Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Σκοπιανό λόμπι "παίζει" με τις αμερικανικές εκλογές

"Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά"

πιέζει τους υποψήφιους προέδρους!


Εξαιρετικά δραστήριο εμφανίζεται το σκοπιανό λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενόψει των εκλογών επιχειρώντας να «δεσμεύσει» με όποιο τρόπο μπορεί τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου.
Η οργάνωση Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά (ΕΜΔ) ήταν ένας από τους σπόνσορες συνεδρίου που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Κέντρο Διεθνών και Στρατηγικών Μελετών της Ουάσιγκτον, με θέμα «Καινούριοι Σύμμαχοι και Νέα Αμερικανική Διοίκηση».

Σύμφωνα με την πρόσκληση της εκδήλωσης, στόχος ήταν «η επεξεργασία προτάσεων για την άσκηση πολιτικής από τη νέα αμερικανική ηγεσία». Παρόντες, ηγέτες οργανώσεων διασποράς από την Ανατολική Ευρώπη. Μαζί τους, δημοσιογράφοι, αναλυτές και επιχειρηματίες, ενώ από αμερικανική πλευρά μίλησαν οι σύμβουλοι Εξωτερικής Πολιτικής των Μακέιν και Ομπάμα.
Όταν η Κόρι Σέικ (από τους κορυφαίους συμβούλους του Μακέιν, πρώην μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας) ρωτήθηκε πώς σχολιάζει το ελληνικό βέτο στο Βουκουρέστι, χαρακτήρισε «θλιβερό το μπλοκάρισμα της ένταξης της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ», η οποία, όπως είπε, θα ήταν ένας καλός σύμμαχος των ΗΠΑ. Εκτίμησε ότι η ΠΓΔΜ «έχει λάβει σοφές αποφάσεις τα τελευταία δέκα χρόνια» και προέτρεψε την Ελλάδα να «υπερβεί τον εαυτό της». Πρόσθεσε ότι η Αθήνα πρέπει να μετακινηθεί από τη θέση της και προχώρησε καθησυχάζοντας το ακροατήριο ότι «η Ελλάδα δεν αποτελεί δούρειο ίππο στο ΝΑΤΟ για λογαριασμό της Ρωσίας»! Η κυρία Σέικ, τέλος, διευκρίνισε ότι «ο Μακέιν τάσσεται υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μακεδονίας στη Συμμαχία». Γιατί; Γιατί «είναι υπέρ της δημιουργίας σταθερών δημοκρατιών».

«Ουδέτεροι» οι Δημοκρατικοί

Ο Φίλιπ Γκόρντον, συνεργάτης του Μπάρακ Ομπάμα και πρώην διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε ότι ο γερουσιαστής του Ιλινόι τάσσεται υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ. Απέφυγε, όμως, συνειδητά να αναφέρει την ΠΓΔΜ.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ δεν έπρεπε να πάρουν το μέρος κανενός στη διαμάχη για το όνομα.
«Μια αμοιβαία αποδεκτή λύση πρέπει να βρεθεί», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι σωστό να πιέζει μόνο τη μία πλευρά. Γιατί αυτή η «τακτική μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αστάθεια αντί για σταθερότητα».
Απαντώντας, τέλος, σε επιθετικές ερωτήσεις Σκοπιανών για την υιοθέτηση από τον Ομπάμα του «ψηφίσματος 300 για την προπαγάνδα των Σκοπίων κατά της Ελλάδας», ο Γκόρντον είπε με θάρρος ότι «υπάρχει, πράγματι, προπαγάνδα, η οποία πρέπει να αποφευχθεί, καθώς λειτουργεί αποσταθεροποιητικά».
Στο δεύτερο πάνελ του συνεδρίου, ο εκπρόσωπος της ΕΜΔ, Μέτο Κόλοσκι, προσπάθησε να προωθήσει τις θέσεις του σκοπιανού λόμπι για έναν αγωγό εναλλακτικό στον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, προτείνοντας τη διαδρομή Βουλγαρία-ΠΓΔΜ-Αλβανία.
Επίσης προωθεί οδικό άξονα Δύσης-Ανατολής, ο οποίος θα ξεκινά από το Δυρράχιο της Αλβανίας και θα καταλήγει στη Βουλγαρία μέσω Σκοπίων.
Στις συνεχείς επιθέσεις των μελών της σκοπιανής διασποράς απάντησε ο εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας, Π. Γιωτόπουλος. Πώς; Θυμίζοντας ότι η ΠΓΔΜ εφευρίσκει διαρκώς νέα θέματα, με πιο πρόσφατο τη «μειονότητα στην Ελλάδα» και δεν δείχνει διάθεση ουσιαστικού διαλόγου.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]