Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η μνήμη του περασμένου Δεκεμβρίου επανέρχεται στην Ευρώπη με κάθε νέο επεισόδιο στην Αθήνα

Προβληματική εικόνα στην Ε.Ε.

Σε διαρκή και δύσκολο αγώνα για την εικόνα της εξελίσσεται η παρουσία και συμμετοχή της Ελλάδας στις συναντήσεις κορυφής της Ε.Ε., αφού εδώ και περίπου έναν χρόνο, η χώρα μνημονεύεται αρνητικά τόσο σε επίσημα κοινοτικά έγγραφα -στα οποία, πλην εξαιρέσεων, παλαιότερα δεν υπήρχε καμία αναφορά- όσο και στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ.
Το προχθεσινό τηλεγράφημα του Ρόιτερς το οποίο επικαλούμενο δήλωση Γερμανού βουλευτή, στενού συνεργάτη της καγκελαρίου Μέρκελ σύμφωνα με την οποία υπάρχει σχέδιο των ηγετών της Ευρωζώνης για στήριξη χωρών που τυχόν δηλώσουν στάση πληρωμών, με πρώτες υποψήφιες την Ελλάδα και την Ιρλανδία, μπορεί να χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο της Ευρωζώνης ως «θεωρητικό ερώτημα» και να διαψεύσθηκε από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, αλλά ήταν αρκετό για να ηλεκτρίσει για μία ακόμη φορά το κλίμα. Αυτό, ο επηρεασμός δηλαδή του γενικότερου κλίματος από τέτοιου είδους παρεμβάσεις, θεωρείται ότι είναι απότοκος των νέων δεδομένων που δημιούργησε η κρίση.

Κατάρρευση
Οι ανώμαλες συνθήκες που εκδηλώθηκαν στην Ισλανδία, η απότομη κατάρρευση της Ιρλανδίας και η διαρκής επιδείνωση των οικονομικών στοιχείων μιας πλειάδας χωρών (Ελλάδα, Ουγγαρία, Ρουμανία) αποδυνάμωσαν τη συνήθη καχυποψία που συνέδεε ανάλογες παρεμβάσεις με συμφέροντα που στοχεύουν στη διαμόρφωση τάσεων στις ευρωπαϊκές αγορές είτε με τη στάση χωρών, όπως η Βρετανία που θα έβλεπαν με ενδιαφέρον την κατάρρευση μιας χώρας της Ευρωζώνης προκειμένου να μετρηθεί η ανθεκτικότητα του ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η οργή με την οποία απαντούσαν μέχρι πρότινος ο κ. Γιούνκερ αλλά και ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Μπαρόζο στα παραπάνω σενάρια, έχουν αντικατασταθεί εσχάτως από πιο υποτονικές αντιδράσεις, οι οποίες αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για όποιες χώρες αντιμετωπίσουν πρόβλημα.
Δανεισμός
Η κυβέρνηση δεσμεύεται με όλους τους τρόπους και σε όλα τα επίπεδα ότι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει πρόβλημα δανεισμού και ότι η επιλογή της να δανειστεί ήδη το περίπου 50% του συνολικού απαιτούμενου ποσού είναι συνειδητή και έγινε ακριβώς για να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους που θα προκύψουν όταν θα βγουν στις αγορές για δανεισμό και άλλες χώρες. Ολοι, ωστόσο, παραδέχονται ότι το κλίμα που έχει δημιουργηθεί επηρεάζει τόσο τις συνολικές επιδιώξεις της χώρας, όσο και τις ειδικότερες στοχεύσεις της.
Οσοι παρακολούθησαν τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής έφυγαν από τις Βρυξέλλες με την αίσθηση ότι η Γερμανία όχι απλώς δεν κρατά δίχτυ προστασίας κάτω από την Ελλάδα, αλλά σε μία κρίσιμη στιγμή προτάσσει τα δικά της συμφέροντα (ας είναι και μικρής εμβέλειας) έναντι των ελληνικών που είναι εθνικής εμβέλειας. Για παράδειγμα, οι πληροφορίες της αποδίδουν την πρόθεση φυγής από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, μιας επιχείρησης στρατηγικού χαρακτήρα για την ελληνική οικονομία που επηρεάζει πολλές εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Υπ’ αυτό το πρίσμα, το στιγμιότυπο με τη θερμή χειραψία της Καγκελαρίου Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, αν και χαρακτηριστικό, δεν φαίνεται να είναι και προσδιοριστικό των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Αλλωστε, ούτε στο περιθώριο της Συνόδου, αλλά ούτε στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ υπήρξε κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Καραμανλή είτε με την κυρία Μέρκελ, είτε με άλλους ηγέτες της κεντροδεξιάς - παρά μόνο με τον πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Γιούσενκο, η χώρα του οποίου έχει να καλύψει μεγάλη απόσταση μέχρι να φτάσει στον προθάλαμο της Ευρώπης.
Μνήμη Δεκεμβρίου
Αυτή τη φορά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν ρώτησαν τον Ελληνα πρωθυπουργό αν τα επεισόδια του περασμένου Δεκεμβρίου προοιωνίζονται ευρύτερη κοινωνική έκρηξη. Οπως, ωστόσο, παραδέχονται κυβερνητικές πηγές, η μνήμη του περασμένου Δεκεμβρίου επανέρχεται στην Ευρώπη με κάθε νέο περιστατικό που συμβαίνει στην Αθήνα, καθιστώντας όλο και πιο εύθραυστες τις ισορροπίες. Το πρόβλημα για την Ελλάδα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν λάβει κανείς υπόψη ότι σύμφωνα με εκθέσεις που δημοσιεύονται σε ευρωπαϊκά έντυπα, το 48% των Ευρωπαίων πολιτών δηλώνει ότι φέτος το καλοκαίρι δεν θα ταξιδέψει εκτός συνόρων και θα κάνει διακοπές στον τόπο του. Αν η παραπάνω πρόβλεψη επαληθευτεί, τότε το πρόβλημα θα είναι εκρηκτικό για την ελληνική οικονομία, η οποία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]