Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Γκρούεφσκι μετατρέπει τα Σκόπια σε πρωτεύουσα του εθνικοπατριωτισμού!

Σκόπια: Η εθνικοπατριωτική Ντίσνεϊλαντ

η ελπίδα του Γκρούεφσκι για τις εκλογές


Ο Νίκολα Γκρούεφσκι έχει βαλθεί να μετατρέψει την όμορφη πόλη του σε εθνικοπατριωτική «Ντίσνεϊλαντ», η οποία θα αναπαριστά την Ιστορία όπως τη βλέπει εκείνος...
Το "όνειρο" του Σκοπιανού πρωθυπουργού, γίνεται πραγματικότητα με την εφαρμογή του σχεδίου της ανάπλασης των Σκοπίων που περιλαμβάνει ανέγερση ανδριάντα του «Αλεξάνδρου Μακεδόνα» ύψους τριάντα μέτρων στην κεντρική πλατεία της πόλης! Δίπλα του θα στέκονται τα αγάλματα σύγχρονων ήρωων του «μακεδονικού έθνους», όπως οι Γκότσε Ντέλτσεφ, Ντάμε Γκρούεσα, και παρακάτω θα παραστέκονται, μαρμάρινοι, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός για να υπογραμμίζει τη βυζαντινή συνέχεια του έθνους και ο ηγεμόνας Σαμουήλ τον οποίο διεκδικούν -και αυτόν- από τους Βουλγάρους!
Μια ρωμαϊκή αψίδα θριάμβου(!) που λέγεται ότι σχεδιάζεται να χτιστεί κοντά στα υπέροχα τοξωτά γεφύρια του Βαρδάρη θα ’ρθει, εφόσον γίνει, να ολοκληρώσει το κακόγουστο, όπως το χαρακτηρίζουν αρκετοί διανοούμενοι στα Σκόπια, «εθνικό» λίφτινγκ, που επιχειρεί η κυβέρνηση.

Ολο αυτό το κιτς έχει βεβαίως τον σκοπό του και στο εσωτερικό, που δεν είναι άλλος από την «εξύψωση του εθνικού φρονήματος» του σλαβομακεδονικού πληθυσμού και την καλλιέργεια κλίματος φανατικού και άκριτου πατριωτισμού, που ανεβάζει στα ύψη τη δημοφιλία του κ. Γκρούεφσκι και του κρατάει ανοιχτό τον δρόμο για τον έλεγχο της εξουσίας.
Θα μπορούσε ίσως να εκληφθούν όλα αυτά ως γραφικότητες, αν η όλη επιχείρηση δεν συνοδευόταν από μια χοντροκομμένη εθνικιστική προπαγάνδα που αγγίζει τα όρια της παράνοιας.
Τα πληρωμένα από την κυβέρνηση τηλεοπτικά σποτ είναι χαρακτηριστικά: σε ένα από αυτά τυλιγμένος σε γαλάζιο σύννεφο ένας Σλαβομακεδόνας συνομιλεί με τον Θεό(!), τον παρακαλεί να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια για το «μακεδονικό έθνος», πληροφορεί τον Πανάγαθο ότι υπέστη τα πάνδεινα από τους γείτονές του στην υπερχιλιετή διαδρομή και ο Υψιστος ανταποκρίνεται αμέσως: τον δαβεβαιώνει ότι «είστε άγιος λαός», πως «η λευκή φυλή οφείλει πολλά στους Μακεδόνες» και του ανακοινώνει ότι σύντομα πρόκειται να επισκεφθεί τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και θα καλέσει τους πιστούς στη γη να πάνε και εκείνοι για προσκύνημα.
Σε ένα άλλο, προβάλλουν σκηνή από την ταινία του Ολιβερ Στόουν στην οποία ο Μέγας Αλέξανδρος εισέρχεται νικητής στα Γαυγάμηλα και τον αφηγητή να λέει με βροντερή φωνή: «Εσύ είσαι η Μακεδονία».
Από όλα αυτά όμως απουσιάζει ο ηγέτης ο οποίος στη σύγχρονη εποχή θα αποκαταστήσει τα ιστορικά δίκαια του έθνους, ρόλο που έχει επιφυλάξει για τον εαυτό του ο νεαρός Σλαβομακεδόνας πρωθυπουργός.
Το πρόσωπο του κ. Γκρούεφσκι εμφανίζεται σε γιγαντοαφίσσες και γκράφιτι στους δρόμους και τις πλατείες των Σκοπίων, ανάμεσα σε σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας και του κράτους της ΠΓΔΜ, χάρτες της Μεγάλης Μακεδονίας κ.ά.
Οι ανδριάντες, οι προκλητικές για την ελληνική πλευρά μετονομασίες, τα εθνικιστικού περιεχομένου σποτ και τα άλλα απερίγραπτα πατριωτικά μπορεί να εξοργίζουν τους Ευρωπαίους, ο ίδιος όμως μάλλον αδιαφορεί για τα σχόλια και τις νουθεσίες τους. Σημασία έχει για εκείνον ότι με τους υψηλούς εθνικούς τόνους κέρδισε όλες τις εκλογικές και πολιτικές μάχες μέχρι τώρα και αισιοδοξεί ότι τον Μάρτιο θα εγκαταστήσει τον εκλεκτό υποψήφιό του στο προεδρικό μέγαρο, ενώ αναμένεται να σαρώσει και στις δημοτικές εκλογές. Ισως ο κ. Γκρούεφσκι να έχει παραδειγματιστεί και από το ελληνικό φαινόμενο της δεκατίας του ’90, όταν για να εκλεγεί κάποιος δήμαρχος ή κοινοτάρχης, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, δεν είχε παρά να υποσχεθεί ότι θα στήσει μια προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην πλατεία.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]