Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε πλήρες αδιέξοδο βρίσκονται τα Σκόπια

Αποτελεί κοινή ομολογία

Σε άρθρο του BalkanInsight.com με τίτλο Macedonia Carries its 2008 Burdens into 2009 εξετάζεται η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην πρώην γιουγκοσλαβική επαρχία μετά τις εξελίξεις στα άκρως σημαντικά θέματα της εισόδου της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Οι πιθανότητες αναφέρει να κερδίσει η πΓΔΜ αυτά που έχασε το 2008 είναι πολύ λίγες. Απέτυχε να λύσει τα προβλήματα αυτά το χρόνο αυτό ελπίζοντας ότι αυτά θα λύουν ευνοϊκότερα για αυτήν τον επόμενο χρόνο. Όμως δεν λογάριαζε καλά. Η παγκόσμια οικονομική κρίση χτύπησε και τη πΓΔΜ, πρώτα τις ήδη φτωχές εξαγωγές της με εκτιμήσεις για κύμα απολύσεων και φυγή ξένων επενδυτών στις επόμενες συνέπειες.
Η κυβέρνηση δεν ξέρει τι να κάνει λένε πολλοί, εγκλωβισμένη στην αντιπαράθεση της με την Ελλάδα. Με το ενδιαφέρον της κυβέρνησης να είναι στραμμένο στην εθνική επικράτηση του κόμματος από το οποίο προέρχεται (ΒΜΡΟ) και όχι ο διεθνής πορεία της χώρας δεν είναι ανεξήγητο το ενδιαφέρον του BMRO για τις τοπικές εκλογές που θα γίνουν φέτος το Μάρτιο. Η μόνη θετική ανάπτυξη που η πΓΔΜ μπορεί να περιμένει από το 2009, λένε εμπειρογνώμονες, είναι η κατάργηση τη βίζας για την ΕΕ, που θεωρείται ευρέως ως βραβείο παρηγοριάς για τις εδώ και καιρό προσπάθειες της χώρας να ανταποκριθεί στα ευρωπαϊκά κριτήρια. Αυτό μπορεί επίσης να είναι κατά κάποιο τρόπο ένα ανάχωμα στις κοινωνικές και εθνικές εντάσεις.

“Όπως συνέβη πολλές φορές, η πΓΔΜ μπαίνει στο νέο χρόνο με παλαιές αποσκευές γεμάτες προβλήματα που στο μεταξύ έχουν αλλάξει και πολλαπλασιαστεί ", είπε η Biljana Vankovska από τα Skopje, καθηγήτρια στο εκεί Ίδρυμα Μελετών Πόλεμου και Ειρήνης.
Τον Ιούνιο, η Μακεδονία οργάνωσε πρόωρες γενικές εκλογές οι οποίες χαρακτηρίστηκαν που από βία και παρατυπίες. Οι Βρυξέλλες δήλωσαν στην ετήσια έκθεσή της που παρουσιάστηκε το Νοέμβριο ότι αυτό είναι μια από τις πιο σημαντικές ανεπάρκειες της χώρας και ότι οι επόμενες εκλογές πρέπει να είναι καλύτερες.
"Το πρώτο εξάμηνο του έτους θα ξοδευτεί σε πολιτικές εκστρατείες και αμοιβαίες κατηγορίες πάνω στην «παρατυπία των εκλογών," πρόσθεσε η καθηγήτρια Vankovska. "Αυτό θα προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες πολιτικές εντάσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Λαμβάνοντας υπόψη τα δημοψηφίσματα αυτή την περίοδο που λένε ότι ευνοούν το συγκυβερνούν κεντροδεξιό VMRO DPMNE και το συνεργάτης του στο συνασπισμό, τη Δημοκρατική Ένωση για την Ολοκλήρωση, DUI, ο καθηγητής λέει ότι είναι πιθανό να επιτύχουν μια σχεδόν πλήρη επικράτηση των δυνάμεων τους το 2009, με τη νίκη τόσο των προεδρικών όσο και τοπικών εκλογών.
"Οι εκλογές είναι ένα κρίσιμο σημείο αλλά υπάρχει πολλή ανησυχία και ο φόβος σχετικά με αυτά", συμφωνεί ο πολιτικός αναλυτής Ibrahim Mehmeti. Αυτός λέει ότι η εμπειρία μέχρι σήμερα "διδάσκει ότι οι πολιτικοί παίρνουν τις εκλογές σαν θέμα ζωής και θανάτου. Όλα στρέφονται γύρω από την εκλογική νίκη και φοβάμαι ότι τα κόμματα δεν επιλέγουν τα μέσα τους για να τα επιτύχουν ".
Ακόμα κι αν τα πράγματα αποδειχθούν καλύτερα του αναμενόμενου, και οι χώρες της ΕΕ αξιολογησούν τις ψηφοφορίες ευνοϊκά, η προεκλογική εκστρατεία θα εκτρέψει ακόμα τις ενέργειες εκείνες που θα στόχευαν στην καλύτερα επίτευξη των μεταρρυθμίσεων.
Ο πολιτικός αναλυτής Nenad Markovic, από το τοπικό ίδρυμα για τη Δημοκρατία, είπε στο Balkan Insight ότι βλέπει επίσης τα εσωτερικές πολιτικές ελίτ να είναι "μονοδιάστατες".: "Όταν εστιάζονται στις εκλογές, βάζουν κατά μέρος όλα τα άλλα, συμπεριλαμβανομένων των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων της ΕΕ. Ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός αδρανοποιείται ".
Οι ίδιες οι ελίτ επιμένουν ότι οι διαδικασίες μεταρρύθμισης έχουν δρομολογηθεί. "Η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και η κατάργηση της βίζας για την ΕΕ είναι οι τρεις κορυφαίες προτεραιότητες για το 2009," είπε πρόσφατα στο Κοινοβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών Antonio Milososki.
Ο Milososki καθησύχασε τους νομοθέτες ότι η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στην αντιμετωπίσει των ανεπαρκειών που αναφέρθηκαν στην έκθεση του 2008 της ΕΚ, και στην εύρεση μιας λύσης με την Ελλάδα στην τρέχουσα διαφωνία για το όνομα.
Αλλά πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι η πρόοδος σε αυτές τις προτεραιότητες εξαρτάται από την έκβαση των συζητήσεων για το όνομα, οι οποίες, λόγω της ανυποχορητικοτητας και των δύο χωρών, δεν έχουν καμία προοπτική μιας γρήγορης λύσης.
"Εάν οι συζητήσεις για το όνομα κλείσουν με επιτυχίας, τότε ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων της Μακεδονίας λύνεται. Αλλά δεν βλέπω καμία προσπάθεια για να γίνει κάτι τέτοιο, υποστηρίζει ο "πολιτικός αναλυτής Αλβέρτος Musliu.
Τον Απρίλιο, το ΝΑΤΟ είπε ότι θα έστελνε πρόσκληση στη πΓΔΜ μόνο αφού αυτή επίλυε τη διαφωνία με την Ελλάδα. Με το όνομα λυμένο, τα Skopje θα απέφευγαν επίσης έναν παρόμοιο αποκλεισμό από την Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ.
"Η Μακεδονία ακόμα δεν έχει συνέλθει από το σοκ του Απριλίου σχετικά με το ΝΑΤΟ," είπε ο Markovic. Βλέπει την πρόσφατη δικαστική εξέλιξη που η πΓΔΜ ξεκινήσει ενάντια στην Ελλάδα λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις λόγω της καταστροφής το Απρίλιο στο Βουκουρέστι.
Το Δεκέμβριο, η πΓΔΜ οδηγούσε την Ελλάδα ενώπιον του διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Τα Σκόπια θα υποστηρίξουν ότι η Αθήνα έσπασε τη προσωρινή συμφωνία των Η.Ε του 1995, που υπογράφηκε και από τις δύο χώρες, όταν εμπόδισε την πρόσκληση του ΝΑΤΟ στα Skopje.
Αλλά ο Musliu λέει ότι η δίκη που κινήθηκε εναντίον της Αθήνας σημαίνει ότι η λύση της διαφωνίας πάνω στο όνομα είναι πιο μακριά από ποτέ.
Κατηγορεί την κυβέρνηση για την προσφυγή στη "πολιτική της άρνησης σχετικά με τη διαφωνία και στο παιχνίδι του εθνικού συναισθήματος", αντί της ύπαρξης εποικοδομητικής στάσης και του ανοίγματος σε παραχωρήσεις.
Από το BalkanInsight
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]