Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Τούρκοι πολίτες έχουν μπερδευτεί από τη συνταρακτική έρευνα για την Εργκένεκον

Οι Τούρκοι αντιδρούν επιφυλακτικά και μπερδεμένοι στο πρόσφατο κύμα συλλήψεων φερόμενων σκευωρών πραξικοπήματος της Εργκένεκον. Επικριτές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ, Ισλαμικών καταβολών, προσπαθεί να εκφοβίσει και να δυσφημίσει την κοσμική αντιπολίτευσης

Του Αϊχάν Σιμσέκ

photo

Εγκληματολόγοι ψάχνουν για όπλα που σχετίζονται με την Εργκένεκον, στο κέντρο της Άγκυρας την προηγούμενη βδομάδα

Η τελευταία σύλληψη στην εξάρθρωση του φερόμενου σχεδίου της Εργκένεκον εναντίον της Ισλαμικής κυβέρνησης της Τουρκίας σημειώθηκε την Πέμπτη (15 Ιανουαρίου), όταν η αστυνομία συνέλαβε τον απόστρατο Στρατηγό Λεβέντ Ερσόζ. Τον καταδίωκαν από τον Ιούλιο, στο πλαίσιο της έρευνας, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες βρισκόταν στο εξωτερικό.
Το Anatolia επικαλέστηκε δήλωση της αστυνομίας η οποία ανέφερε ότι ξεκίνησαν να παρακολουθούν τον Ερσόζ όταν επέστρεψε παράνομα στην Τουρκία μέσω του λιμανιού Ζονγκουλντάκ της Μαύρης Θάλασσας, πριν από δυο βδομάδες. Τον συνέλαβαν σε νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόταν με ψεύτικο όνομα.
Πολλοί στην Τουρκία έχουν σοκαριστεί από τις συνεχείς συλλήψεις και τις κατασχέσεις πυρομαχικών στην έρευνα για τη φερόμενη συνωμοσία της Εργκένεκον. Την προηγούμενη βδομάδα, η αστυνομία συνέλαβε 18 φερόμενους αντικυβερνητικούς κοσμικούς, μεταξύ των οποίων ο πρώην αντιπρόεδρος της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων και έναν εν ενεργεία αντισυνταγματάρχη. Χρησιμοποιώντας χάρτες που βρέθηκαν στα σπίτια των δυο ανδρών, η αστυνομία ανακάλυψε δεκάδες χειροβομβίδες, βόμβες καπνού και εκατοντάδες σφαίρες τουφεκιών σε διάφορους χώρους.
Ωστόσο, οι Τούρκοι δεν είναι βέβαιοι για το αν τα πυρομαχικά ανήκαν σε φατρία οργανωμένου εγκλήματος ή σε ύποπτη μυστική οργάνωση που ηγούνταν απόστρατοι στρατηγοί και πολιτικοί.
Ο αστυνομικός κλοιός έχει συλλάβει διακεκριμένες στρατιωτικές και αστυνομικές φυσιογνωμίες, όπως πρόσφατα τον Ιμπραήμ Σαχίν, πρώην αναπληρωτή επικεφαλής των ειδικών αστυνομικών επιχειρήσεων, και τον εν ενεργεία Αντιστράτηγο Μουσταφά Ντονμέζ. Οι τρέχουσες συλλήψεις απόστρατων στρατηγών δημιουργούν ανησυχία στο αρχηγείο του στρατού, με τον Αρχηγό ΓΕΣ Ιλκέρ Μπασμπούγκ να διενεργεί έκτακτη συνεδρίαση με τον Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προηγούμενη βδομάδα.
Στη φυλακή βρίσκονται επίσης διακεκριμένοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι, εν αναμονή της δίκης τους. Αυτή τη στιγμή δικάζονται 86 ύποπτοι της Εργκένεκον για φερόμενο σχεδιασμό πραξικοπήματος.
Αντίπαλοι της κυβέρνησης, Ισλαμικών καταβολών, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) υποστηρίζουν ότι το ΑΚΡ προσπαθεί να δυσφημίσει κοσμικούς σχετίζοντάς τους με την τρομοκρατία. Εκφράζουν φόβους ότι η πολιτική επιρροή και ο αντιεπαγγελματισμός της εισαγγελίας θα έχουν ως αποτέλεσμα πολυετείς δίκες χωρίς κανένα κέρδος για την Τουρκική δημοκρατία. Το κατηγορητήριο, 2.400 σελίδων, για την Εργκένεκον δεν κατάφερε να αποδείξει τη σχέση μεταξύ γνωστών εγκληματιών που έχουν συλληφθεί και των άλλων φερόμενων μελών, συγκεκριμένα, πρώην στρατηγών, πολιτικών και δημοσιογράφων που είχαν εναντιωθεί όλοι σθεναρά στην κυβέρνηση που ηγείται το ΑΚΡ.
Από την άλλη, ΜΜΕ φίλα προσκείμενα στο ΑΚΡ δημοσιεύουν ελεύθερα διαρροές ισχυρισμών -αν και η έρευνα είναι επίσημα απόρρητη- ότι διακεκριμένα στελέχη είχαν σχεδιάσει πολιτικές δολοφονίες και άλλες τρομοκρατικές ενέργειες καθώς επίσης ότι χρειάστηκε η τρέχουσα έρευνα για να τις σταματήσουν.
Αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι διαφωνούν εντόνως για τους ισχυρισμούς εναντίον της Εργκένεκον. Ανώτερος αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε στους SETimes, "Μπορείτε να σβήσετε το 50% από όσα έχουν γραφτεί μέχρι στιγμής... Αλλά είναι σαφές ότι κάποιοι ύποπτοι έχουν εμπλακεί σε παράνομες δραστηριότητες".
Ωστόσο, ο Ένις Μπερμπερόγκλου, αρθρογράφος της και επικεφαλής στην Άγκυρα για την Hurriyet, εκφράζει σκεπτικισμό και απογοήτευση. "Κάθε μέρα χάνω όλο και περισσότερο την ελπίδα μου", εξήγησε, αναφέροντας ότι οι εισαγγελείς χάνουν το μέτρο στην υπόθεση Εργκένεκον, καθώς επίσης τη συσχετίζουν ανεπιτυχώς με το σκάνδαλο της Σουσουρλούκ του 1996, το οποίο προέκυψε έπειτα από τροχαίο στο οποίο σκοτώθηκε εγκληματίας που καταζητείτο διεθνώς και υψηλόβαθμος αστυνομικός. Ο Σαχίν καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης έξι ετών για το ρόλο του στη συγκεκριμένη υπόθεση, ωστόσο έλαβε χάρη από τον πρόεδρο για ιατρικούς λόγους.
Εν τούτοις, ο Μεχμέτ Αλτάν, φιλελεύθερος αντικεμαλιστής συγγραφέας και υποστηρικτής της έρευνας, υποστηρίζει ότι, πέραν των σφαλμάτων, θα προσεγγίσει την Τουρκία στη Δύση και θα ενισχύσει τη δημοκρατία της. "Τα μέλη της Εργκένεκον δεν σχεδίαζαν μόνο ένα εγχώριο πραξικόπημα. Ήθελαν να απομακρύνουν την Τουρκία από η Δυτική συμμαχία δημοκρατιών", έγραψε στην Star. Αναφέρθηκε σε παλιές δηλώσεις των ίδιων των στρατηγών, στις οποίες επέκριναν τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και ζητούσαν επανεξέταση των σχέσεων με το ΝΑΤΟ.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]