Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κρίσιμες οι εκλογές του Μαρτίου για τα Σκόπια

Οι επερχόμενες τοπικές και προεδρικές εκλογές στην πΓΔΜ θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις προοπτικές ένταξης της χώρας στην ΕΕ

Της Μαρίνα Στογιανόβσκα
photoΗ προσέλευση ψηφοφόρων θα πρέπει να ανέλθει σε μόλις 40% στις εκλογές του Μαρτίου, σύμφωνα με το νέο νόμο



Όταν οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να ανεβαίνουν αυτή την άνοιξη, ταυτόχρονα θα κλιμακώνονται και οι πολιτικές αναμετρήσεις στην πΓΔΜ. Η χώρα θα μεταβεί στις κάλπες στις 22 Μαρτίου για να εκλέξει νέο πρόεδρο, καθώς επίσης δημάρχους και δημοτικά συμβούλια. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ημερομηνία των τοπικών και προεδρικών εκλογών το Σάββατο (10 Ιανουαρίου).
"Οι εκλογές αυτές είναι εξαιρετικά κρίσιμες για εμάς του πολίτες", δήλωσε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Τράικο Βελιανόβσκι έπειτα από την ανακοίνωση. "Σύμφωνα με τα υψηλότερα Ευρωπαϊκά πρότυπα, οι δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές είναι υψίστης σημασίας για την περαιτέρω συμπερίληψή μας στην ΕΕ".

Αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα σημειώσει σημαντική αλλαγή στις προϋποθέσεις προσέλευσης. Στο παρελθόν, τουλάχιστον 50% του εκλογικού σώματος έπρεπε να προσέλθει στις κάλπες για να είναι έγκυρα τα αποτελέσματα. Ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί σε 40%.
Το κοινοβούλιο συμφώνησε στην αλλαγή την Παρασκευή. Ενέκρινε επίσης προϋπόθεση για τους υποψήφιους ώστε να καταθέτουν επίσημη δήλωση στην Επιτροπή Εξιλασμού, στην οποία θα ορκίζονται ότι δεν συνεργάστηκαν ποτέ με τη μυστική αστυνομία του πρώην κομμουνιστικού καθεστώτος.
Για την ώρα, τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν γνωστοποιήσει τα ψηφοδέλτιά τους. Τόσο το κυβερνών VMRO-DPMNE όσο και το SDSM της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν αποκαλύψει τους υποψηφίους δημάρχους τους μόνο σε περιοχές όπου είναι σίγουροι για τη νίκη.
Το VMRO-DPMNE αναφέρει ότι σε Μπίτολα και Πρίλεπ υποψήφιοι δήμαρχοι θα είναι οι νυν δήμαρχοι Μαριάν Ριστέσκι και Βλάντιμιρ Ταλέβσκι. Το SDSM ανακοίνωσε ότι οι νυν δήμαρχοι σε Στρούμιτσα, Οχρίδα και Κουμανόβο -- Ζόραν Ζάεφ, Αελξάνταρ Πετρέβσκι και Ζόραν Ντιμιανόβσκι, αντίστοιχα -- θα θέσουν ξανά υποψηφιότητα.
Όσο για την προεδρική αναμέτρηση, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Λιούμπε Μπόσκβοσκι ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε τη συμμετοχή του. Ο Μπόσκοβσκι πέρασε πάνω από τρία χρόνια προφυλακισμένος στη Χάγη, σχετικά με αστυνομική έφοδο του 2001 σε Αλβανικό χωριό, με αποτέλεσμα το θάνατο επτά ανθρώπων. Οι εισαγγελείς εφεσιβάλουν την απαλλαγή του από το δικαστήριο του ΟΗΕ.
Ωστόσο, στην κορυφή των δημοσκοπήσεων είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Σρντιάν Κερίμ. Την Τρίτη, το SDSM παρουσίασε τον Κερίμ ως τον υποψήφιο που θα έχει τη στήριξη και των δυο κομμάτων.
"Υποβάλλαμε πρόταση στο VMRO-DPMNE και στον πρόεδρο του κόμματος, Νικόλα Γκρουέφσκι, για τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας ώστε να στηρίξουν ενιαίο μη φατριαστή υποψήφιο για τον επόμενο αρχηγό κράτους", ανέφερε ο αρχηγός του SDSM Ζόραν Ζάεφ. Θεωρούμε ότι ο ... Κερίμ είναι ο πιο κατάλληλος για το αξίωμα αυτό".
Οι εκλογές είναι καίριες για τις ελπίδες ένταξης της πΓΔΜ στην ΕΕ. Οι Βρυξέλλες έχουν καταστήσει σαφές ότι επιθυμούν ειλικρινείς και δημοκρατικές εκλογές, σε αντίθεση με τις κοινοβουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου, οι οποίες αμαυρώθηκαν από βιαιοπραγίες και εκλογικές νοθείες. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό Νικόλα Γκρουέφσκι, η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει σχέδιο για τις εκλογές του Μαρτίου ώστε να αποτρέψει τυχόν επεισόδια.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]