς της ευρύτερης περιοχής), που θα προκαλέσει ιδιαίτερα δυσάρεστες εξελίξεις, ενώ άγνωστη θεωρείται η οποιαδήποτε «επέμβαση» γίνει από την πλευρά της Βουλγαρίας με την πρόφαση της «προστασίας των Βουλγάρων κατοίκων της ΠΓΔΜ».
Απομονωμένος και σε πλήρες αδιέξοδο πλέον ο Γκρούεφσκι είναι βέβαιο πως αναζητά λύσεις, έστω και πρόσκαιρες, μέσω πολιτικών στηριγμάτων που θα αποπειραθεί να βρει σε «φίλες» κυβερνήσεις Ευρωπαϊκών κρατών, οι οποίες όμως θα έχουν να αντιμετωπίσουν μία σωρεία «αδικημάτων οικονομικού χαρακτήρα» που έχουν κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, από επιχειρηματίες (κυρίως Έλληνες) αλλά και από πολίτες των Σκοπίων, που αφορούν στην καταπάτηση δικαιωμάτων τους που πραγματοποίησε συστηματικά η κυβέρνηση των Σκοπίων μέσω των κρατικών υπηρεσιών.
Τι μέλλει γενέσθαι λοιπόν για τον κύριο Γκρούεφσκι; Αναλογιζόμενος και τις προσωπικές μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί εις βάρος του στην Δικαιοσύνη των Σκοπίων (γνωστότερη αυτή περί χρηματισμού του εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος), ο σημερινός πρωθυπουργός των Σκοπίων θα πρέπει να ετοιμάζει τις βαλίτσες του και να οργανώσει το μέλλον του εκτός του κρατιδίου. Και αυτή η εξέλιξη θα είναι ευτύχημα για τον ίδιο, γιατί οι πιθανότητες πολιτικής αποπομπής του και καταδίκης του από τον λαό αλλά κυρίως από την Δικαιοσύνη, μοιάζει με «πέλεκυ» τον οποίο πολύ δύσκολα θα καταφέρει να αποφύγει.
Εν αναμονή των εξελίξεων, όμως, είναι βέβαιο πως θα προσπαθήσει, μέχρι και την τελευταία στιγμή, να αποφύγει το δυσάρεστο γι αυτόν μέλλον, ακόμη και εάν χρειαστεί να δημιουργήσει πολλά περισσότερα προβλήματα τόσο στη χώρα του όσο και σε όσους γειτνιάζουν με αυτήν…
Κωνσταντίνος



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Εισαι συγουρος ? αυτοι πριν απο λιγο εβγαλαν προεδρο κολλητο ΤΟυ Νικολακη και με μεγαλη διαφορα απο τον επομενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]