Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ιστορία των S-300 περιληπτικά

Γιατί δεν εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο;

Οι S-300 βρίσκονται στην Κρήτη από το Μάρτιο του 1999, έπειτα από ένα μυστικό και καλοσχεδιασμένο σχέδιο, για να αποφευχθούν αποσταθεροποιητικές κινήσεις της Αγκυρας, όταν τα πλοία θα περνούσαν τα Στενά των Δαρδανελλίων.
Με λίγα ναύλα παραπάνω, διασπορά φημών και πολύ καμουφλάζ, τα πλοία έφθασαν μέσω Γιβραλτάρ, τρεις μήνες νωρίτερα από τις επίσημες ανακοινώσεις.

Τρεις πράκτορες της στρατιωτικής CIA (DIA) έτρεχαν νυχτιάτικα από τη Σούδα στο Ηράκλειο για να επιβεβαιώσουν την εκφόρτωση. Το κόστος αγοράς των S-300 είχε καλυφθεί από την Κύπρο και έναντι αυτού η Ελλάδα κάλυψε το κόστος με την παραχώρηση αντιαεροπορικών και άλλων συστημάτων στην Εθνική Φρουρά, όπως είναι για παράδειγμα οι ΤΟR -ΜΙ, και τα αυτοκινούμενα πυροβόλα SUZANA.
Το συμβόλαιο μεταξύ Κύπρου - Ρωσίας υπεγράφη στις 4/2/1997 εν μέσω απειλών από την Άγκυρα για χτύπημα μόλις εγκατασταθούν. «Ας δοκιμάσουν!» απάντησε ο τότε υπουργός Εξωτερικών Πριμακόφ.
H αλυσίδα των πιέσεων, και των απειλών για τη ματαίωση της εγκατάστασης των S-300 στην Κύπρο έχει πολλούς κρίκους. Τελικά, Αθήνα και Λευκωσία ενέδωσαν στα τέλη του 1998, επιβεβαιώνοντας τη ρήση του Θουκυδίδη πως η πολιτική είναι η θυγατέρα του συσχετισμού των δυνάμεων.
Η κρίση των S-300 άφησε πίσω της ένα ερώτημα: Τι θα είχε κάνει η Άγκυρα αν οι ρωσικοί πύραυλοι εγκαθίσταντο στην Κύπρο;




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]